Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejvýpravnějších dobrodružných klasických příběhů inspirovaných Homérovou Iliadou ožívá. Natočený na exotických místech, s mezinárodním obsazením a nejmodernějšími speciálními efekty, snímek vypráví o legendární bitvě, která se rozpoutala kvůli lásce a kvůli nejkrásnější ženě na světě. Helena (Sienna Guillory), ačkoliv je provdaná za spartského krále Meneláa, se bláznivě zamiluje do Parida (Matthew Marsden), pohledného trojského prince. Milenci spolu uprchnou do Tróje, kde jim Paridův otec, král Priam (John Rhys-Davies), poskytne bezpečné útočiště. Meneláův krutý bratr Agamemnon (Rufus Sewell) chce Helenu přivést zpátky a vede vycvičenou spartskou armádu až k opevněnému městu. Po desetiletém obléhání Řekové nakonec do města vstoupí léčkou pomocí známého trojského koně a začne bitva, která rozhodne o osudu obou impérií. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

helrohir 

všechny recenze uživatele

No áno, svojmu literárnemu predobrazu je to vernejšie než Petersenova Trója, ale to je asi tak jediné pozitívum (možno ešte celkom pekná Helena). Historický film proste potrebuje dostatočné finančné zázemie, aby dokázal na plátno previesť verné kulisy, kostýmu a celkovú atmosféru doby. Keďže v tomto prípade ide o TV film, nie je táto podmienka splnená a vo výsledku sme svedkami naozaj lacno pôsobiaceho spektálu, ktorý ešte viac podtrhujú herecké výkony na úrovni ochotníckeho divadla (česť výnimkám ako Rufus Sewell) a žalostne pôsobiace dialógy a bojové scény. 30%. ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Knižní Illiadu mám rád. Mám též rád akční filmy, přesto moderní pojetí nablblého Orlandova Parida a megalomanského Agamemnona je dost vysoká daň za love story po americku a skvělý souboj osvalných reků. V tomto filmu pro jistotu nic tak velkého ani akčního není a výměnou za to získáváme o dost racionálnější pohled na věc bez patetických gest v komorním provedení. Nic proti, bohužel film ničím zvláště nepřekvapí a hlavní pár mi nebyl dvakráte sympatický, hlavním tahounem je tak Agamemnon, každý film přeci potřebuje pro své účely záporáka... ()

Reklama

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Od televizního filmu nelze očekávat nápaditý scénář, prvotřídní efekty ani herecké hvězdy a tak mě tyhle nedostatky nechávají chladnou. Přesto jsou zde dva detaily, které mi celou podívanou kazily. Je jím zmatená kamera, která nejspíš měla vytvořit iluzi akce, a Helena, která nejenže není nijak extra hezká, ale navíc je zde zobrazena jako nesympatický spratek. Pro starověké Řecko mám však slabost a především první část přináší zajímavé historické souvislosti. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že se přímo nabízí srovnání s mnohem známější Trójou. A u mě to tedy vyhrává toto TV zpracování. Helena Trojská sice nedisponuje obrovským rozpočtem, ale vyzařuje z ní takový ten zápal pro věc všech zúčastněných. I s viditelně malým rozpočtem tak dokázali udělat podívanou, která je podle mého mnohem více reálně zpracovaná, než velkolepá Trója. Sienna Guillory je pak podle mého mnohem hezčí Helenou, a ani se nedivím, že každý, kdo na ní pohlédne, tak podlehne. Pochválit lze určitě i zbytek obsazení, které je na TV poměry složené převážně ze známých tváří. Ať už fanatický záporák Sewell, který se přesně do takových rolí narodil, potažmo jeho bratr, v podání Callise, za mě určitě nejlepší postava filmu, která představuje tu touhu po Heleně, kdy narozdíl od ostatních, který to použili jen jako záminku k dobytí Tróje, tak on by po jejím osvobození byl určitě schopen odejít, a nechat Tróju být. Ještě k tomu přidejte pěkné venkovní lokace, a v podstatě nevidím moc důvodů ke kritice, kterou tu film ve většině komentů dostává. ()

BlueZero 

všechny recenze uživatele

Známy príbeh o Helene, Parisovi a dobytí Troye. Je veľká škoda, že si tvorcovia nedali viac práce s efektami, hlavne na mori, vyzeralo to príšerne. A hrozný výkon komparzistov pôsobil tiež rušivo. Boje vyzerali umelo. Ale aj napriek tomu vo mne tento film zanechal hlboký dojem, či skôr zármutok. Poukázal, na tie najslabšie vlastnosti ľudskej rasy. Spočiatku to pukazovalo len na ženy, teda vlastne na to čím je ovládaný mužský mozog, keď vidí krásne ženské telo. Ale to neskôr zatienila chuť po moci, nenásytnosť a "priateľstvo". Priateľstvo v tomto príbehu neznamenalo nič iné ako zradu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (3)

  • Televízny film sa inšpiroval Homérovým eposom Ilias, ale tvorcovia zaobchádzali s predlohou skutočne veľmi voľne. Vznikol v Grécku a na Malte, podľa scenára Ronnieho Kerna ho nakrútil televízny režisér John Kent Harrison. (ash99)
  • V jednom zábere sa nachádzajú dva papagáje, kakadu a ara. Prvý z nich pochádza z Austrálie a druhý z Južnej Ameriky. V tomto období sa však do starovekého Grécka nemali ako dostať. (Miseno)

Reklama

Reklama