Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blade je statný černoch, napůl člověk a napůl upír, který s pomocí starého a nemocného učitele Whistlera bojuje proti upírům. Vtrhne na obrovskou upíří diskotéku, všechna monstra zlikviduje a zmizí dřív, než se objeví policie. Mezi oběťmi je také zuhelnatělé tělo upíra Quinna, který však na patologii obživne, vysaje patologa a poraní jeho kolegyni. Potom uteče před Bladem a policií do opuštěné továrny, kde má základnu. Mezitím dochází ve společenství upírů ke sporu. Mladý ctižádostivý Frost lidmi pohrdá, protože je považuje pouze za potravu, a chce neomezenou moc. Karen je napadena policistou, který upírům slouží. Podaří se jí ubránit a Blade se jeho sledováním dostane na stopu další upírské komunity. Blade s Karen proniknou do archívu, kde zabijí zrůdného strážce a zjistí, že Frost chystá rituál, kterým chce oživit boha krve Le Magru, s jehož pomocí by ovládl lidstvo. Frost pronikne do továrny, kde se zmocní Karen a smrtelně zraní Whistlera. Blade se vydá za Frostem a likviduje všechny upíry, kteří se mu postaví do cesty. Je poražen, když se před ním objeví jeho matka. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (627)

tron 

všechny recenze uživatele

„Raz zistíš, že si vyhynul.“ Blade v r. 1998 ukázal (a vytýčil) nový smer akčného žánru, ale obecne zvykne bývať za film, ktorý sa postaral o masívny boom komiksových filmov v kinách, považovaný skôr až hit X-MEN z r. 2000. Stephen Norrington (asi nikdy nepochopím, ako človek ako on mohol natočiť takú pecku) režíruje ako ďábel, nehľadiac na krv, sex, násilie, nadávky. Diváci boli takým prístupom, energickou réžiou, výborným kastingom a na tú dobu dychvyrážajúcimi akčnými sekvenciami ohúrení a tak nečudo, že snímka na celom svete zarobila krásnych 131 miliónovom pri pomerne rozumnom 45-miliónovom rozpočte (a najmä prakticky nulových očakávaniach). Mladučký neduživý Stephen Dorff pre Bladea nečakane predstavuje vyrovnaného súpera, dozaista potešia podporné roličky kultových hercov (Kier, Kristofferson), audiovizuálna stránka je skvelá (do nemalej miery sa inšpirujúca vtedajšou módnou tzv. ázijskou vlnou) a akčné scény berú dych, na čom má podiel elektrizujúci Wesley Snipes, ktorému pohyb prudko pristane (pravda, herectvo už menej, ale minimálne v jednotke to bolo v pohode). Čertovsky originálny scenár, prekvapivé zvraty, vtipné dialógy, mrazivá vampírska mytológia a prekrásna atmosféra. Triky nič moc, ale nevadí. Kino Považan NMnV 1999 ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

adaptace super komiksové postavy se povedla nepovedla, jistě je to výborné, boj je skvělý a celé to funguje, ale něco mi tam chybí, ale rozhodně to není na sražení hvězd, v té době jsem to žral a ted je to super zábava, další díly už jsou mnohem horší a určitě bych vypíchnul hlavní věc, co z toho dělá super film, casting, Wesley se na tu roli hodí jak prdel na hrnec ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zejména v porovnání s dalšími pokračováními je jednička opravdu povedená! A to nemluvím o současné vlně vyměklých emo rádoby upířích slátanin. Upír je prostě temná a drsná bytost na pokraji dvou světů. Nemá slitování, nezná soucit. A chcete-li upíry lovit, musíte se jim co nejvíce přiblížit. Hned zkraje říkám: vyrostl jsem na punku, pak gothice, poslouchám heavy metal, hardrock, hardcore, alternativu......ale rozhodně ne techno. Ovšem! Úvodní scéna z klubu nemá chybu a já se přistihl, že na takovou diskošku bych klidně mohl. A pak, sprchy s lidskou krví - jak geniální. Rozjezd kruťáckej, nasednutí na horskou dráhu, zahození utržené brzdy a jízda do pekel..... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Východ slunce i česnek mám raději než upíry. To ovšem neznamená, že bych se s Wesley Bladem s nadšením nevydal na podrobný rozbor upířích tkání. Jenže abych si to skutečně užil, tak by muselo vzduchem létat o něco méně červené tekutiny a ty zveřejněné údaje z oblasti lékařské chemie by musely více odpovídat výsledkům mých experimentů s laboratorními upíry. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Blade je sice dobrá postava, napůl člověk a napůl upír, ale na rozjezd to asi potřebovalo větší rozpočet. Triky jsou velmi slabé, zvláště likvidace upíra slunečním světlem je šíleně nepovedená. Vyžilý Stephen Dorff je herec, kterému záporné role jdou. Akční horor, který je zbytečně posazován jako král upírských filmů. Nemyslím, že toho dosáhl, když sám se ocitnul na hranici sebe parodie. Veskrze se na to dá dívat, ale pět na to ódy taky nemusím. Hlavně akce vázla a napětí skoro žádné. Originalita měla své zastoupení a film z ní dobře těžil. 60% ()

Galerie (42)

Zajímavosti (63)

  • V jedné z posledních scén, když Frost (Stephen Dorff) praští pěstí Bladea (Wesley Snipes) do břicha a ten odlétne a narazí na zeď, je možné zpozorovat, že se Frost Bladea ani nedotkne. (Pepy)
  • Na konci 26. minúty, keď Whistler (Kris Kristofferson) pichá Bladeovi (Wesley Snipes) sérum, ho drží za ruku. Po tom, ako si všimne doktorku, Bladea pustí a ide za ňou. V nasledujúcej scéne ho opäť drží za ruku, aj keď pri ňom už nie je. (Soky)

Související novinky

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

31.08.2018

Akční trilogie Blade s Wesley Snipesem (Demolition Man) patří k málo filmům předmarvelovské éry, za které se nemusí fanoušci komiksů tak úplně stydět. Od té doby se však plno věcí změnilo, tak… (více)

Vládci vesmíru od Goyera?

Vládci vesmíru od Goyera?

01.12.2017

Když má scenárista (a občasný režisér) David Goyer dobrý rok, nadělí nám Bladea nebo Batman začíná. Když má špatný rok, vypadne z něj Blade: Trinity nebo Ghost Rider 2. Hollywoodská studia ale tohle… (více)

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

16.04.2011

Remake gotického akčního hororu Vrána si původně vydupal z hřbitovní země Stephen „natočil jsem Bladea a pak jsem zešílel“ Norrington. Nakonec kvůli sporům se studiem Relativity odstoupil a s ním… (více)

Hledá se režisér!

Hledá se režisér!

18.02.2011

Pro remake Vrány, komiksovou adaptaci Preacher a DiCapriovo finanční drama z Wall Street. Máte zájem? Bohužel, hollywoodská studia momentálně vyjednávají s poněkud zvučnějšími jmény ;-). Pojďme… (více)

Reklama

Reklama