Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Největší politická aféra i dech beroucí novinářský počin... Dva novináři deníku Washington Post, Carl Bernstein (Dustin Hoffman) a Bob Woodward (Robert Redford), jsou na stopě zdánlivě banálního případu: do kancelářských budov Demokratické strany zvaných „Watergate“ se roku 1972 vloupalo několik mužů. S každým odkrytím dalších souvislostí ale oba neústupní novináři zjišťují, že mají co do činění s mnohem hrozivějším případem než jen s obyčejným vloupáním zlodějíčků, a celá událost jim začne přerůstat přes hlavu. V sázce je nejen jejich kariéra, vztahy, ale zřejmě také holý život. Přešlapování novinářů na tenkém ledě nicméně odkrývá politickou špínu nebývalých rozměrů, což roku 1974 vyústí až v rezignaci republikánského prezidenta Richarda Nixona... Přelomový film z ranku amerických dokudramat, které spojují fiktivní vyprávění s přístupem dokumentární kinematografie, natočil mistr svého řemesla, režisér Alan J. Pakula, jenž navázal na úspěch svého politického thrilleru Pohled společnosti Parallax (1974). Půvab dramatického snímku Všichni prezidentovi muži tkví v propracovaném scénáři Williama Goldmana (Harper, Butch Cassidy a Sundance Kid, Maratónec), jenž z nepřeberného množství faktů a souvislostí spojených s případem Watergate dokázal vydestilovat soudržný a pro diváka přehledný děj, který navzdory politickému námětu neztrácí nic ze své napínavosti. Mimo věrohodné výpravy a hereckého vyjádření je též potřeba zdůraznit kameramanskou práci Gordona Willise, jenž s Alanem J. Pakulou spolupracoval už na snímku Klute (1971). Všichni prezidentovi muži obrazově vynikají minimalistickým, ale průzračně čistým rámováním, jakož i vynalézavým užitím různých ohniskových vzdáleností objektivů. To umožnilo kupříkladu přehledně rozehrát hned několik akcí v předním i zadním plánu současně, nebo naopak zaměřit pozornost jedním směrem a zbytek informací na scéně nechat rozostřených. Nejen tedy puntičkářská režie Alana J. Pakuly, uspořádaný scénář Williama Goldmana, ale i kamera Gordona Willise stála za tím, že si divák může vychutnat napínavý příběh o největším politickém skandálu poválečné éry, který je navzdory své košatosti podán přístupnou a přitom hodnotnou formou, již docenila i Akademie filmového umění a věd, když snímek vyznamenala čtyřmi Oscary. (Česká televize)

(více)

Recenze (310)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Skvelý novinársky film s uveriteľnou chémiou medzi dvojicou Dustin Hoffman a Robert Redford. V menách aktérov Watergate som sa však miestami strácal a myslím, že by filmu neuškodilo, keby viac tlačil na napätie a atmosféru, než na fakty. Tie sú, samozrejme, veľmi dôležité, ale ako bolo aj vo filme spomenuté, podstatné je, aby v nich čitateľ (v tomto prípade divák) nemal chaos. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Síce je film z dnešného pohľadu pomerne nezáživný a navyše úmyselne antiklimatický (či už absenciou hudby po väčšinu času alebo koncom, ktorý vlastne koncom ani nie je), napriek tomu je to skvelý príklad toho, ako vyzerajú skutočné konšpirácie, že je veľmi ťažké ich utajiť, lebo sú do nich namočené desiatky ľudí a toho, ako vyzerá poctivá novinárska práca, kde vidieť zásadný rozdiel medzi internetovým žvástom a poriadnou žurnalistikou. V tomto ohľade je film mimoriadne nadčasový. ()

Reklama

Sawy 

všechny recenze uživatele

Paradoxně mě tento film,ve kterém se víc jak dvě hodiny jen mluví,bavil více než leckterý akční trhák.Rád sleduju ve filmech novinářskou nebo prostě jakoukoliv investigativní činnost (Zodiac,Vysíláme zprávy) a proto jsem si Všechny prezidentovi muže moc užil.Velkou zásluhu na tom má samozřejmě ústřední dvojice,Hoffman a Redford jsou skvělí herci a tady to dávají skutečně znát.Poučilo to,nenudilo to,bavilo mě to.Co víc chtít? 85 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Velmi komplikovaný triler, ktorý vyžaduje maximálnu pozornosť, prípadne druhé pozretie. Scenáristi to majú perfektne premyslené, všetko do seba zapadá, všetky mená, dátumy a udalosti. Ale ako hovorím, možno budete po prvom vzhliadnutí mierne rozčarovaní a všetko si do seba nezložíte. V roku 76 vznikol film, ktorý ostro kritizoval spôsoby iba nedávno rezignovaného prezidenta a tým aj princípy slávnej americkej demokracie. V komunizme sa diali sto razy horšie veci a ani po 20 rokoch sme adekvátny film od našich uznávaných režisérov nevideli. Toto je sebareflexia. Film umne zobrazuje ťažkú prácu novinárov, ktorí vďaka odhaľovaniu pravdy musia robiť veľmi rozpačité veci, ako neustále prehováranie tých istých ľudí k rozhovorom, napríklad aj pomocou malých klamstiev a fígľov. Ak chcete byť investigatívny novinár, tento film vám to odporúčať nebude. Okrem iného vám môže ísť aj o život. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

V podstatě bezchybně vystavěné vyprávění o shánění informací a rekonstrukci faktických událostí, které dovede být vždy pár kroků před divákem a držet ho v napětí, ačkoli je vyústění alespoň obecně velmi známé. Kromě precizních dialogů, hereckých výkonů a rozmanitého způsobu čerpání informací, které uzavírá kolem hrdinů stále silnější venkovní smyčku, zaujme také vysoce progresivní styl snímání, který zpravidla vede pozornost diváka do dvou shodně zaostřených plánů (většina scén v redakci, kde se spojuje osobní vyšetřování s veřejnými zprávami z televize či s okolním ruchem), nebo se od postav výrazně odchyluje, a zdůrazňuje tak jejich zahlcení informacemi, nebo dojem sledování a nebezpečí. Rozhodně jeden z nejlepších snímků sedmdesátých let, který lze navzdory konverzačnímu charakteru sledovat opakovaně a hledat na něm stále nová filmařská ozvláštnění. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (44)

  • Ve scéně kdy je Carl Bernstein (Dustin Hoffman) u účetní doma, je možné si všimnout, že je koště opřené o krb, ale hned v další scéně je opřené o skříňku. (dc125)
  • Katharine Graham, která byla šéfkou Washington Post, která se zpočátku filmu bála, později film milovala a psala dopisy plné chvály Robertu Redfordovi. (Kulmon)
  • Více než třicet let se vedly spekulace, kdo se za přezdívkou Deep Throat skrývá. Oba novináři tvrdili, že totožnost záhadného muže, bez kterého by se daleko ve svém vyšetřování nedostali, odhalí až po jeho smrti nebo ve chvíli, kdy si to sám bude přát. V roce 2005 prohlásil Mark Felt, v té době více než devadesátiletý bývalý zástupce ředitele FBI, že Deep Throat byl ve skutečnosti on. Woodward s Bernsteinem to potvrdili. (StarsFan)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Aféra Watergate jinak

Aféra Watergate jinak

28.01.2006

Agent FBI W. Mark Felt se stane hlavním hrdinou dosud nepojmenovaného filmu v režii komediálního tvůrce Jaye Roacha (Fotr je lotr). Felt před rokem způsobil mezinárodní senzaci, když prozradil svou… (více)

Reklama

Reklama