Reklama

Reklama

Babylon 5

(seriál)
  • USA Babylon 5
USA, (1993–1998), 83 h 59 min (Minutáž: 45–89 min)

Hrají:

Bruce Boxleitner, Claudia Christian, Jerry Doyle, Michael O'Hare, Mira Furlan, Richard Biggs, Bill Mumy, Stephen Furst, Andreas Katsulas, Peter Jurasik (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(111)

Babylon 5 je americký televizní sci-fi seriál, zaměřený převážně na dospělé publikum. Jeho tvůrcem je J. Michael Straczynski. Je také producentem seriálu a napsal děj k většině epizodám. Děj seriálu se odehrává především na vesmírné stanici, která se jmenuje Babylon 5. Jednotlivé epizody jsou přímo prostoupeny komplikovaným rámcovým příběhem, postavy jsou pověstné složitými vztahy mezi sebou i vlastní psychologií. Hlavní dějové linie seriálu se zabývají osobními osudy jednotlivých postav, politickými změnami v Pozemské alianci, napětím mezi běžnými lidmi a telepaty a nejvýraznějším tématem seriálu je nadcházející konflikt s prastarou rasou Stínů, která se vrátila, aby uvedla celou Galaxii v chaos. Na stanici vedle sebe žije několik ras. Mezi ty hlavní patří lidé, Minbaři, Kentauři, Narnové a Varloni. Právě tyto rasy sponzorovaly výstavbu stanice. Babylon 5 není utopií, žijí na něm i odpadlíci jako bezdomovci a zločinci. Také politické uspořádání má daleko k dokonalosti. V seriálu můžeme sledovat pozvolný přerod z demokracie v tyranii. Babylon 5 se pokusil vytvořit konzistentní svět, ve kterém jsou respektovány fyzikální zákony více než v jiných seriálech tohoto druhu. Pro seriál je typické, že nelze rozdělit postavy na kladné nebo záporné. (Džejkop)

(více)

Recenze (100)

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mistrovsky propracovaná sága o pěti kapitolách (s nadprůměrnou hudbou Ch.Frankeho, od Berlínského symfonického orchestru) s výborným obsazením, od autora takových comicsových fláků, jako Midnight Nation, ale hl., Raising Stars, bez kterých by nebyl tv s. Heroes. Postavy, atmosféra, příběhové linie+6 filmů, od dobrých až po téměř geniální, viz.Třetí Prostor. Jediné, čeho je mi trochu líto, je fakt, že tento seriál dodnes nikomu nestál za to, aby dostal suprový cgi facelift, jako třeba STTOS. Protože B5 by opravdu zasloužil vesmírné záběry na lodě atd., vylepšit jako sůl. Když se podíváte na Lost Tales a nějaký díl seriálu, ten rozdíl bije do očí. I v interiérech. Netvrdím, že to takto scénaristicky propracovaná záležitost potřebuje nutně. Jen mám za to, že pak už by byl absolutně dokonalý. :) ,,Když půjdete na Z´ha´dum,tak zemřete´´. Tuto větu považuji za vůbec nejmrazivější z celého seriálu. Též považuji II. vůči trekistům, za geniální provokaci fakt, že jedna z nejlepších vedlejších postav celého s., pan Bester (ano, je opravdu pojmenován dle známého SF autora Alfreda Bestera) ze sboru Psi (což jsou jen tak mimochodem snad ty the best díly vůbec) jest obsazena hercem, který hraje v Kirkově posádce roztomilého a hl.kladného rusa, Pavla Chekova. Zatímco zde hraje takovou manipulativní bezpáteřní a amorální bestii, že byste mu nejraději provedli ty nejhorší brutality, které si snad vůbec dokážete představit. A pamatujte - ´Sbor je Matka, Sbor je Otec.´ Tak jest. Pořád si nejsem po těch mnoha letech jist, zda+li má ST takové postavy, jako Londo a občan G´Kar. Fakt ne. Při vší úctě k Quarkovi a Odovi, kteří se k nim blíží. Byť Andreas Katsulas, hrál několikráte v TNG, Romulanského kpt. Tomalaka. ()

Magneto 

všechny recenze uživatele

Tento seriál si ma naplno získal až po prvej sérii,keď komandéra Sinclaira vystriedal kapitán Sheridan a dej sa začal pomaly rozvíjať epickým smerom.Série ktoré nasledovaly boli úžasné hlavne skvelým scenárom.Ajkeď B5 nedosiahol taký úspech ako Star Trek,myslím,že ostane v mysliach pravých fanúšikov scifi ako niečo výnimočné... ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Takový Star trek, bez Star treku. Opera ve vesmíru, která jde ve stejné linii, jako Star trek. A to se vším dobrým a zároveň špatným, co slavná sága obsahuje. Kdyby Babylon 5 stál na svých nohách, nekopíroval jen již použité a vsadil by více n jiné karty, dal bych i více. Takto se jedná o solidní prfabrikovaný sci-fi seriál. ()

Helo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších sci-fi seriálů všech dob. Někoho možná odradí první rozjížděcí řada ( i mě na půl roku odradila), ale po jejím překousnutí seriál nabere opravdu vysoké obrátky, co se týče příběhu(který je zde opravdu promyšlený napříč celým seriálem), akce, emocí i napětí. Výborně vymyšlené postavy, u nichž má každá svoji minulost, což se opět promítá do celého příběhu. Palec nahoru pro tvůrce i zato, že se nebáli zbavovat, zabíjet či jinak znesnadňovat osud hlavním postavám. Důraz na politiku, vztahy mezi postavami, rasismus, korupci, touhu po moci, to vše zde najdete a co víc, opět to skvělě zapadá do hlavní příběhové linie. A pokud má seriál takovýto základ - co je potom komu po trošku slabších vizuálních efektech? :) ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sci-fi klenot, jemuž přívlastek "Jeden z nejlepších Sci-Fi seriálů vůbec" náležitě patří . Ano jako každý seriál samozřejmě měl pár slabších dílů. Především v první řadě, která ještě působí hodně epizodně (ale opravdu jen působí), ovšem od druhé se už naplno začne projevovat promyšlený příběh, který ve strhující smršti trvá až do konce čtvrté řady (dle mého soudu asi nejlepší). Pátá řada pak začíná docela pozvolna, ale druhá půlka řady se opět drží vysokého standardu předchozích řad. A poslední epizoda. Jeden z nejlepších závěrů co jsem kdy viděl. Epizoda kdy si uvědomíte jak vám celý tenhle svět bude chybět. Pět hvězd, 100 procent, deset z deseti........ Babylon 5... Nejlepší epizody: 1x13 - Signs and Portents, 2x20 - The Long, Twilight Struggle, 3x22 - Z'ha'dum, 4x18 - Intersections in Real Time, 5x13 - The Corps is Mother, The Corps is Father....5x22 - Sleeping in Light ()

Galerie (51)

Zajímavosti (18)

  • Hoci sa po stanici pohybuje v ochrannom obleku voľne, nikdy nevidno veľvyslanca Kosha prechádzať cez dvere. Priblíži sa k nim, ale potom sa zrazu objaví na druhej strane. Dôvod je prostý, kostým Kosha je príliš veľký a do žiadnych dverí na scéne sa nevojde. (surfound)
  • Závěrečná epizoda seriálu Sleeping in Light (1998) byla původně natočena již během čtvrté série. Tvůrci se totiž obávali, že televize možná seriál na závěrečnou sérii neobnoví. Naštěstí k tomu nedošlo, a tak byla jako finále čtvrté řady dodatečně natočena epizoda The Deconstruction of Falling Stars (1997). (PanCitron)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama