Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese - Série 1 (1984) (série)


Skandál v Čechách (S01E01)

(epizoda)
  • Velká Británie A Scandal in Bohemia (více)
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, 1984, 52 min

Obsahy(1)

Detektiva Sherlocka Holmese a jeho věrného společníka doktora Watsona navštíví tajemný cizinec. Ten je požádá o pomoc v jisté delikátní záležitosti, rád by totiž všemi prostředky zabránil aféře, která by mohla ohrozit svatbu dědice českého trůnu se švédskou princeznou. Na vyřešení případu dostávají tři dny. Holmes se během vyšetřování setká s jedinou dámou, která ho kdy dokázala okouzlit svým důvtipem a moudrostí. Jedná se o překrásnou operní pěvkyni Irene Adlerovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mé první setkání s Jeremym Brettem v úloze Holmese a setkání je to hodně milé, protože Sherlock v jeho podání je skvostný a patří mezi ty nejlepší představitele a už teď mezi tři mé neoblíbenější (spolu s Benedicktem "kurevskydokonalým" Cumberbatchem a rozhlasovým Viktorem Preisem) a totéž by se dalo říct o představiteli doktora Watsona. Tahle konkrétní povídka je zadaptovaná dobře, jestli mi na ní něco vadilo, tak to bylo pár nudných flashbackových scén, ale na druhou stranu je tu velezábavný král Český (a to že je z jakéhosi podivného rodu, o kterém jsme se v dějepravě nikdo neučili jsem ignoroval už v předloze) a velmi podařené převleky. Pořád to sice není úplná špička, ale to je jen tím, že se jedná o filmovou ilustraci, která odpovídá povídce jak jen může, což sice nemůžu mít tvůrcům za zlé, ale přebírá tak od předlohy jak to dobré, tak i to, co zrovna moc nesvědčí obrazovce či plátnu a funguje to jen na papíře. " Sedmi-procentní roztok kokainu mohu vřele doporučit! " ()

LadyPupu

všechny recenze uživatele

Českému království hrozí skandál, což donutí samotného českého krále vyžádat pomoc u Holmese... Potud dobrý... Jenže král vypadá jak maďarskej husar, hystericky koulí očima, ze kterých chvíli předtím strhnul pásku (aby ho jako nikdo nepoznal) a chová se jak tajtrlík. SH a Watson pak společně dělají kejkle, aby tomu pitomcovi pomohli, ale je to takový nemastný - neslaný, prostě divný. Moje první setkání se Sherlockem v podání J. Bretta nedopadlo moc dobře. Nicméně tomu šanci ještě někdy dám, teda až nebudu mít nic lepšího na práci. ()

Reklama

Mapl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeremyho Bretta v roli Sherlocka Holmese jsem obdivoval dlouhou dobu. První díl je extrémně silný kalibr na začátek. Herecký výkon je koncert, Brett a jeho grimasy, mimika a gesta jsou nepopsatelná. Musel to být fantastický pan herec. Těším se na další dosud neshlédnuté díly v premiéře v České televizi. :-) A děj a průběh dílu zaujme ve všech ohledech. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První zpracování, kde se mi Irena Adlerová zdála skutečně dostatečně okouzlující na to, aby učarovala i detektivovi, který jinak běžně po ženách nekouká. No a k tomu - jak se David Suchet narodil Poirotem, je pro mě Jeremy Brett dokonalým ztělesněním Sherlocka Holmese. Jinak už si ho snad ani neumím představit a ostatní filmoví Sherloci mi přijdou směšní. Ty pohyby, střídmá splašenost, divoký pohled v očích, který umí rázem přejít do výsměšného, vyčkávavého, klidného.....prostě herecký koncert. Watson skvěle sekunduje a vše má patřičnou náladu - kulisy, kostýmy, hudba, výběr míst pro natáčení. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu dobrý Holmes - Jeremy Brett sice vypadá jako typický asketický suchar, ale chová se úplně jinak, je mrštný, hlasitý, zkrátka plný energie a ten kontrast mezi vzhledem a povahou mu dává šmrnc. Watson (jehož představitel mi připomíná Luďka Munzara) je zrovna v tomto případu spíše za pozorovatele, ale i tak lze vytušit, že jim to oběma dobře půjde. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Skandál v Čechách“ se v tomto seznamu nachází na 5. místě. (PhillM.)
  • Povídka "Skandál v Čechách" byla první povídkou o Sherlocku Holmesovi, která byla v časopise "Strand" zveřejněna. Stalo se tak 25. června 1891. (PhillM.)

Reklama

Reklama