Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Hezky se čtou komentáře, které hlásají, že Přednosta má v sobě špetku optimismu a vaše problémy se při sledování zmenší na velikost broučího bobečku... Věřte, že jsem rád za tyto pozitivně myšlené věci, vždyť i já sám je vyhledávám víc než hojně, ale zkrátka McCarthyho malý Přednosta na mě zapůsobil podobně jako víkendový výlet na venkov. Je obyčejný, hezky zpracovaný a zahraný, ale nakonec si budete pamatovat jen scénu, kdy Peter Dinklage jde po cestičce zpět domů a za ním se na nebi rozprostírají červánky. Podobně jako na zmiňovaný výlet, tak i na Přednostu budete vzpomínat s úctou, ale až dojde na film, který bude mít podobný koncept, budete si říkat: "Krucifix, něco mi to připomíná! Nějakej film. A týkal se vlaků.....". Z hlavy vám, bohužel, vymaže Přednostu něco jiného, nepodstatného. I když se budete bránit zuby nehty... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Vskutku MALÝ film... :-) A jestli si myslíte, že "trpaslíci končí dřív", tak jste pěkně vedle. To tak leda snad "jen ti líní trpaslíci"... A to Fin (skvěle opravdově civilní trpaslík Peter Dinklage) není... . . . Výrazově střídmé, mírně úsměvné a vlídné drama o věcech lidských, jen tak plynoucí jako život a ty projíždějící vlaky, co jsou přece stejně tak dobré, jako vzducholodě ;-) . . . O >vypilovaně< brnkané hudbě Stephena Traska nemluvě... To si tak prostě jeden herec a pár herců a lidí kolem natočí skvělý malý film... To snad z toho i nakonec museli mít všichni radost. Tak jako každý, kdo se díval na tenhle film... :-) ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Přednosta je v první řádě zvláštní film, který se snaží upoutat diváka jinými zbraněmi než jsou výbuchy, černý humor nebo nádherné modelky. Je to příběh jednoho muže, který se přistěhuje do neznámého prostředí a snaží se držet svých starých zásad a oblíbených činnosti, ale brzy pozná, že svět může být i o něčem jiném než jsou vlaky a ticho. Peter Dinklage dokonale upoutá pohledy každého diváka, který se nedokáže odtrhnout od jeho osobního kouzla a roztomilosti. Je nenucený a velmi příjemný. V jeho podání je cesta za poznáním všech krás života skrz počáteční nevědomost přes různé problémy až k úplnému prozření plynulá, příjemná a sympatická. Život nikdy není takový jaký se nám na první pohled zdá a vždycky je dobré poznávat nové lidi a získávat nové znalosti. Tento film to dokonale ukazuje a snad ani nebude většina lidí potřebovat "osvícení" proti jedoucím vlakem :) ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Malý velký film s malým velkým Peterem Dinklagem alias Tyronem Lanistrem v hlavní roli. Musím se přiznat, že už mě tak dlouho žádnej snímek nedostal. Ono se toho moc neděje, žádná vražda, rvačka, sex, jak to člověk vidí v ostatních filmech, ale možná proto se mi to tak líbilo. Život o outsiderovi, kterému až nečekané dědictví zcela změní život a hlavně po létech izolace, kdy nemá skoro žádné přátele, ty správné najde, i když na místě, kde by to asi v životě nečekal. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Problém tohoto filmu je podle mě v konci... ani se nenadějete, a už jsou titulky... což se mi vůbec nelíbilo, protože film, respektive snad každou scénu, jsem si užíval skoro až s labužnickým pomláskáváním. Jen mi to přišlo tak nějak useklé, ale ono vlastně ani nebylo co víc říct... Takže... co víc říct? lepší 4* ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Vlakové nádraží, kde se natáčelo se, nachází v Newfoundland v New Jersey v USA. Dále se filmovalo v lokalitách Lake Hopatcong, Dover, Hibernia, Rockaway Township, Rockaway Borough nebo Hoboken v Pennsylvanii. (Terva)
  • Distribuční práva získala Miramax za částku kolem 1,5 milionu dolarů (Kulmon)
  • Všechny výtvarné práce, které jsou v Oliviině domě byly namalovány a poskytnuty herečkou Jessalyn Gilsig, přítelkyní režiséra McCartyho (Kulmon)

Reklama

Reklama