Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

TSZ 

všechny recenze uživatele

..."WTF??!!!?" řekl jsem si po shlédnutí prvního dílu tohoto seriálu...ačkoliv jméno režiséra i hereckých představitelů slibovalo přinejmenším stejnou úroveň jako filmové zpracování zkraje 90-tých let (které nebylo nic moc,avšak neurazilo), ale prišlo hluboké rozčarování:-( Zejména Radek Holub v roli vojína Kefalína byl naprosto mimo (patrně mu někdo zapoměl říct že se natáčí Černí baroni a ne nové zpracování Švejka).Kromě něj to už celkem ušlo a když sem si zvykl na tu atmosféru a přijal mylný fakt, že sloužit v padesátých letech na vojně u pomocných vojenských praporů byla děsná švanda, taxem se i občas zasmál.I tak se však jedná o jedno z největších zklamání české seriálové scény,protože jsem čekal opravdu hodně a dostal sakra málo.Juraj Herz se asi zbláznil, protože ON prostě nemohl takovou slátaninu s jasnou hlavou natočit. ()

matysek2425 

všechny recenze uživatele

Nonna:Celkem výstižný koment,herecké obsazení považuji za lepší než ve filmu a to skoro ve všech rolích,Hrycův Terazky je pro mě důvěryhodnější,je více Československý.Vadí mi Holubovo výrazné přehrávání,ale na druhou stranu lépe vystihuje to jak by měl Kefalín podle románové předlohy vypadat(malý,nepěkný,pitvořící se platfusák)Samostatnou kapitolou je historická souvislost,skuteční Pétepáci byli deptáni fyzicky i psychicky v lágrech,v dolech uranových i černouhelných a určitě neprožívali selanku vykreslenou seriálem(i filmem)považuji to však za uměleckou licenci a věrnost našeho národa bojovat humorem proti tragickým dějiným událostem,zároveň si myslím,že dostatečně ukazuje zvrácenost bolševické ideologie.Seriál víc než film kopíruje románovou předlohu a proto ho považuji celkově za zdařilý. ()

Reklama

Jhershaw

všechny recenze uživatele

Nemůžu hodnotit seriál jako celek, protože ani náhodou nemám v úmyslu vidět všechny díly. První díl jsem jen poslouchal a nechápal jsem, čemu se ´dívající se´ smějí. Druhý díl jsem již viděl. Bohužel se potvrdily mé obavy - jestli má být ten seriál zábavný, tak vážně není! Je to nuda, nuda, šeď, podprůměr. Takže ho hodnotím 30% - nemůžu se rozhodnout, jestli bych dal 2* za všechny slavné herce, kteří zde hrají, nebo naopak 1* za to, na jak hrozném projektu participují. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvý, nelíbilo se mi to, podruhý taky ne. Pořád jsem to tehdy srovnával s vyvedenou filmovou verzí. S odstupem času jsem se jedním okem podíval na pár dílů znovu a když už mám odstup od filmu, který jsem naposledy viděl tak před 10 lety, musím uznat, že je v tom ten Švandrlík přítomný, postavy jsou celkem věrné knižní předloze a zatímco postavy vojáků se moc nevyvedly (až na Šternberka a Vatu) a zvlášť velkým krokem vedle je přehrávající a blbečkovsky švejkující Holub - Kefalín, tak postavy bafuňářů se vyvedly výborně a třeba Hryc a Jandák jsou vyloženě geniální. Jen tak pro zábavu bych na to už asi nekoukal, ale přes oběd, když se člověk cpe u kompu a chce na něco zírat, tak to ujde. ()

Testament odpad!

všechny recenze uživatele

Děs běs, absolutně nekoukatelná slátanina. Už pár uživatelů zde psalo o "švejkování", ale proboha četli jste vůbec Haška, popř.: viděli oba dva díly? Postava Švejka byla napsána mnohoznačně a právě díky tomu nebylo lze poznat, jestli je opravdu hloupý, nebo si na to jen hraje. Postava Kefalína je POUZE hloupá. Proč někdo něco takového natáčí a někdo to i financuje? Pryč s tím. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Ve scéně, kdy se poručík Hamáček (Boleslav Polívka) pomiluje s manželkou svého nadřízeného, zní v pozadí skladba „Joj cigán“. (majky19)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama