Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1193 před naším letopočtem sjednotil mykénský král Agamemnón řecká království. Když však jeho bratr, spartský král Meneláos, oslavoval mír s trójskými princi Hektorem a Paridem, jeho krásná, mladá žena Helena a pohledný Paris se do sebe zamilovali. Když Hektor zjistí, že si bratr veze domů Helenu, která utekla od nenáviděného manžela, je mu jasné, že to znamená válku. Agamemnón využije situace a začne chystat tažení pod záminkou Meneláovy urážky. Nedbá varování svého rádce, že Trója nikdy nebyla dobyta a Hektor je velmi dobrý vojevůdce. Spoléhá na svou armádu a nezranitelného válečníka Achillea. Ten skutečně do boje vyrazí, přestože Agamemnóna nesnáší a jeho matka, bohyně Thetis, mu prorokuje, že pokud odjede bojovat proti Tróji, zemře. Trójané překvapivě v boji zvítězí, protože na straně Řeků nebojuje Achilleus, kterého král urazil, když mu sebral válečnou kořist v podobě krásné Hektorovy sestřenice. Vítězstvím opojení obránci města se přes varování Hektora rozhodnou pro další útok. Když v souboji s Achillem padne Hektor, slíbí bojovník trojskému králi Priamovi, že po dvanáct dnů, kdy budou probíhat smuteční slavnosti, Řekové město nenapadnou. O dva týdny později najdou Trójané řecký tábor prázdný. Jen na břehu stojí obrovská socha koně. Podle kněze je to dar. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 130)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Homérovu Íliadu jsem četl několikrát v různých verzích (i když ne přímo originál) a jedna z věcí, co jí dělá nezapomenutelným, zváštním příběhem je právě spoluúčast olympských bohů na samotném válečném konfliktu.(tady se nabízí možnost srovnat Tróju s podobně pojatým Králem Artušem, který však dopadl nepoměrně hůř) Nechápu, proč se Petersen (či jeho scénárista) rozhodl pro to, tuhle linii chirurgicky oddělit a pracovat jen s "reálným" základem legendy - zvláště v dnešní době, kdy trikové technologie umožňují vizualizovat prakticky cokoli... Pokud jde o příběh, jedná se samozřejmě o ochuzení původního eposu, velice dobře však film komunikuje základní myšlenku - ideu hrdiny, jehož činy žijí dlouho poté, co on odejde... tahle žízeň po slávě, zastoupená Achillem (Brad Pitt ho ztvárnil senzačně arogantně a povýšeně, bravo!) je postavena do kontrastu s nesobeckým, kategorickým pojetím hrdinství, které zástupcem je Hektor (charizmatický Eric Bana, z kterého se vyklubalo největší překvapení filmu). S těmahle dvěma se dostáváme k tomu co na tomhle jinak slušném blockbusteru vidím jako to nejlepší. A tím je jediná bojová scéna. Ano, správně, je to onen bezmála pětiminutový duel před vraty Trójy. Emocionálně napjaté jak příliš těsné plavky, jedna z nejlepších soubojových choreografií (pokud ne ta nejlepší) a omračující hudba, která tuhle pětiminutovku vynáší mezi ty největší scény v dějinách kinematografie. Tak, zbytek už jen telegraficky- Bloom je jako zbabělý, bezkrevný Paris docela přesvědčivý (:-)), Diana Kruger je jako nejkrásnější žena všech dob ucházející, O´Toole výborný, Bean jako Odyseus taky, Cox jako Agamemnon sice slušný, ale tohle jeho pojetí jako černobílého parchanta je docela nešťastné, k plusům filmu ještě přidat silnou vyloďovací scénu a máme tu fakt hodně divných a možná ne úplně stabilních 70% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Troy není rozhodně špatný velkofilm a disponuje vším, co může limonádová velkoprodukce nabídnout. Mladými a pohlednými hereckými představiteli, solidní válkou i jakž takž slušnou romantikou. Především však těží z úchvatné Illiady, z níž si bohužel vzala jen tu hrubou kostru a některé podstatné události. Výrazným nedostatkem jsou pak Diane Kruger a Orlando Bloom, kteří mi připadají jak reklamní panáci - čili naprosto nevěrohodní. Naopak překvapí Pitt a Bana. Petersen je více než slušný řemeslník, který dokáže ukočírovat i velké rozpočty a tisíce komparzistů. Konec má sílu a voice-overy jsou nesmírně stylové a k filmu tohoto typu se hodí. Nutnost vidět Directors cut - strhující krvavé bitvy a minimálně o půl hvězdičky nahoru. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Horner: 1. 3200 Years Ago [3:37] ,2. Troy [5:01] ,3. Achilles Leads the Myrmidons [8:30] ,4. The Temple of Poseidon [3:28] ,5. The Night Before [3:29] ,6. The Greek Army and Defeat [9:39] ,7. Briseis and Achilles [5:19] ,8. The Trojans Attack [5:01] ,9. Hector's Death [3:28] ,10. The Wooden Horse/The Sacking of Troy [10:02] ,11. Through the Fires, Achilles... and Immortality [13:28] ,12. Remember Me - Josh Groban/Tanja Tzarovska [4:18], ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavé podání ( řekové jako záporáci , zaměření na charaktery postav a příčiny jejich jednání , takového Achilla jsem na konci skutečně nenáviděla ). Bohužel některým scénám jsem jen těžko mohla uvěřit ( předlouhé umírání , láska sestřenky k Achillovi ). Bylo to lepší , než jsem čekala , ale přesto mi těch 165 minut přišlo velmi velmi dlouhých a opravdu jsem se těšila na konec. Troja byla moc učesaná , plochá a bezvýrazná. Z herců vynikli Brad Pitt , Eric Bana a Peter O´Toole. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na nejlepší film roku a to co sem viděl v kině byla totální blbost s obsazením, které nepředvedlo kromě Erica Bany, Brada Pitta a bohužel velmi málo viděného Seana Beana, vůbec NIC. Režie Wolfganga Petersena je strašná a kazí film, který nejen kvůli scénáři naprosto neosloví a její jedinou " výhodou " jsou bojové scény (krom souboje Achilles VS Hektor naprosto průměrné a občas nepřehledné). Nechápu jak tak zkušený režisér může udělat z jedné bitvy pomocí strašného střihu naprostou slátaninu. Koukám, že moje kritické hodnocení je asi nejmenší co tady kdo dal, ale prostě tento film na mě neudělal žádný dojem a dvě * jsou z milosti. Pro mě velké zklamání...PS:Homér se možná ještě tedka obrací v hrobě ()

Galerie (137)

Zajímavosti (74)

  • Během natáčení v Mexiku zasáhlo štáb prudké střevní onemocnění zvané montezumova pomsta. (HappySmile)
  • Velký problém byl s komparsem. V detailních záběrech měli být vidět velmi urostlí muži, ale takový dav bylo téměř nemožné sehnat v Mexiku, kde se natáčelo. Filmaři si tedy nechali dopravit tři stovky komparzistů z Bulharska. Jenže ti si nepadli do oka z místními kaskadéry, a když se pak Bulhaři dozvěděli, že mají menší plat, vyhlásili stávku. (Specs)
  • Během natáčení si Brad Pitt (Achilles) skutečně poranil achillovu patu, jediné slabé místo jinak nezranitelného hrdiny. Záběr, na kterém špatně dopadá na nohu a křiví obličej bolestí, se musel kvůli zranění zpětně přetáčet. (dinamit_1)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Hladová Odyssea

Hladová Odyssea

10.04.2015

Když se v roce 2004 objevila Troja a vydělala skoro půl miliardy dolarů, málokdo pochyboval o tom, že se dočkáme pokračování. Odysseus s tváří Seana Beana (Pán prstenů: Společenstvo prstenu) by… (více)

Warneři udali Odyssea

Warneři udali Odyssea

02.07.2014

26. února 2016 nás čeká nová verze Ben Hura, kterou bude režírovat Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Lovec upírů). Půjde již o několikátou adaptaci románu z roku 1880 (ta nejslavnější… (více)

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama