Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (924)

cheyene 

všechny recenze uživatele

And here's to you, Mrs. Robinson, Jesus loves you more than you will know (Wo wo wo). God bless you, please, Mrs. Robinson, Heaven holds a place for those who pray (Hey hey hey, hey hey hey). Absolvent je další ze snímků, které řadím mezi úžasné oddechovky. Dustin Hoffman hraje jako vždy geniálně, byť jeho postava mi tu ne vždy byla sympatická...Chování, které tu předvádí, ovšem patří ke ztřeštěnému mládí, které nezná hranic a nezastaví se před ničím, kouká-li z toho prospěch a splnění si svého cíle. Hello darkness, my old friend, I've come to talk with you again, Because a vision softly creeping, Left it's seeds while I was sleeping, And the vision that was planted in my brain Still remains Within the sound of silence. Hodnotím plným počtem hvězdiček. 2* dávám za děj, zpracování a nápad, další 2 patří výkonu Dustina Hoffmana a poslední je za fenomenální soundtrack z dílny mých oblíbenců Paula Simona a Arta Garfunkela. Are you goin' to Scarborough Fair? Parsley, sage, rosemary, and thyme. Remember me to one who lives there, she once was a true love of mine. ()

burina 

všechny recenze uživatele

"And here's to you, Mrs. Robinson, Jesus loves you more than you will know. God bless you, please Mrs. Robinson. Heaven holds a place for those who pray,Hey, hey, hey". ...(Ne)skutočne dobrý Hoffman a nádherné melódie S&G robia z tohto filmu pozerateľnú a stále baviacu záležitosť aj po 40 - tich rokoch. Sú proste filmy, ktoré nestarnú. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

(!!!Pozor tento výplod mé mysli trapně prozrazuje celý děj filmu!!!) Absolvent je tak skvělý snímek, že k němu nejsem schopen napsat komentář, který by alespoň částečně vystihl jeho atmosféru. Jelikož je to však můj nejčastěji reprízovaný film, tak se o to musím alespoň pokusit. Začnu stejně jako film písničkou The Sound Of Silence z pera pánů Simona a Garfunkela. Motivy této skladby poletují příběhem od začátku do konce, což je symbolické, neboť vše podstatné probíhá převážně "za zvuku ticha" (postavy nemluví, hudba hraje). Jakmile však nesmělý Ben Braddock ústy Ondřeje Vetchého začne mluvit, tak nezbývá než se začít smát Benovu nepochopení světa, jeho nepraktičnosti a hlavně jeho následnému sbližování s paní Robinsonovou. Scény se sváděním, objednáváním pokoje a zejména situace před první Benovou ejakulací patří k vrcholům toho, co jsem ve filmu v životě viděl. Taky některé zásahy střihače jsou v těchto pasážích geniální (Benovo vyšvihnutí se z vody v bazénu rodičů do lůna paní Robinsonové v hotelovém pokoji). Pak se však náhle (díky sexuálním zkušenostem) dospělý Ben rozhodne vyměnit paní Robinsonovou za věkově přiměřenější model (její dceru Elaine) a zároveň se poprvé v životě vzepře svým rodičům. V této chvíli začíná pozvolna ubývat humoru a hrdina získává sympatie za to, že se snaží jít za svým štěstím bez ohledu na následky svého jednání. Přestože je v tom sám proti celému světu, tak se vydá překazit svatbu své milované Elaine (dokonalý motiv skladby Mrs. Robinson zpomalované podle otáček motoru auta). V neuvěřitelném závěru prchá Ben s Elaine (čerstvě provdanou za někoho jiného) autobusem na cestě do neznáma. Nemusí přitom mluvit, protože oba ví, co v tu chvíli cítí a Simon s Garfunkelem do toho už zase hrají. To nemá chybu! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jen těžko lze uvěřit, že Absolvent je první rolí Dustina Hoffmana. Dustin zde totiž brilantně zvládá přerod nezkušeného mladíčka v životem a morálně zkaženého muže, který se teší náklonosti žen. Film začíná velmi nenápadně zato jeho finiš je přímo zběsile zničující. Film mě dostal a trošku se stydím, že mě tento skvost takovou dobu míjel:( ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Co k tomuhle filmu napsat? Určitě to, že se jedná o jednu z nejlepších romanticky-dramatických komedií co jsem kdy viděl! Dustin Hoffman v roli studenta (i když mu je ve skutečnosti už 30 let, ale známe americkou problematiku na tohle téma:)), který se má stát ozdobou rodinných večírků a chloubou rodiny. Na druhé straně Anne Bancroft, přítelkyně rodiny Robinsonových, která svede Bena. Benovi se zalíbí její dcera, kterou si zahrála božská Katharine Ross. Do té doby hodná milenka se změní a začne se mstít......když k tomu přičteme vynikající hudbu Simona a Garfunkela, tak se jedná o výborný filmový zážitek. Film ze sedmi nominací na Oscara vyhrál jen v kategorii režie.... Pro mě kultovní dílo a jasných pět hvězdiček. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (74)

  • Když Benjamin (Dustin Hoffman) vyleze z bazénu, vezme si košili a jde do domu – mokrý. Když ale v následující scéně v domě stojí, má naprosto suché oblečení a vlasy. (orionn12)
  • Scénu, v ktorej hlavný protagonista rozpačito rezervuje hotelovú izbu na milostné hrátky, zahral Dustin Hoffman pod vplyvom spomienky na to, ako si po prvýkrát v živote kupoval kondómy. (marlon)
  • Anne Bancroft s odstupem vzpomínala, že Dustin Hoffman byl v její přítomnosti velmi roztržitý a nevěděl si rady jako - byť jen filmový - milenec. Svěřila se, že mu poskytla několik zásadních a důležitých rad. (Robbi)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama