Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny Smiřický, hlavní hrdina povídek a románů Josefa Škvoreckého (Zbabělci, Prima sezóna), který má autobiografické rysy svého autora, prožívá základní vojenskou službu v letech 1953–54, za časů neblaze proslulého komunistického ministra obrany Alexeje Čepičky. Ve vojenském prostoru Kobylec probíhá výcvik tankistů. Danny v hodnosti rotného přitom s nevšední vynalézavostí bojuje s tupostí bolševických lampasáků. Myšlenky na civil, jídlo, ženy a alkohol mu pomáhají, stejně jako jeho spolubojovníkům, přežít absurdní dobu „služby vlasti"… Filmový přepis Škvoreckého díla natočil režisér Vít Olmer spolu se scenáristou Radkem Johnem. Vojenská komedie vstoupila do dějin české kinematografie jako první soukromě natočený celovečerní film od znárodňovacího dekretu v roce 1945. Čeští filmaři se tak vydali na novou cestu svobodného podnikání. V případě Tankového praporu se to určitě vyplatilo – film viděly v kinech dva miliony diváků. V roce 1991 tak snímek obsadil první příčku v návštěvnosti kin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (414)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

V žádném ohledu není snímek tak dobrý, jako snímek velmi podobný, tedy mám samozřejmě na mysli snímek s názvem Černí baroni, ale i tento snímeček je super. K poslechnutí je několik slibných hlášek a partička zapálených nadřízených, kteří nemají chybu. Především Mirek Donutil mě hrozně bavil. Trošku je tam rušivé neustálé smilnění, ale má-li to být přepis skutečnosti, tak ve filmu chybět nesmí. Na každý pád se jedná o perfektní komedii mapující tehdejší život českých tankistů, kteří s "velkým" úsilím sloužili lidu. Nezažil jsem vojnu, nezažil jsem dobu. Takže si tamější atmosféru mohu pouze představovat a nezbývá mi prakticky nic jiného než tvůrcům věřit. Jestli to bylo tehdy vážně takhle úžasné, tak bych si ty 2 roky klidně i střihl. Slabší 4 *. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Udělal jsem to z nedbalosti a lehkomyslnosti." Každý, kdo někdy sloužil v rotě ČSLA s dalšími soudruhy reakcionáři, tak musí mít Tankový prapor rád. Já mám tedy raději knižní formu, protože nejeden vtípek se na obrazovku přenést nepodařilo, ale s jízdou npor. Růžičky na tanku, kanonádou rtn. Maňase či sexem ve vězení rozhodně jsem spokojen. Jen mě mrzí, že mi pro výkon služby pracující lid nesvěřil k ochraně vlasti tank a že mí velící důstojníci nebyli až takoví dementi jako tato bolševicko-alkoholická sebranka. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

A bude se prcat.... ale ono není moc co, Tankový Prapor je jeden z prvních velkých porevolučních počinů, a chtělo by se říct, že podle toho taky vypadá, ale ruku na srdce, to by nebylo právě fér. Některé scény (a je jich dost) jsou přece už dnes kultovní... S odstupem doby a trochou nadhledu dám 70%. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Danny Smiřický, hlavní hrdina příběhů Josefa Škvoreckého, se ve vojenském prostoru Kobylec účastní výcviku tankistů. Rotný přitom s nevšední vynalézavostí bojuje s tupostí bolševických lampasáků. Myšlenky na civil, ženy a akohol mu pomáhají přežít absurdní dobu služby vlasti. Nezatížen slavnou literární předlohou, jsem film vnímal jen z pozice jeho filmového zpracování. Herecky je na tom filmový přepis opravdu dobře a slabší scénáristickou linku dokonale smáznou jednotliví herci, a to především v rolích buzerujících důstojníků: Roman Skamene tak výborně přehrává, až mu to odpustíte, protože major Borovička je v podstatě karikatura. Donutil, Jandák a spol. jsou naprosto dokonalí, ale ve Vaculíkově roli bych si dovedl představit klidně i někoho jiného, a přiznám se, že mně v této roli moc neseděl. Rovněž konec filmu žádná sláva. Spousta kultovních hlášek ovšem film dostatečně proslavila, a některé scény jsou nezapomenutelné. Celkově nadprůměrné a lepší než spříznění "baroni". A možná film neměl ani být tak vtipně pojatý, protože přece jen líčil dobu neveselou, ve které se vtipnost hledala lupou. 70% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výrazně horší než Černí baroni s hrubším humorem a méně sympatickými postavami, i když filmové řemeslo Olmer v tomhle případě nezapomněl. Funguje to jako sled více či méně vtipných příhod z vojenského života než jako snímek se silným příběhem. V mém případě se zamhouřenýma očima dávám tři hvězdičky. Celkový dojem: 50 %. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (34)

  • Po dvě desetiletí od uvedení byl snímek nejnavštěvovanějším českým filmem. Zhlédlo jej přes 2 miliony diváků, což je o 550 tisíc více než druhý v pořadí, kterým byl titul Černí baroni (1992). V kinech utržil na tu dobu astronomických 55 milionů korun. (hippyman)
  • Slavnostní premiéry se zúčastnila i samotná Adina Mandlová, která se čerstvě vrátila z exilu. O premiéře, na kterou ji přišel pozvat sám režisér Vít Olmer, prohlásila, že to byl spíš binec. (krib)
  • Filmovalo se v Nové vsi pod Pleší. Kasárny, kde se točilo, najdeme v Berouně. (M.B)

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama