Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou příběhu je mladý automechanik Martin Holec, který přijede z Mladé Boleslavi do Prahy, aby tu sehnal marky, za které chce koupit pro místní diskotéku video. Nechá se však překupníky napálit falešnými bankovkami. Aby škodu, kterou svým kamarádům způsobil nahradil, vrátí se do Prahy a začne pátrat po Richardovi, který mu falešné peníze prodal. Dostane se několikrát do střetu s Richardovou veksláckou partou, ale časem si sám začne vydělávat jako vekslák a stane členem Richardovy party. Slibnou "kariéru" však překazí střetnutí s mnohem silnější a vlivnější skupinou překupníků, v jejímž pozadí stojí protřelý Karel. (Bontonfilm)

(více)

Diskuze

Curufin

Curufin (hodnocení, recenze)

Jsem mladý. Pokud je zde pamětník, prosím o vysvětlení skutečnosti. Děkuji.

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Cesty timem

Nejde až tak o tu změnu 2 a TWO na 100 a HUNDRED, ale o to, že u dvoudolarovky je ta úprava snadnější než u jednodolarovky, kde by se zasahovalo i do té grafiky, protože to kolo na jedničku by jinak bylo podezřelé. Pětidolarovka by byla taky trošku těžší, a hlavně už je to dvaapůlkrát víc peněz než u dvoudolarovky. 

Dává to smysl po všech stránkách. 

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Cesty timem

Najít dvoudolarovku je otázka jednoho hesla v gůglu. ;-)

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_two-dollar_bill

 

Podíval jsem se na tu scénu a dává to smysl. Potměšilovi ten jeho známý vysvětluje, že se vyzmízkovala ta část vpravo dole (a stejně tak asi všude jinde, kde je 2), kde je 2/TWO a napsala se tam stovka. Tedy číslice 100. Prostě vzali dvoudolarovku, vše s dvojou a two smazali, a pak na pár míst hodilo 100, tím pádem někdo, kdo stodoloarovku nikdy neviděl, měl za to, že je vše v pořádku. 

 

Nechci se mi teď na externím disku hledat lepší verzi z ČT, takže jsem vzal k ruce DVDčko s filmem, abych se na tu scénu podíval a ta bankovka není moc podobná skutečné proto, že on mu ukazuje bankvku z druhé strany. Takže je převrácená. Tady je to pak vidět:

https://image.pmgstatic.com/files/images/user/profile/166/395/166395325_e3a3d1.png

Pro natáčení mohli použít něco vytisklého, mírně upraveného, aby na kameře bylo vidět to, co vidět být má a nemá, ale když se to takhle prozkoumá, tak to vše dává smysl a ta bankovka nejspíš byla buď skutečnou dvoudolarovkou, nebo dvoudalorvkou falešnou, nějak upravenou pro účely natáčení, ale o chybu podle všeho vůbec nejde. 

 

 

 

Chyba to určitě není a pokud by někdo uměl to vymazání a přepsání, což by nějaký lepší padělatel asi zvládnul, tak by to určitě šlo. 

Cesty timem

Cesty timem (hodnocení, recenze)

Mám k vám všem jednu otázku a podnět. Na začátku tam týpek promítá ty falešné sto/dvou dolarovky. Dvoudolarovku jsem tehdy nikdy neviděl a pochybuji o ní. Ale to by bylo možné, protože jsem obecně valuty viděl spíše "z vlaku". Ale nemohu podle toho, co je vidět při tom týpkově promítání, je najít ani na netu. A pochybuji, že by navíc byly nějak aspoň trochu podobné stodolarovkám. Samozřejmě vexla hráli na to, že si ničeho při tom tajném předávání nezkušený mladík, který třeba nikdy nepřišel s dolarama do styku, nevšimne. Ale moc se mi tato scéna a myšlenka podvodu v reálu nezdá. Mohl by se k tomu nějaký numismatik vyjádřit, prosím? Děkuji.... Je zajímavé, že se toho nikdo tady zatím asi nevšiml a nekomentoval to ani v recenzích, chybách, zajímavostech... a přitom je to dost podstatná možná chyba ve filmu. Také jsem vznesl tento dotaz na některých diskuzních webech kolem bankovek. Třeba tady https://chcidoameriky.cz/americky-dolar-takto-vypadaji-bankovky-a-mince-kterymi-se-plati-v-usa#comment-205021

na příspěvěk reagoval Castrator, Castrator

Uživatel Cesty timem smazal svůj příspěvek.

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Film je to v zásadě dobrej. Ale natočený je to příšerně. A ty dvě neustále opakující se odrhovačky jsou fakt k nesnesení. :)

Filmy osmdesátek prostě nemusim...

Příspěvek byl smazán administrátorem.

palox

palox (hodnocení, recenze)

tento film som ako decko radil medzi horory... a myslim ze tam moze zostat aj teraz...

dawsoo

dawsoo (hodnocení, recenze)

Shlédnuto cca po 20 letech z levného DVD z trafiky, alespoň pro mne osobně totální nehorázná sračka, předzvěst totálního a historicky největšího úpadku české a slovenské kinematografie počátku devadesátých let, (libovek typu nahota na prodej playgirls a podobných šíleností za které je až stydno že vznikly u nás) nechutná amateřina po všech stránkách. Sundal jsem ze tří hvězd na odpad :) A to věci z 80 let mám vcelku jinak rád.

na příspěvěk reagoval Martin741

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Autacek

nechapem par mentalov /tusim noviny SME/ co tvrdia, ze hudba Frankie Goes to Hollywood sa tam uz v 21. storoci nehodi. Ta hudba tam pasuje genialne, a ak sa da vytknut, tak len par menej podstatnych detailov.

LexBarker

LexBarker (hodnocení, recenze)

Vzpomínám si,jak v dobovém tisku sliboval Radek John,že tomu kdo dokáže,že byla z filmu vystřižena jedna jediná scéna,dá basu šampáňa...to by se musel rozdat viz hned na začátku scéna s policajtem v průchodu,já to na vhs viděl,ale v kině už to nebylo...

LexBarker

LexBarker (hodnocení, recenze)

koudis

Novinář Kmenta mimo kmotra Mrázka ještě napsal Svědek na zabití,a hlavní postava knihy,známý pražský vekslák Michal,vypráví o skutečných předobrazech tohoto skvělého filmu.

bleer

bleer (hodnocení, recenze)

geniálny film, perfektná je scéna - keď capo di tutti potľapká po pleci sudcu, ktorý práve odsúdil "do lochu" konkurečných vekslákov :-))

koudis

koudis (hodnocení, recenze)

Super filmek. Teď po tom co jsem to znovu viděl a dočetl Komtr Mrázek I mi v tom připadá určitá podobnost. Nevíte někdo jestli se právě Radek John neinspiroval tehdy třeba zrovna Mrázkem a jeho okolím ?

na příspěvěk reagoval LexBarker

sci

sci (hodnocení, recenze)

Vyobrazení mondeního života nejbohatších pražských invalidů, kteří mají dobré srdce.

Oyer

Oyer (hodnocení, recenze)

Můj nejoblíbenější český film. Tohle jsou 80 léta !!! Takové to tady bylo !!! Velice přesné, velice výstižné ! Vyběr hudby - 100% Frankie Goes to Hollywood - bomba ! Dynamická kamera Oty Kopřivy k tomuto filmu naprosto sedí. Pohledy na zešedlou Prahu 80 let, absolutní volnost a užívání si party veksláků po diskotékách, s holkama .... každá sranda něco stojí :-)

hronik

hronik (hodnocení, recenze)

Dalsi trhak v tesne a nedemokraticke dobe.Trosku vulgarnejsi nez Kamara do deste, ale div ze prosel v te dobe total.cenzurou.Hercke vykony dobre, scenar napsal sam zivot pred rokem 1989.Davam 4 hvezdicky.Nejlepsi hudba jakou v te dobe mohli autori filmu vybrat.

Drobeček

Drobeček (hodnocení, recenze)

4* proto perfektní vystižení realizmu té doby a skvělé herecké výkony Potměšila a Skamene i mnoho dalších "neherců" (reálných Pražských "veksláků")

katuska69

katuska69 (hodnocení, recenze)

Doba kterou jsem možná bohužel nebo bohudík nezažila se mi jako námět na tento film opravdu zalíbila a dávám mu 4*

Reklama

Reklama