Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v koloniální Indii, kdy britský důstojník a jeho žena násilně vezmou do péče kmenovou dívku z komunity Gond a je na místním kmenovém hrdinovi Bhimovi (N.T. Rama Rao Jr.), aby zachránil dítě. Spolu s několika dalšími členy své komunity míří do Dillí, kde je mladá dívka držena v zajetí. Mezitím Ram, statečný britský policista, dostane za úkol najít Bhima a jeho muže a zatknout je. Ram a Bheem se stanou blízkými přáteli, když se v Dillí střetnou. Co se stane, když poznají své skutečné úmysly? (jorgus)

(více)

Diskuze

cicolably

cicolably (hodnocení, recenze)

CreepyJoe

klasikcky modrožlty vlajočkar , kokot

čo nie si na ukrajine a nebojuješ hrdo za demokraciu ? kokot

ved profilovku maš udatnu hrdinnu, už len pravica hore a možeš pochodovať za strýčka Banderu

Wez

Wez (hodnocení, recenze)

Přiznám se,že indickou kinematografii vůbec neznám,tak jsem byl zvědav podle hodnocení,co se z toho vyklube-američani mají svýho ramba,top guna nebo komixáky,češi zase havla,fialu nebo nerudovou-no a indiáni mají asi tyhle dva revolucionáře...Především musím uznat,že ani přes vražednou délku 3 hodin jsem se u filmu nenudil-některé akce teda hodně přepálené(ostatně stejně jako u těch výše jmenovaných),ale příběh se mi líbil,herci byli velice sympatičtí,děj osýpal jak má a efekty na celkem vysoké úrovni-kromě zvířat,která mi svojí úrovní připomínala emerický oscarový hit s Leošem Kapradím Revenant a tamější slavnou scénu s digitálním medvědem-ale zase při tom žádné z živých nepřišlo k úhoně a toho si vážím..No a co mě kupodivu dostalo nejvíc byli ty jejich tanečky,ale hlavně soudtrack,který byl jedním sloven geniální a skvěle se do scén hodil!!!V životě by mě nenapadlo,že mě jako posluchače Death Metalu zaujme a bude se mi velice líbit indická tradiční hudba-některý z těch písní byli prostě super!!!!!

No a k ději samotnýmu-jestliže se tam angličani chovali takto,nemůžou se divit,že je od tam nakonec vypráskali..Sice kolonizátoři vymýtili takové tradiční nešvary jako obětování vdov a následné pohřby s jejich manželi,ale to jim nebránilo v tom povraždit asi 50 milionů indů zbytečnými hladomory-zatímco o tom stalinově a chudáčcích ukrajincích u nás čteme prakticky denně-zvlášť v dnešní době,na zločiny a zvěrstva západních demokracií se zase tak často neupozorňuje-poslední Churchillem zaviněný hladomor v Bengálsku v roce 1943 stál život asi 3 milionů lidí a byl naprosto zbytečný a nepochopitelný,takže se indům nedivím,že je zrovna moc nemusí-a to ani nepíšu o tom,jak tu zemi rabovali a vraždili všechno živý-takže ani na tom západě nejsou zas takový svatoušci,jak je nám dnes prezentováno

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

CreepyJoe

"Indové by rádi zasloužili po svém osvobození a nějak jim přestalo vonět, že si to na mocné Anglii, vlastně vybrečeli, vyfňukali, ukňourali, podržtaškovali, podlízali až se konečně vykňourali svobodu na Britské vládě a Královně, které po druhé světové jejich kolonie zajímali vůbec nejméně a tak svorně indickým podržtaškám a uplakánkům a profesionálním kňourům, dali jasně na jevo, že se s nimi již v jejich Impériu nepočítá. Indové by rádi tento obraz změnili a tak film ve finále nabývá grády a je oslavou naprosto odporného indického nacionalismu, hraničícího s  krajním fašismem, překrucování historie(což k fašismu patří "vojenský mýtus") a člověk měl občas takové záchvěvy jestli se náhodou fakt nedivá na dokument o militantní kultuře nacistického Německa. "

Tak to samozřejmě není pravda.

1) Těch revolucionářů byla v Indii celá řada, jak nenásilných, tak těch militantních. I oba hlavní hrdinové filmu mají své reálné předobrazy. Revolucionáři a proti-koloniální aktivisté z různých koutů země jsou pak ty postavy v titulkové písni - marxistický revolucionář Bhagat Singh, politický vůdce Tanguturi Prakasam, regentka Lakshmibai, která se účastnila protibritského povstání v roce 1857, Subhas Chandra Bose, který vedl protibritskou jednotku za 2. světové války, s Brity bojující maráthský panovník Sivaji a další... 

2) V žádném případě není pravda, že by se Britové Indie jen tak lehce vzdali z nezájmu. Viz třeba Churchillovy komentáře ke Gándhímu, který jej vyloženě nenáviděl (Churchill Gándhího) a měl za to, že se s ním zástupci Britského impéria vůbec nemají bavit (Gándhí mimo jiné používal masové nátlakové akce, žádné modlitby - i takový Gramsci o něm psal, že jeho aktivismus nebyl skutečně nenásilným). Indie i Pákistán byly původně vyhlášeny jako britská dominia a dnešní Commonwealth přece také není nic jiného než koloniální dědictví. 

3) V Indii neexistuje žádný národní komplex z jakéhosi "nedostatku osvoboditelů". I proto, že nic takového se nedělo. A řada indických filmů ukazuje boj proti Britům, v tomto není RRR nijak novátorským ani mimořádným. 

4) Těžko říct, co je překrucováním ve filmu se zcela zjevně smyšleným příběhem, který se nesnaží budit dojem jakékoli historické věrnosti. To je asi jako mluvit takto o 300 nebo Gladiátorovi. Nacistické odkazy jsem tak už neviděl vůbec. Největší spojitost s nacisty má asi ten Bose. A je ta závěrečná píseň teda veselá, nebo militantní? :) 


CreepyJoe

CreepyJoe (hodnocení, recenze)

Zařadit tohle mezi historický filmy, může leda tak bezmozek a proto mě vůbec nijak neuráží a nepřekvapuje, že se tak na ČSFD a jinde děje. To že má tahle patlanina 79 % na ČSFD mě opět nepřekvapuje, protože kupodivu člověk fakt neví co si má o tom myslet a upřímně řeknu že Marvelovy chcance mají těžkou konkurenci, protože indičtí super hrdinové neběhájí v trapných kostýmech a nestydí se za své ksichty a sem tam hodí super taneček nebo zazpívají. Vzhledem k tomu jakou "kulturní" krizí trpý americký filmy a blockbusterový západ obečně, a že se točí skutečně jen marvelovské chcance, považuji hodnocení filmu jako výsledek odrážející tento úpadek, hele fakt nic lepšího prostě se už netočí a tohle byl fakt nejlepší film z roku 2022 co jsem mohl vidět. Pojďme si to nějak teda shrnout. Indové by rádi zasloužili po svém osvobození a nějak jim přestalo vonět, že si to na mocné Anglii, vlastně vybrečeli, vyfňukali, ukňourali, podržtaškovali, podlízali až se konečně vykňourali svobodu na Britské vládě a Královně, které po druhé světové jejich kolonie zajímali vůbec nejméně a tak svorně indickým podržtaškám a uplakánkům a profesionálním kňourům, dali jasně na jevo, že se s nimi již v jejich Impériu nepočítá. Indové by rádi tento obraz změnili a tak film ve finále nabývá grády a je oslavou naprosto odporného indického nacionalismu, hraničícího s  krajním fašismem, překrucování historie(což k fašismu patří "vojenský mýtus") a člověk měl občas takové záchvěvy jestli se náhodou fakt nedivá na dokument o militantní kultuře nacistického Německa. Pokud někdo přeci jen váha, stačí se podívat, že téměř každá scéna kde Ind je v interakci s bělochem, vypadá jak záběry z propagandistického nacistického, zakázaného filmu Věčný Žid, indický rasismus a xenofobie je všudy přítomná celým filmem. Být indem ihned získám přesvědčení že s tou bílou chamradí by se mělo zatočit v globálním měřítku. Závěrečné scéna plná zbraní a veselých tančků připomínající nacistickou manifestaci, za doprovodu obrazu historických a náboženských(?) postav, za doprovodu militatní písně, je trešničkou na dortu a člověk se slzou v oku si pak řekne stálo to  za to! 

na příspěvěk reagoval Niktorius, cicolably

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

13.03.2023

V noci z 12. na 13. března proběhl v losangeleském Dolby Theatre slavnostní ceremoniál 95. ročníku předávání prestižních Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Opulentním… (více)

Reklama

Reklama