Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oslava lidské vytrvalosti a nezdolnosti v boji za záchranu blízkého člověka. Nasim, afgánský přistěhovalec žijící v Iránu, zkouší všechno možné, aby získal peníze na léčení své ženy. Přijme tedy šílenou výzvu nepřetržitého sedmidenního maratonu v jízdě na kole. V průběhu však poznává lidské utrpení a nespravedlnost, stejně jako chamtivost a prospěchářství, neboť různí lidé se mu snaží závod ulehčit nebo naopak překazit. (Kamkon)

(více)

Recenze (22)

emma53 

všechny recenze uživatele

Tohle je můj devátý Íránský film a mrzí mě, že ho musím zařadit zatím na poslední místo. Oni umí velmi době zahrát na divákovy emoce, ale tady se to u mě míjelo účinkem. Například Majid Majidi se svým filmy se mého srdce dotknu daleko silněji a Čas opilých koní a nebo Želvy mohou létat, tam není co dodat. Možná zkusím ještě jeden Mohsenův počin, abych nebyla nespravedlivá, ale tady to je pouze na velmi slabou trojku, škoda, ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ som videl iba dva Iránske filmy - Božské deti a Rozchod Nadera a Simin a v oboch prípadoch to bol zásah priamo do srdca. Tento menej známy film, však tiež stojí za pozornosť. Príbeh o cyklistovi, ktorý potrebuje peniaze pre svoju chorú manželku je originálny a myslím, že som nič podobné nevidel. Jazdiť stále dookola fontány na malom námestí 7 dní non-stopje silná káva, ale aj biznis, keď je šikovný manager na vašej strane. Možno to na prvé počutie neznie tak strašidelne, ale popri jazde dookola, čo už samo o sebe je po chvíli nezáživné, treba počas jazdy jesť, piť..., ale hlavne nezaspať!! Práve scény mikrospánkov davajú lekciu o tom, že potrebu spánku nejde len tak oklamať. Pozor spoiler!! +++ Film je fajn, ale záver ma trochu zneistil. Možno to bol zámer, ale z "hereckého výkonu" manželky ťažko povedať, či to smrť bola alebo nie. Beriem to tak, že áno. 80%. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Utečenec z Afganistanu má vážne chorú ženu. Aby zatiahol jej liečbu v nemocnici prijme stávku, že prebicykluje týždeň v kuse. Námet samotný, zobrazujúci celú šliapaciu Odyseu, by stačil na silný film. Žiaľ, jazdec na cajgli neutiahol celkom to, čo mu tvorcovia naložili do výbavy. Pretože okrem naznačených problémov so splatením nemocnice, ak je blížny v núdzi, sa tu vynára a opisuje celý rad iných spoločenských problémov. Ťažká adaptabilita afganských utečencov v Iráne, slúžiacich len ako ultralacná pracovná sila na dočasné výkopové práce. Alebo prenajímanie na ponižujúce šaškovanie v rizikových atrakciách pre platiacich divákov. Opozícia a jej boj s miestnou políciou. Sabotážne akcie. Tri hviezdy aj za to, že som nedokázal vnímať film naraz. Jednotlivé etapy strávené pri tomto diele na mňa pôsobili spoľahlivejšie ako farmaceutické uspávadlo. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ohromný snímek. Sice během první poloviny občas vypadal, jakoby ani neměl celistvý příběh a podával spíše jakousi mozaikovou výpověď ze společnosti, kultury a života v nejmenovaném íránském městé, ale už tenhle zvláštní umělecký exkurs mě hodně vtáhl a od prvních minut pohltil zdařilými montážemi s útržky kombinujícími strhující závody, děsivé noční můry a zároveň pomalu vyvíjející se silné drama v několika liniích. Tu hlavní pak tvoří průběh nezvyklé, permanentně probíhající „reality-show“ na jedném íránském předměstí, nervy drásející závod pro jednu sázku a atrakci, realizovanou ze strany starého chudého muže ovšem z existenčních důvodů s ušlechtilým úmyslem ve výhledu. Jinak trvat tohle takových 10–15 minut déle, asi se normálně začnu bát, zda se Cyklista nepřeklopí do regulérního hororu... takovou měl každou další scénou z hlavního místa činu gradaci, blížící se svým napětím až k děsivému prožitku. Nejen u scény s vrcholní motocyklovou jízdou pro 4 diváky jsem ten strach tady skutečnně pocítil, byť napětí bylo častokrát provázené spíše tísnivým neklidem. Výpověď, kterou celý snímek podává skrze různé epizodní motivy, je přinejmenším pozoruhodná. Nesmím určitě opominout ani úžasnou hudbu, u níž jsem měl úplně pocit, jakoby jí skládal Zdeněk Liška... podobně emotivní tóny jednou v komornějším, jindy velkolepým orchestrálním aranžmá, včetně sugestivních sborových vokálů, které dotvářejí celkovou atmosféru filmu, povyšují celkový zážitek určitě ještě výš. [90%] ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Milujem cyklistiku a rád si pozriem 7-hodinový prenos z nejakých pretekov, no sledovať chlapíka, ktorý šliape do pedálov dokolečka na pľaci asi 5 m2, to ma nebavilo. Odhliadnuc od toho že je to úplne nereálne, vytrénované nohy by to ešte zvládli, organizmus bez spánku asi sotva, no určite by to nezvládol zadok na tom asi sotva pohodlnom sedadle a hlavne to krútenie dookola by nedal nikto ani dve hodiny, nie sedem dní, z toho musí človeku mignúť. Inak príbeh nič extra, chlap sa obetuje, aby zachránil svoju ženu, silná téma, ale takých filmov tu už bolo... Inak zaujímavý spôsob zarábania si, ľahnúť si pred kolesá autobusu, to by ma nenapadlo. :) ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama