Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vrcholí druhá světová válka. Skupina partyzánů je během hustého sněžení zatlačena do hor. Několik zraněných a ošetřujících se skryje v zemljance, kde však brzy dochází zásoby a obklíčení je blízko. Dramatický válečný film vykresluje intenzivní prožitky slovenských partyzánů, ohrožených nejen německou armádou, ale i hladem a vlastními strachy. (NFA)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Snímek Bílá tma získal putovní Národní cenu na filmovém festivalu v Mariánských Lázních (předchůdce karlovarského MFF). (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Partyzánský snímek Bílá tma vznikl na oslavu čtvrtého výročí Slovenského národního povstání jako první režisérův projekt pod hlavičkou Československého státního filmu ve skupině Otakara Vávry a Karla Feixe. Kulturní politika země v té době podléhala čím dál silnějším nárokům nového komunistického režimu. Bílá tma odpovídá novému kurzu především díky pozitivnímu zobrazení osvoboditelské Rudé armády, kterou reprezentuje postava sovětského vojáka, statečného a optimistického Dugina. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Básník Jan Zábrana si o Bílé tmě ve svém deníku „Celý život“ poznamenal: „Je to důkladně ubohý film. Bezdějový, nepravděpodobný, špatný.“ (Michalex)
  • Film bol natáčaný v Nízkych a Vysokých Tatrách, u některých scén je však patrné, že pohoří v pozadí jsou pouze kulisy. (dyfur)
  • Film měl premiéru dřív, neboť byl uveden na 1. Filmovém festivalu pracujících, který se odehrával ve dnech 28. 7.–3. 8. 1948 ve Zlíně (o rok později již Gottwaldově) a verdikt dělnické poroty (respektive Čápova reakce na něj) se mu stala osudnou, neboť byl postupně odejmut ze všech funkcí a následně emigroval. Dělnická porota kritizovala film za naturalismus a pesimismus, režisér se na jejich adresu vyjádřil: "Dělníci jsou blbouni, filmům nerozumějí a mohou mi vlézt na záda", a tím s natáčením filmů v ČSR skončil. (Dr. Hawkeye)
  • Keďže sa film venuje partizánskym bojom, účastník partizánskeho odboja Leopold Lahola prispel k dielu ako odborný poradca. Neskôr sa však pre nezhody ohľadom scenára a filmového spracovania vzdal spolupráce. (Biopler)
  • Štáb filmu zanechal po nakrúcaní v Bratislave batériovú aparatúru, zvukový systém Tobis Klangfilm a osvetľovací park. (Biopler)
  • Snímka bola natáčaná aj v tzv. Vreckových ateliéroch (rozloha 230 m2) na Jakubovom námestí v Bratislave. (Biopler)
  • Vo filme sa hovorí štyrmi jazykmi - slovensky, česky, rusky a nemecky. (dyfur)

Reklama

Reklama