Reklama

Reklama

Věčný svit neposkvrněné mysli

  • USA Eternal Sunshine of the Spotless Mind (více)
Trailer

Obsahy(1)

Joel (Jim Carrey) je ohromen, když zjistí, že si jeho přítelkyně Clementine (Kate Winsletová) nechala vymazat z paměti jejich bouřlivý vztah. Ze zoufalství kontaktuje vynálezce tohoto zákroku, doktora Howarda Mierzwiaka (Tom Wilkinson), aby mu naordinoval stejnou léčbu. Když se však jeho vzpomínky na Clementine začnou vytrácet, Joel si náhle uvědomí, jak moc ji stále miluje. Charlie Kaufman získal Oscara za (velmi) originální scénář. V tomto surrealistickém milostném příběhu, který je úchvatným a vizuálně podmanivým mistrovským dílem, hrají také Kirsten Dunstová, Elijah Wood a Mark Ruffalo. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 511)

freddy 

všechny recenze uživatele

To se prostě musí vidět, to nelze snad ani slovy ohodnotit. Geniální Jim Carrey, stále se lepšící Kate Winslet a k tomu úžasný a bravurní scénář a neméně kvalitní a jedinečná režie Michela Gondryho. Když jsem byl na tomhle veledíle v kině, tak mne film naprosto uhranul a už po prvním zhlédnutí jsem věděl, že jsem měl možnost vidět jeden z nejgeniálnějších filmů celé kinematografické éry. Tohle není normální film. Tohle je skvost, který když pochopíte a dokážete se mu naplno oddat a vcítit se do něj, tak vás potká nevšední filmový zážitek, který vám utkvěje v hlavě na hodně dlouhou dobu. Pro mne jeden z naprosto stěžejních filmů a možná dokonce jeden z nejlepších filmů celého 21. století (to ukáže budoucnost). Bez debat uděluji pět hvězdiček! ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Musím se svou kůží na trh: z opusů Charlieho Kaufmana na mně vždy dýchala a dýchá šílená dávka překombinovanosti; a nutno podotknout, že imho zbytečné překombinovanosti. Nemám nic proti originalitě, ale ono Kaufmanovo pojetí mi bylo vždy tak nějak cizí. Ale pryč s trudomyslností. ;o) VĚČNÝ SVIT NEPOSKVRNĚNÉ MYSLI rozhodně patří k vynikajícím filmům; vynikajícím divným romantickým filmům alá Andersonův opus OPILÍ LÁSKOU (2002) etc. Formě natočení nemám co vytknout; prostě radost se dívat. Herecké výkony silně nadprůměrné - jde o další film, v němž Jim Carrey exceluje a sekundují mu k tomu další - neméně dobře hrající - herci. V neposlední řadě jsem během celého filmu chrochtal blahem díky hudební složce Jona Briona (MAGNOLIA (1999) či již zmiňovaný snímek OPILÍ LÁSKOU (2002)). Shrnuto a podtrženo: výborný film s myšlenkou, který by levou zadní mohl získat plných 100%. Po odečtení Kaufmanovy překombinovanosti je to čistých a dobrých 90%. ()

Reklama

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Nespočetněkrát by mě lákalo služeb společnosti Lacuna Inc.využít a s pomocí jejich plně vyškoleného personálu (snad tam Kirsten Dunst ještě pracuje) si nechat bezbolestně odstranit z hlavy všechny ty smutné vzpomínky, jenže pak bych se stejně jako Joel všemožně jejich vymazání bránil a ukrýval se, jen ať mi zůstanou napořád. Jsem totiž jako puzzle .. jeden dílek mi vezmete a nikdy už nebudu sám sebou .. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Na téma nešťasné lásky a všelijakých milostných vztahů bylo natočeno nepřeberné množství filmů snad ve všech filmařských zemích a snad každý filmový režisér jej do jednoho ze svých filmů zakomponoval. Ovšem vyvstává otázka, lze na toto téma natočit originální film, jaký tu ještě nebyl? Odpověď zní ano! Scénárista Charlie Kaufman a režisér Michel Gondry nás o tom přesvědčí svým "Věčným svitem neposkvrněné mysli". Mazání pamětí tu asi už bylo (nevím), ale ne takto. Žádný film se nezaobírá touto procedurou, která dokáže člověku pomoci, ale rovněž mu i ublížit. Jim Carrey, představitel povětšinou rozchechtaných týpků s neuvěřitelnými grimasami, velice mile potěšil naprosto civilním a nádherně lidským výkonem. Kate Winsletová byla taktéž skvělá, nejen se svými barevnými vlasy. Velice příjemné překvapení, hlavně v dnešní době, důkaz že lze natočit plnohodnotný film, který neničí komerce a tučné honoráře. Nádhera, pohlazení po duši a zamyšlení se nad svým vlastním nitrem a milostnými zkušenostmi. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $34,400,301Tržby Celosvetovo $72,258,126║ Originálne spracovanie od začiatku po koniec, k tomu dokonalé obsadenie v podobe hercov ako Carrey-Winslet-Dunst-Ruffalo-Wilkinson-Wood nám len potvrdzuje svoj talent a predvádza prvotriedne výkony pod režisérskou taktovkou u mňa nepoznaného Michela Gondryho. Film prináša nevšedný zážitok plný strhujúceho vizuálneho prevedenia vypointovaného v každom malom detaile. "Bravúrne dielo!" Scenárista Charlie Kaufman je génius. ()

Galerie (143)

Zajímavosti (46)

  • Při natáčení scény, kdy je Joel ve své vlastní hlavě a vidíme ho dvakrát v jedné místnosti, nebyly použity žádné speciální efekty. Jim Carrey si po záběru na něj sundal čepici a kabát a rychle si sednul do křesla obráceně. (don corleone)
  • Počas neplánovanej scény, keď sú Joel (Jim Carrey) a Clementine (Kate Winslet) na ulici pri slonoch, môžeme počuť "Speak to me". Je to hlas reportéra, ktorý sa snažil urobiť interview s Jimom Carreym. (clementinka)
  • Mazání paměti je stále metodou fiktivní, avšak u myší se již selektivní vzpomínky vymazat podařilo a předpokládá se, že by se jí dalo používat k léčbě posttraumatického syndromu. (Nancy...)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Gondry se vrací k „haluzím“, adaptuje Dicka

Gondry se vrací k „haluzím“, adaptuje Dicka

23.02.2011

Michel Gondry, jeden z nejosobitějších současných režisérů, dokázal Zeleným sršněm, že dokáže svůj originální rukopis odstavit na vedlejší kolej a natočit zcela standardní „hollywood“. Máme jej ale… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama