Reklama

Reklama

Pan Tau

(seriál)
Československo / Západní Německo / Rakousko, (1971–1978), 16 h 52 min (Minutáž: 29–36 min)

Předloha:

Ota Hofman (kniha)

Hrají:

Otto Šimánek, Josef Aleš, Františka Alešová, Jana Alešová, Marta Alešová, Karel Augusta, Josef Bek, Karel Bělohradský, Svatopluk Beneš, Josef Beyvl (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Celé generace dětí nejen v Čechách a na Moravě znají z televizních obrazovek kouzelného mužíčka s buřinkou a deštníkem. Pan Tau (O. Šimánek) se umí měnit v malého panáčka, nebo v dospělého muže a pomocí kouzelné buřinky plní různá dětská přání. Seriál vznikal postupně, po jednotlivých, samostatných dílech. První ucelená série byla spjatá s rodinkou malého kluka Emila (rodiče hráli S. Budínová a J. Sovák). S příchodem J. Wericha se seriál soustředil kolem malé holčičky Claudie (V. Helcelová) a jejího dědečka (J. Werich), kteří za pomoci pana Tau zažijí mnohá dobrodružství na svých cestách (čeští diváci ovšem tyto díly mohli v televizi zhlédnout až po roce 1989). V další sérii se mužíček s kouzelnou buřinkou dostane do nové rodiny Urbanových (J. Bohdalová a V. Menšík), kterým připomíná strýčka Alfonse (O. Šimánek), i tady pomáhá dětem svými roztomilými kousky. V poslední sérii se pan Tau dokonce ocitne na křídle letadla a způsobí řadu problémů letovému inspektorovi (V. Brodský). A hlavně ovšem přinese opět spoustu radosti dětem. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele BoredSeal k tomuto seriálu (5)

Pan Tau naděluje (1971) (S01E02) 

Zlomyslný Pan Tau ničí celý díl rodině Vánoce (poté, co jim nasadil nechtěného domácího mazlíčka v minulém díle), aby se pak mávlo buřinkou. Dobře se daří ilustrovat náročnost socialistických tradičních Vánoc, Budínová je na pokraji zhroucení z příprav cukroví, vnitřně vyhořelý Sovák se vyhýbá povinnosti pravého muže - vraždění kapra, dědek všechny obtěžuje s náboženskou propagací - betlémem a dcera, česká nezpívající verze Lany del Rey touží po starším milenci stalkerovi z horního patra, který si oblepil celý byt jejími fotkami a chystá se jí zprznit hned po rozdání dárečků. Peklo. ()

Pan Tau a neděle (1971) (S01E04) 

Úsměvná vzpomínka na časy, kdy celá rodina musela povinně jet v neděli na chatu nebo chalupu, aniž by tam někdo chtěl doopravdy být. ()

Pan Tau jde do školy (1971) (S01E05) 

Zlomyslný díl o školství - líní žáci šikanují neschopného učitele a z Emila, dočasného vlastníka pana Tau se stal takový otrokář, co už jen diktuje chudákovi Tau úkoly a slibuje ostatním spolužákům, že to z buřinkáře vytahá i pro ně. Naštěstí většinu dílu pan Tau terorizuje chudáka učitele dobrem, což ho dovádí k šílenství tak, jak to mají diváci rádi. Za zmínku stojí, že seriál ČT nechala krásně zrestaurovat a vyčistit, ale v této epizodě se místy projevuje zřejmě nevhodná barevná paleta, která sice krásně vybarvila obraz, ale v pár scénách vytváří dětem "napudrované" obličeje nebo přiliš růžovou hlavu Šteklovi. ()

Pan Tau a samá voda (1971) (S01E06) 

Tento díl oslní sexy kočkou Milenou Dvorskou a tehdy moderní panelovou výstavbou na sídlišti Červený vrch. Pokud vás nezajímá nostalgie, projížďka po Vltavě nebo nemáte rádi Prahu 6, tak zbytek je o klasickém dítěti, co nezvládá zůstat chvíli suché a čisté a kriminálním výstřelku pana Taua. ()

Pan Tau to zařídí (1972) (S02E02) 

Milionář Werich podlehl magii buřinky, zdětinštěl a změnil své zaměstnance na Hluboké v útrpné poskoky posluhující fantazii jeho vnučky. Kromě útlaku zaměstnanců na začátku dílu psychicky i fyzicky šikanuje nebohé členy správní rady, kterým odmítá podepsat smlouvy a útočí na ně kuličkami a lukem v rámci nedobrovolného teambuildingu. Ještě než si zaměstnanci vyšinutého kapitalisty oddechnou před jeho odjezdem na cestu kolem světa (na které chce postřílet 12 ledních medvědů pro potěšení vnučky), seřve v noci po telefonu uklízečku v cestovní kanceláři, aby zbytečně vzbudila ředitele. Samozřejmě diváci tleskají, protože je to ctihodný pan Werich proslavený moudrými memes, ale z dnešní perspektivy a znalosti toho, jak se pracuje nejen v Čechách pod majitelem kokotem je skutečně bolestivé díl sledovat, je tam skoro všechno mimo zpožďování výplat příliš nízkých mezd. Jo a po stránce zábavy pro děti už je to dneska bohužel naivní nuda. :D ()

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama