Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Byla manželkou a matkou. Teď chce být zase sama sebou. Dvacet let se Shirley věnovala jenom rodině. Manželovi, dvěma dětem, domácnosti. Naučila se být sama a povídat si se zdí ve svojí kuchyni. Naučila se nazpaměť své povinnosti: večeře přesně v šest, v úterý čipsy s vejcem, ve čtvrtek stejk... Málem už zapomněla, že někdy měla nějaké sny a ideály. Že toužila cestovat, poznávat svět a daleké kraje. Prostě tak šel život a ona jej tak brala. Až do onoho dne, kdy jí náhoda přihraje nabídku tak lákavou, že odmítnout ji by mohl jenom blázen. Ostatně – co je na tom, vyrazit si na čtrnáctidenní výlet do Řecka? Když ji na něj nota bene zve její přítelkyně, která jej vyhrála v jakési soutěži a nemá s kým jet? Miliony lidí jezdí každoročně na dovolenou, proč by jednou v životě nemohla jet i ona? Že se to nebude příliš zamlouvat jejímu manželovi? No a co na tom, však on to nějak přežije. A Shirley se po počátečním váhání rozhodne. Splní si svůj tajný sen: sedět na břehu moře, popíjet dobré víno a dívat se na západ slunce. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Americká krása v britském vydání a v ženské verzi. Shirley taky řekne jednoho dne dost: hranolkum ve středu, sexu se zpruzeným manželem ve čtvrtek, vyčuraným harantům o víkendu, snobské sousedce, práci za nulový vděk, vytahaným rukám od nákupních tašek. Jednoho dne potká svou spolužačku "dokonalou" a tehdy přeteče pomyslný pohár trpělivosti. Upustí tašky a odletí do vysněného Řecka, kde se zamiluje ... do života. Ve VB to v divadelním provedení milovali asi jako u nás Kočičí hru. PS: viděno živě se Zuzkou Krónerovou i Simonou Stašovou a nedá se to popsat jinak než jako: transcendentní:) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pretože som mal príležitosť sa čiastočne oboznámiť s osudmi žien vo vekovej kategórii 40+, dobre rozumiem spokojnosti tunajších užívateliek, ktoré tento film oslovil. Dokonca aj spokojnosti, ktorá v niekoľkých prípadoch prechádza do nekritického nadšenia. Rozumiem bez toho, aby som sa s nimi stotožnil. Nerozumiem však totožným komentárom tých, ktorí gramaticky (pravdepodobne i rodovo) patria k mužom. Pre nich je predsa určená Americká krása. Shirley Valentinovú považujem za dobre nakrútený film čerpajúci zo zaujímavého námetu a postavený na dobre stvárnenej hlavnej postave príbehu. Keďže je film komédiou, netreba očakávať hlboké filozofovanie, ani dramatické zvraty. Stačí sa iba nechať unášať sympaticky vystavaným príbehom, z času na čas pokyvkávať hlavou na znak súhlasu s tým, že takto nejako sa to zvykne diať, a na konci filmu mať dobrý pocit, že 108 minút nebolo premárneným časom. Z Americkej krásy i zo Shirley Valentinovej mi vychádza, že pokusy o únik zo životného stereotypu sa sami o sebe stávajú stereotypom. Očakávam, že moje obľúbené užívateľky vo vekovej kategórii 40+ ma za tento komentár nezatratia, iba sa pousmejú nad tým, že muž vo vekovej kategórii 70- nedokáže byť primerane empatický k ich túžbam, očakávaniam a nádejám. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

4* I když jsem muž, tak jsem si tuhle anglickou "ženskou" komedii docela užil a míň než 4 hvězdy by si ode mě nezasloužila. Nedivil bych se, kdyby měla předobraz v divadelní hře, protože stylově je tak natočena a hlavní hrdinka se docela často obrací k divákovi. Pochválil bych, že nesklouzává zbytečně k poučování a předvádí krizi středního věku a stereotypu vztahu s nadhledem a nenuceně. Současné hodnocení je oprávněné a zasloužila by si větší sledovanost. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Jak se z kdysi vitální, veselé a energické holky stane životem unavená čtyřicátnice, která je své rodině dobrá opravdu už jen k tomu, aby jim dělala služku? Shirley by mohla vyprávět... A taky vypráví - s nadhledem a humorem. Jednoho dne, kdy pohár trpělivosti přeteče, udělá elegantní vzpouru a začne nový život - po svém a tentokrát určuje pravidla jen a jen ona. Návod pro mnoho českých žen, jak se stát samy sebou. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Nádherný film "Americká krása" je o kríze stredného veku, rozprávaného z pozície muža. Shirley Valentinová, naopak, rozpráva o tomto životnom období, zo svojej pozície. Z pozície matky dvoch odrastených, samostatných detí, z pozície manželky - robotky, ktorá žije svoj nalinkovaný život v hlbokých brázdach stereotypov. Keď tu však naraz príde šanca vycestovať do slnečného Grécka. Bez manžela. A tam sa naša hlavná predstaviteľka zamiluje. Do života. Začína si uvedomovať samu seba a začína si uvedomovať i to, že ešte zďaleka nie je koniec krásnych chvíľam. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Filmovalo se na řeckém ostrově Mykonos. Natáčelo se v hotelu Mamulos. (M.B)

Reklama

Reklama