Reklama

Reklama

Pan Tau

(seriál)
Československo / Západní Německo / Rakousko, (1971–1978), 16 h 52 min (Minutáž: 29–36 min)

Předloha:

Ota Hofman (kniha)

Hrají:

Otto Šimánek, Josef Aleš, Františka Alešová, Jana Alešová, Marta Alešová, Karel Augusta, Josef Bek, Karel Bělohradský, Svatopluk Beneš, Josef Beyvl (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Celé generace dětí nejen v Čechách a na Moravě znají z televizních obrazovek kouzelného mužíčka s buřinkou a deštníkem. Pan Tau (O. Šimánek) se umí měnit v malého panáčka, nebo v dospělého muže a pomocí kouzelné buřinky plní různá dětská přání. Seriál vznikal postupně, po jednotlivých, samostatných dílech. První ucelená série byla spjatá s rodinkou malého kluka Emila (rodiče hráli S. Budínová a J. Sovák). S příchodem J. Wericha se seriál soustředil kolem malé holčičky Claudie (V. Helcelová) a jejího dědečka (J. Werich), kteří za pomoci pana Tau zažijí mnohá dobrodružství na svých cestách (čeští diváci ovšem tyto díly mohli v televizi zhlédnout až po roce 1989). V další sérii se mužíček s kouzelnou buřinkou dostane do nové rodiny Urbanových (J. Bohdalová a V. Menšík), kterým připomíná strýčka Alfonse (O. Šimánek), i tady pomáhá dětem svými roztomilými kousky. V poslední sérii se pan Tau dokonce ocitne na křídle letadla a způsobí řadu problémů letovému inspektorovi (V. Brodský). A hlavně ovšem přinese opět spoustu radosti dětem. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele curil k tomuto seriálu (11)

Pan Tau naděluje (1971) (S01E02) 

Tento "vánoční" díl patří k nejlepším v této sérii. Dívám se asi už podesáté a Jiří Sovák jako starostlivý tatínek je nepřekonatelný. Jeho scénka s kaprem, který ho dovede vytočil ("nebuď hysterickej"), je perfektní. Senilní dědeček a jeho betlém taky vánoční náladě nepřidá. Pan Tau je trochu upozaděn, ale to vůbec tentokrát nevadí. ()

Pan Tau a neděle (1971) (S01E04) 

"Chata není rekreace, chata je práce" - to platilo dříve a platí dodnes. Osobně mám nejraději díly seriálu tzv. "rodinné", ať už s rodinou Jiřího Sováka, nebo později Vladimíra Menšíka (samozřejmě i s panem Werichem). Hlavní roli hraje klasická česká komedie a vtip, slovní humor. Nevadí, že je někdy pan Tau jen v pozadí. ()

Pan Tau to zařídí (1972) (S02E02) 

Vedle příhod pana Tau s rodinou Jiřího Sováka a později s další rodinou Vladimíra Menšíka patří pokračování s malou Lucií a dědečkem panem Violou k těm nejpodařenějším.  Samozřejmě je to i zásluha Jana Wericha, který je v roli naprosto přirozený a v době, kdy měl v podstatě zákaz činnosti, rád nabídku západoněmeckého producenta přijal. ()

Pan Tau a taxikář (1972) (S02E05) 

Ještěže maminka neměla šál kolem krku, dopadla by jako slavná Isadora Duncan. Zajímavý pohled na vozový park začátkem sedmdesátých let v ČR. ()

Pan Tau se vrací (1975) (S03E01) 

Třetí série Pana Tau patří k nejvydařenější. Návrat ztraceného syna a světoběžníka Alfonse do rodiny Urbanových přinese trochu vzruchu pro jejich děti a jenom starosti tatínkovi Urbanovi ve skvělém podání Vladimíra Menšíka. ()

Pan Tau a Robinson (1975) (S03E02) 

"Zatímco já se tady honím, tak vy tu oslavujete dobrodruha", to je replika pana Urbana. Pan Tau se vypraví na tropický ostrov, aby toho "ztroskotance" přivedl zpátky k rodině. Prakticky celý děj se odehrává v tropickém ráji, ale podaří se Alfonse přivézt zpátky. ()

Pan Tau a příliš velký balón (1975) (S03E03) 

"Tak konečně máme Alfonse doma!". Jedna z nejlepších a také nejdelších scének ze třetí série o Panu Tau je právě tato, když rodinka Urbanů likviduje balón, se kterým Alfons přistane na zahradě domku. Snaha být nenápadnými způsobí mnoho humorných situací, zejména průpovídky otce Urbana na toto téma jsou nepřekonatelné. ()

Pan Tau a rodinná slavnost (1975) (S03E05) 

Smraďoch a doktor Azor - to jsou jen dva z rodinného panoptika, které se sejde doma u Urbanových, aby se poradilo, co dál s navrátilcem Alfonsem. Jednotlivé postavy jsou charakterizovány úvodním hodnocením Alfonse a jeho synovce a pak také svým chováním. Dobré hlášky - dobrá zábava. ()

Pan Tau jde do práce (1975) (S03E06) 

"Konec zahálka! Konec rajských časů!" a otec Urban žene Alfonse do práce. Jenže ten je už dávno zpátky na ostrově a tak do mlékárny nastupuje pan Tau, což nemůže skončit jinak než katastrofou v provozu jogurt. ()

Pan Tau a černý deštník (1975) (S03E08) 

Asi nejslabší pokračování z této série s rodinou Urbanových. Adopce dvou kluků a jejich příchod do rodiny je rušivým vpádem a není pro příběh přínosem. Chlapci nejsou nositeli humorných situací a spíše brzdí děj. Tak snad jen rozjezd nového Alfonsova zaměstnání jako meteorologa je příslibem dalšího dílu. ()

Pan Tau a velký ples (1975) (S03E09) 

Moje nejoblíbenější scéna ze třetí série je tanec Vondráčka a Křížkové na hudbu neviditelné kapely. Zvláště jedna přehazovačka při rokenrolu je úchvatná. ()

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama