Reklama

Reklama

Carmen

  • Česko Burleska o Carmen (více)

Parodie na dvě filmové adaptace opery Carmen Georgese Bizeta z roku 1915 režisérů Raoula Walshe a Cecila B. DeMille. Cikánka Carmen pomáhá pašerácké bandě. Svede za tím účelem velitele stráží Darna Hosieryho (Charlie Chaplin). O přízeň krásné Carmen však Charlie musí soupeřit s toreadorem Escamillem. (wero1000)

Recenze (13)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Skutočne výpravná groteska s dejom, ktorá sa dosť vymyká ostatným z prvých rokov Chaplinovej tvorby. Až sa čudujem, že som ani časť z nej nikdy doteraz nevidel. Edna ako celkom biela cigánka Carmen je počas filmu, keď prichádza o odev a strojený účet stále krajšia. Film obsahuje množstvo veľmi vydarených scén, jednou z nich je pokojne konzumujúci chlapík počas šermiarskeho súboja nad jeho hlavou. –––– Your words hit hard, but I hit harder. –––– Carmen belongs to no man. She is free. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Carmen je vášní života, s červenou a bílou barvou. Carmen sice napsal francouzský spisovatel Prosper Mérimée, ale nebýt Bizeta, cikánská dělnice z tabákové továrny by nedosáhla světové proslulosti. A samotný Charlie Chaplin tím reaguje na jiný film. Carmen je Chaplinovým nejzajímavějším dílem z jeho počátků, dává jím najevo svůj vlastní názor a rozvíjí um možností. Carmen je podávána během atletické choreografie nezastavitelného pohybu cirkusového klauna, je sarkastická, nevázaná, škodolibě melancholická a tančí kolem s obnaženou zadnicí. Kromě Charlieho v roli nového velícího důstojníka přístupu do sevillského města upoutá pozornost také jiskřivou smyslností manipulující cikánská diva Carmen (Edna Purviance), slavný a oslavovaný torero Escamillo (John Rand), Charlieho neústupný soupeř v lásce a kaprál Morales (Leo White), provozovatel osudového hostince (Jack Henderson), cikánka, dělnice a Carmenina sokyně Frasquita (May White), či pobízející zástupce pašeráků Remendados (Ben Turpin). Carmen je lidskou neřestí, chtíčem a vášní. Parodie je pokladem cirkusového klauna, který se zbavuje svého niterného strachu. ()

Reklama

pursulus 

všechny recenze uživatele

První kroky Ch. Chaplina.¬         Rok 1914 byl úvodním rokem Chaplinovy tvorby filmové. Na třicet pět krátko- případně středometrážních grotesek plus jeden dlouhometrážní snímek ve směs postrádaly větší kvalitu, žertéřství rovnalo se sotva tak jednomu a půl míčku artisty, místy bylo až rozpačitě trapné. Je zřejmé, že společnost "Keystone Studios", s níž měl Chaplin uzavřenu roční smlouvu, si spíš než na kvalitu potrpěla na množství.¬                 Podobně tomu bylo i následujícího roku a počátkem roku 1916, kdy Chaplin pod hollywoodskou společností "Essaney" natočil svých dalších patnáct krátko- příp. středometrážních snímků. Ač v té době už znám a oblíben natolik, že mohl diktovati podmínky producentům a vybírati z nich, nebyla úroveň Ch. snímků ve směs vysoká, ze jména hledíme-li na ně nedobovýma očima.¬                 Není však třeba odsunouti tyto první filmové krůčky a kroky někam do zapomnění, svou kvalitou spolu s vkusností se vyrovnají řadě nynějších zábavných pořadů tak jistě, jako že Ch. Chaplin natočil později taková díla jako "Moderní doba" či "Diktátor".¬                 [Zdroje: 1. Wikipedie, English (en.wikipedia.org/). 2. Filmová databáze IMDb (imdb.com/)] ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další výborná věc. Rozjezd byl sice trošku pomalejší (a slabší), ale když se to pak rozjelo (pravda, až v polovině) báječně jsem se bavil. Chaplinův autorský film, navíc (nejspíš) první takhle dlouhý a je to na tom poznat, tvůrčí svoboda (snad) se prostě nezapře a zrovna u Chaplina už vůbec ne. Jeho Don José je samozřejmě naprosto perfektní figurkou a minimálně jeho šermířské kreace rozhodně stojí za to. A i Edně to tady mimořádně sluší, v tomhle filmu byla fakt hodně pěkná- a navíc její Carmen je postavou možná i o něc lepší a zajímavější, než je Don José. Prostě velmi dobrá zábava, u které její (na první pohled možná příliš dlouhá) stopáž vůbec nevadí a naopak je k užitku. Chaplin má sice jiné velehity, ale tahle Carmen je prostě fajn. 70%. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"I will give you this incorruptible officer bound hand and foot -- by love."     Krátka groteska z druhého Chaplinoveho obdobia (v štúdiu Essanay), ktorá je dosť zvláštnou a veľmi netypickou chaplinovkou s parodickým  rázom. Tu a tam to síce skĺzne do poriadnej vtákoviny (zápasenie Charlieho s Leom Whiteom), inak je to ale pomerne zábavný kúsok. Dôstojník Charlie tu predvedie svoj jedinečný šermiarsky i tanečný štýl a cigánka Edna je priam luxusná femne fatale (pôvabné tančeky i koketovanie). Videná zreštaurovaná verzia z roku 2014 s výbornou (aranžovanou) orchestrálnou hudbou (Timothy Brock).     "He shall not have you -- my beautiful Carmen!" ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama