Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Brouk 

všechny recenze uživatele

Seriál je v půlce a já pořád čekám. asi už to zůstane ve stejném duchu. Některé postavy jsou mi sympatické (Terazky v podání Hryce, Nárožný, jandák a spol. celkem v pohodě). Nejvíc mi tam asi vadí postava Kefalína - dělat ze sebe tak idiotsky Švejka je na pováženou, Polívka jako taky alkáč dost přehrává. A Pavel Liška, kde se nachomejtne, hraje už setrvačně idioty.... Dám to za 2* a uvidím do konce. Myslím, že už to tak zůstane... Nechám už to tak, nebýt Andreje Hryce tak jednu hvězdičku asi seberu..... ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Filmy a seriály z vojenského prostředí mě nikdy moc nebavily, proto jsem jich asi taky viděl tak málo a například filmovou verzi Černých baronů jsem neviděl nikdy. Ovšem tento seriál mě už při své premiéře dokázal zaujmout a pobavit, a tak jsem nyní při jeho první televizní repríze neváhal a připomenul si ho. A opět jsem se královsky bavil! Jsou zde vynikající a snadno uvěřitelné herecké výkony, obzvláště Petr Nárožný se svojí averzí vůči Pétépákům je geniální, stačilo mi vidět jeho výraz, když se začalo mluvit o útvaru PTP a hned jsem se musel tlemit. Stejně tak svou roli bravurně zvládli například i Bolek Polívka, Vítězslav Jandák, Oldřich Kaiser, Tomáš Töpfer nebo Andrej Hryc. Pobavilo i pár hlášek, obzvláště jedna mi, nevím proč, utkvěla v paměti: "Hoši, zahrajte Andulku Šafářovou. To je píseň o té soudružce, co nemá husičky doma." U každého dílu jsem se zkrátka dokázal solidně pobavit a občas to byl hodně velký výtlem. Celkově mi dokázal tento seriál navodit pozitivní náladu a myšlení, a na každý další díl jsem se velmi těšil. Ta celková neschopnost útvaru PTP mě zkrátka dokázala spolehlivě pobavit. Seriál jako celek vnímám jako dokonalé humorné dílo a neváhám s udělením pěti hvězd. ()

Reklama

DonPedro 

všechny recenze uživatele

Rozpustit už tak docela řídké Švandrlíkovy předlohy do jedenáctidílného seriálu, byl nápad za milion (ostrejch). Nekonečným opakováním skoro stejných situací se humor rozředil do homeopatické hustoty, postavy vykastrované na jednu dokola omílanou vlastnost výsledku nepřidají a herci jsou bez šance cokoli zachránit. Zvlášť Radek Holub si zadělal na problém – pro toho, kdo vydržel do konce, bude asi každá jeho další role nasáklá Kefalínem. A nejsmutnější na tom všem je, jak Herz v rozhovorech naznačuje, že s negativními reakcemi vlastně počítal, protože komunistům se Černí baroni prostě líbit nemůžou :-( ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Ano, obsazením se šklebícího debila Radka Holuba šlápli tvůrci do hovna. Ale jinak se mi líbí přístup režiséra a úplně jiný náhled, než byl populární film. Myslím, že Andrej Hryc byl věrnější Terazky než Lanďák. Také Cimel v podání Lišky byl o moc hezčí (promiň Burdo) Role našeho ministra Jandáka je zase o moc lepší než ve filmu. A dnes jsem měl hovor se svým kamarádem, co se ve filmech fakt vyzná, jemu se líbí spíše seriál, než film. A já vím proč. Je věrnější Švadrlíkovi. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak třeba ta "odrhovačka" je báseň Jana Vodňanského, zhudebněná Petrem Skoumalem... Po letech jsem si dal opáčko seriálových Baronů, hodnocení (samozřejmě) snižuju, ale přece jen, narozdíl od většiny, jisté klady vidím. Tak například, že byly zpracovány i jiné Švadrlíkovy knihy o Baronech, že postavy vojáků i důstojníků a jejich osudy jsou více a lépe rozvedeny, než ve filmu a hrají je ve většině případů dobří herci. Samozřejmě, pořád v rámci humoristických zkratek, ale rozhodně je to dobře. Snad už se nemusíme zastavovat u toho, že v reálu vojna ani padesátá léta u nás nebyla žádná legrace - přece jde o to, že díky nadsázce víc vystoupnou vážné věci. Samozřejmě, záporů se najde mnoho, viz levnější vizuál nebo míra pravděpodobnosti určitých zápletek, ale s odpady a podobnými nesmysly na mě vážně nechoďte. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Herz vzpomíná: „Do Černých baronů se mi od začátku nechtělo, protože už jedna adaptace existovala. Nakonec mě ale dostali na peníze, čímž nemyslím honorář, ale rozpočet celého seriálu, který byl na tehdejší poměry v České televizi nevídaně velkorysý. Řekl jsem si, že to mohu udělat ve velkém stylu a úplně jinak, než jak to natočil Sirový. Už během příprav se ale ukázalo, že s tím velkorysým rozpočtem to nebude ani zdaleka tak velkorysé, jak to vypadalo na začátku. Na jednotlivé díly bylo méně a méně peněz, někam se ztrácely do černé díry, a nakonec to skončilo tak, že jsem celý seriál musel zkrátit ze třinácti dílů na jedenáct, jinak bych se do rozpočtu nevešel.“ (Ganglion)
  • Zámek, kde se seriál natáčel, se nachází na jižní Moravě v obci Jaroslavice. Nenatáčelo se jen tam, ale i v samotné obci či v jejím okolí. (tommahol)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama