Reklama

Reklama

Hrabě Monte Cristo

(seriál)
  • Česko Hrabě Monte Christo (více)
Francie / Německo / Itálie, 1998, 6 h (Minutáž: 90 min)

Režie:

Josée Dayan

Předloha:

Alexandre Dumas st. (kniha)

Scénář:

Didier Decoin

Kamera:

Willy Stassen

Hudba:

Bruno Coulais

Hrají:

Gérard Depardieu, Ornella Muti, Jean Rochefort, Pierre Arditi, Stanislas Merhar, Julie Depardieu, Florence Darel, Michel Aumont, Hélène Vincent (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

S velkými ambicemi sáhli znovu francouzští tvůrci po slavném románu Alexandra Dumase "Hrabě Monte Christo". Ve čtyřdílném filmu se soustředili především na pomstu Edmonda Dantese - jeho dokonalý, rafinovaný plán, jak po dvaceti letech zničit ty, kteří mu vzali nejlepší léta jeho života, svobodu, snoubenku, otce a čest. V nádherných kostýmech a dekoracích se vrátíme do Paříže roku 1838 a opět prožijeme krutý osud mladého marseillského kapitána a opět se budeme ptát po smyslu pomsty, která ničí nejen viníky... Producenti, scenárista Didier Decoin a režisérka Josée Dayanová vsadili na jistotu - nejen co se předlohy týče, ale i co do hereckého obsazení. V titulních rolích Edmonda Dantese a Mercedes uvidíme Gérarda Depardieua a Ornellu Mutiovou a jejich děti coby mladé snoubence Guillauma Depardieua a dceru Mutiové - Naike Rivelliovou. Jean Rochefort, Pierre Arditi, Michel Aumont, Jean-Claude Brialy a Christopher Thompson patří k francouzské herecké elitě. A jak se zdá, tvůrci vsadili správně. Nová filmová verze Hraběte Monte Christa slaví úspěchy po celé Evropě. Některé příběhy jsou zkrátka nesmrtelné, a tak máme potřebu je znovu a znovu vyprávět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (203)

Finskej 

všechny recenze uživatele

Vynikající záležitost. Původně bych nebyl vůbec čekal, že tomuto miniseriálu budu chtít dát pět hvězdiček, a důvody k takové úvaze se nabízely hned dva... Jednak bývám v obdobných případech relativně přísným ctitelem kánonu a tento miniseriál se od původní předlohy odchýlil v některých ohledech docela dost. Za druhé, jak kdosi poznamenal, představit si poněkud blahobytně vypadajícího Gérarda Depardieua v roli Edmonda Dantese věru není zpočátku snadné. Ale obavy byly zbytečné: Gérard Depardieu podává tak strhující a vášněmi prodchnutý výkon a perfektní dabing Miroslava Donutila mu nezůstává nic dlužen, že se člověk přes výše uvedené bez problémů přenese a už jen vychutnává. Nelze říci, že by i ostatní herci nebyli skvělí a dabing ČT na dnešní poměry výjimečně povedený, ale Gérard Depardieu zkrátka vyčnívá :-) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilé zpracování literární klasiky, opáčko bylo v mém případě nutné, viděla jsem tuto sérii kdysi dávno... Celý ten herecký ansámbl byl skvělý, stejně tak byl báječný nápad obsadit děti herců hlavních postav do jejich mladších verzí.. Ze začátku jsem se potýkala s tím, že mi Gérard Depardieu nepasoval do podvyživeného vězně, ale nakonec to se mnou uhrál velmi dobře.. Líbil se mi pochopitelně Bertuccio (Sergio Rubini) a musím zmínit Ornellu Mutiovou, na ni se hodně dobře kouká.. Jen ten upravený závěr byl trochu jako pěst na oko.. Nicméně výprava, kostýmy, hudba a celková atmosféra - to vše je krásné.. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem slavnou knížní předlohu ani neviděl žádnou jinou zfilmovanou adaptaci, takže jsem se zde s příběhem opravdu zcela seznamoval a neměl jsem možnost žádného srovnání. Snad i proto mi zde narozdíl od Bídníků docela seděl Gerard Depardieu. Je pravda sice trochu moc kulatý a bambulovitý, takže mu jde hůře uvěřit třeba několikaletý hladomor, ale typově nevhodnou volbu vynahrazuje opravdu solidním herectvím, kdy hlavně jako abbé dokázal působít i docela strašidelně. I když se zpočátku mohlo zdát, že mě nebude něco tak krutého homba za pomstou na půde čtyř 90minutových sníměčků bavit, opak byl pravdou. Pan Edmond Dante mi sice nebyl tak sympaticky, ale určitě mi přišel zajímavý a celé to měl docela zajímavé promyšlené, což minisérie stihla na svém velkém prostoru detailně zabrat. Všechny postavy, kterým dluží odplatu zase měly nějaký svůj vlastní příběh a byly něčím jiným zajímavé. Především všechny vedlejší linky okolo prokurátora Villeforta mě bavily. V samotném ústředním příběhu Edmanda Dantese zase nechyběl i kus romantiky. Mohu říct, že do všech čtyřech části jsem se postupně dobře ponořil. Po filmařské stránce mi to taky nepřipadalo špatné i přes pouhou televizní produkci. Takže zatím bez znalosti dalších adaptací mohu hodnotit tuto první viděnou jako povedennou a dát ji opravdu poctivé čtyři hvězdy. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Příběh, který mám rád od dob dětských, který ale v této verzi fatálně klopýtá na obsazení hlavní role. Dle románu, pokud si má chabá paměť vybavuje, byl HMC štíhlý, s bledým protáhlým obličejem, černým vlasem a pronikavým pohledem. Tuším, že byl v románě dokonce přirovnán k Polidoriho Upírovi - lordu Ruthwenovi. G. Depardieu má však tak výrazně selskou vizáž, s tou kulatou hlavou, bambulovitým nosem na stranu a mohutnou postavou, že tu roli prostě zabíjí. To se nedá zachránit ani herectvím, které mu neupírám. Zbytek(obsazení, kostýmy, reálie) celkem jde, ale nestačí to. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Tak nikdo, ale opravdu nikdo mne nepřesvědčí, že Gérard Depardieu je ten správný, neřku-li ideální představitel hraběte Monte Crista! Dále mi hodně vadily veškeré "inovace": Pokud chtějí filmaři být tak moc originální, ať si sáhnou po méně slavné předloze - to je moje rada! Jak tady moc pěkně zaznělo v jednom komentáři, tenhle Dumasův román mají mnozí v malíčku, mnohokrát přečtený, a tak jsme na něj prostě "hákliví"! Velká mizérie! Za mne tak 1,5! ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Gérard Depardieu si v této minisérii zahrál po boku svých dvou dětí Julie a Guillauma. (Salgafo)

Reklama

Reklama