Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(161)

Nerozlučné duo kocoura Toma a myšáka Jerryho spolu soupeří v tomto americkém animovaném seriálu ve 163 dílech. Tom se neustále snaží chytit vychytralého Jerryho, který se jen tak nedá a dělá hloupému kocourovi naschvály. Nakonec ale stejně všechno dobře dopadne a Tom a Jerry jsou zase "kámoši jak hrom". (Zoiberg)

Recenze uživatele Dan9K k tomuto seriálu (21)

Trpící kočka (1943) (S01E09) 

Přijde mi, že je to první z těch nejtypičtějších dílů, kde se snad poprvé objevila celá řada věcí, které se poté staly oblíbeným klišé - sypání soli/pepře na Jerryho, obrovská špičatá boule po nárazu do hlavy, vtipné patvary kočky po nárazu do překážky, svazování ocasů do uzlu atd. Je to pěkný a nabitý díl. ()

Ostrov kanibalů (1951) (S01E59) 

Já absolutně nechápu tu cenzuru. Stejně jako u dílů Casanova Cat nebo Mouse Cleaning. Co tam je proboha za rasové stereotypy? Že prostě jsou na tropickém ostrově černoští divoši? No to je teda hrozný fakt...Naprosto ubohý. Každopádně díl je to v atraktivním prostředí, ale moc vtipný není. ()

O myši Johannovi (1952) (S01E75) 

Jeden z nejzvláštnějších dílů Toma a Jerryho. S výjimkou opakovaného vtipu s narázem do zdi tu nejsou žádné honičky, naopak Tom a Jerry spolu spolupracují po celou dobu. Člověk čeká celou dobu nějakou zradu a ona žádná nepřijde. Je to hodně podmanivý epický díl s neustálým komentářem. Cítil jsem z toho značný kalkul na Oscara, ale to neva. Moc se mi líbilo Tomovo učení se na klavír. Ano přesně tak snadné je hrát na tento nástroj :-) ()

Kuchařův kocour (1954) (S01E81) 

Ač většinou Tomovi fandím (leč to mu moc nepomáhá), tady se zachoval jako svině a byl po zásluze potrestán. :-) ()

Tom a Cherie (1955) (S01E94) 

Tom a Jerry z prostředí mušketýrů mě moc nezaujali ani poprvé, ani podruhé, ale teď potřetí už je to fakt otrava... ()

Taťka tě nedá (1957) (S01E105) odpad!

Naprosto zbytečný díl, který je úplně stejný jako Love That Pup, akorát v daleko hranatější a ošklivější animaci. Na tomto kusu je vidět, že hodnocení jednotlivých dílů Toma a Jerryho se nedá brát vážně. ()

Jak nasytit otesánka (1957) (S01E107) odpad!

Opět naprosto zbytečný díl (stejně jako Tops with Pops), který nevím proč musí mít 90%, když je naprosto totožný (s rozdílem, že tady není Mammy Two Shoes), jako díl The Little Orphan, který dokonce dostal Oscara a byl i součástí jiného střiháku. Navíc už i ten byl takovou variací na díl Milky Waif, takže tohle je totální recyklace. Kdyby tady bylo sto dílů Toma a Jerryho, každý s jiným názvem, ale obsah by byl stejný, každý by měl 90%? Vzpamatujte se! ()

Chůva (1958) (S01E114) 

Pouhopouhá variace na Busy Buddies. Původní verze byla taková napěchovanější. Není to taková tragédie jako, když se udělá stoprocentně vykradený remake, ale i tenhle poslední díl klasické série z produkce děvčat Hanny a Barbery dokazuje, jak ke konci brutálně došly nápady. ()

Kočičí proměna (1961) (S02E01) 

Člověk teprve u těchhle dílů plně pochopí, jak je pro Toma a Jerryho důležitá ona typická hudba Scotta Bradleyho a ozvučení. V klasických dílech Hanny a Barbery byl snad ještě věrnější mickemousing, než v Mickey Mouseovi. Všimněte si, že v nich hraje hudba prakticky nepřetržitě. Zde je naopak ve vypjatých scénách často úplné ticho. Vůbec to pak nepůsobí jako Tom a Jerry. Hudba se snaží často hrát na umělečtější notu, ale v grotesce to vůbec nefunguje. Stejně tak zvuky. V klasických dílech často přidávaly na vtipnosti. Zde jsou to akorát nějaké podivné rádoby sci-fi pazvuky, které jsou trapné a nevtipné. Zároveň animace je velmi odlišná a obecně je na všechny postavičky daleko menší detail, tudíž se divákovi odcizují. Musím ale uznat, že tento díl má poměrně zdařile vybudované napětí, které nemá daleko k thrilleru. Vtipný ale ten díl není vůbec. ()

Letec (1962) (S02E06) 

Bohužel všechny aspekty, které dělali Češi, jsou strašlivé. Animace, hudba i zvuky. Hudba nepodpoří vůbec nic a hrozně je z ní slyšet československé taneční orchestry. Animace je strohá a o ničem. S charaktery si vůbec nejde vybudovat ten přátelský vztah, jako za časů Hanny a Barbery, no a ty vesmírné zvuky, to je prostě otřes. Co se týče samotných nápadů, není to až tak zlé. Například to letadlo bylo docela cool. ()

Přátelé až za hrob (1962) (S02E12) 

Určitě (s výjimkou toho posledního) nejlepší díl od Gena Deitche. Především to má děj. Muzika není tak špatná, animace jakž takž přípomíná i staré časy, není tu tolik sci-fi zvuků. Hlavní rozdíl v Deitchových filmečcích oproti dílům od Hanny a Barbery je v charakteru Toma. Ve starých dílech byl Tom víceméně dobrák, který dostával co proto. Proto mu tolik lidí taky vždycky fandilo. V Deitchových dílech je však většinou vykreslen mnohem jednodušeji jako podlý kocour, tudíž mu zkázu i přejete. Nemá to ovšem to kouzlo. ()

V opeře (1962) (S02E13) 

Je vidět, že ke konci se Gene Deitch s postavami Toma a Jerryho sžil přeci jenom lépe, i když Toma a Jerryho dle svých slov neměl rád (a na většině dílů je to vidět). Tenhle hudební díl se směle vyrovná všem hudebním dílům ze staré školy. Má to spoustu nápadů, vtip a rozhodně je tu i nejlepší hudba ze všech dílů Gene Deitche, díky Georgi Bizetovi. Autorům se podařilo do několika minut nacpat všechny zásadní melodie z Carmen (ačkoliv Habaneru skutečně jen v náznaku) a je to velmi vtipné. Nejlepší však na dílu (krom mravenců) bylo navázání na main theme Toma a Jerryho. To se skutečně moc povedlo. Nejlepší díl Genea Deitcha. Kdo ví, třeba by časem laťku svých hodnocení pozvedl, kdyby udělal dílů víc. ()

Podkrovní myš (1963) (S03E01) 

Možná budu za heretika, ale díly Chucka Jonese, až na tu jednodušší animaci, mi vždycky přišly daleko údernější, vtipnější, nápaditější a vyhrocenější (v dobrém slova smyslu) než díly Hanny a Barbery. A líbí se mi i to, že Tom a Jerry jsou si obecně daleko rovnocenějšími partnery a Jerry dostává docela často do držtky. ()

Mnoho povyku kolem lovení myší (1964) (S03E04) 

Námětově je to vlastně jen ostudná kopírka dílů Fit to Be Tide a The Bodyguard. Akorát se to odehrává u vody. Díky tomu je tu ale moc pěkný running joke se sudy a krabem a závěrečná pointa se povedla. ()

Třeskutý mráz (1964) (S03E05) 

Emil_Sojka - hudba Eugena Poddanyho tady v podstatě nebyla. Všechno to byla krásná koláž vytvořená z klavírních Etud Fryderika Chopina. Až tak krásná, že jsem poslouchal hlavně je a děj tolik nevnímal. To je nebezpečí, když se zvolí pro podbarvení děje takováhle klasika. Líbí se mi, že, narozdíl od dílů Genea Deitche, se Chuck Jones vrátil k tomu, že Tom je vlastně strašnej dobrák a nikdy by Jerrymu opravdu neublížil. Konec je možná ale až moc smířlivej, to už působilo trochu jak kreslená groteska od Disneyho. Já chci na konci krev! ()

Na lešení (1965) (S03E09) 

Od půlky tohohle dílu se z toho stává úžasná monotematická záležitost s krásně vymyšleným koncem. ()

Zbožňuji Jerryho (1965) (S03E12) 

Perfektní díl, ve kterém je sice několik fórů recyklováno, ale je tu i spousta skvělých nových a jako celek to snad ani nešlo udělat líp. Vlak žeru a utkvěl mi ve vzpomínkách z dětství strašně silně, stejně jako ten ocas, Tomův dlouhý, i ten Jerryho, po jehož zatahání se pozná, který Jerry je ten pravý :-) A rozhodně tu Tom nedostává nějakou zvláštní nakládačku, díl je to celkem fifty fifty a samotný konec je kouzelný. ()

Kdo se směje naposled (1965) (S03E15) 

Tenhle díl je pro mě tím vůbec nejpamátnějším v celé historii Toma a Jerryho, a to myslím zcela vážně. Co scéna, to naprostý kult. Ha-hááá!! ()

Biograf (1966) (S03E22) 

Díly Chucka Jonese jsou skvělé v tom, že mají parádní konce, které dokáží i slabší díly vytáhnout z průšvihu. Tohle je obyčejný střihák, který je ozvláštněn tím, že se Tom a Jerry dívají v kině na Toma a Jerryho. Jinak je to akorát o tom, že pokud se ve starém díle někomu nedaří, v současnosti se ten druhý směje a tomu prvnímu se to pranic nelíbí. Na konci je však krátká reminiscence k patrně nejlepšímu dílu z dílny Hanny a Barbery, k Mírové smlouvě, a to mi skutečně ukápla slzička. ()

Související novinky

Warneři posouvají své filmy

Warneři posouvají své filmy

13.06.2020

Tenet, Wonder Woman 1984, čtvrtý Matrix i duel Godzilly a King Konga - studio Warner Bros. posunulo celý svůj kalendář. V případě prvního zmíněného se jedná o dvoutýdenní odsun, snímek tak dorazí do… (více)

Zemřel oscarový Gene Deitch

Zemřel oscarový Gene Deitch

20.04.2020

Gene Deitch, mimo jiné taky animátor slavného seriálu Tom a Jerry, zemřel ve věku 95 let. Režisér a scenárista měl na kontě Oscara za nejlepší animovaný krátkometrážní film z roku 1960, zajímavostí… (více)

Reklama

Reklama