Reklama

Reklama

Pan Tau

(seriál)
Československo / Západní Německo / Rakousko, (1971–1978), 16 h 52 min (Minutáž: 29–36 min)

Předloha:

Ota Hofman (kniha)

Hrají:

Otto Šimánek, Josef Aleš, Františka Alešová, Jana Alešová, Marta Alešová, Karel Augusta, Josef Bek, Karel Bělohradský, Svatopluk Beneš, Josef Beyvl (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Celé generace dětí nejen v Čechách a na Moravě znají z televizních obrazovek kouzelného mužíčka s buřinkou a deštníkem. Pan Tau (O. Šimánek) se umí měnit v malého panáčka, nebo v dospělého muže a pomocí kouzelné buřinky plní různá dětská přání. Seriál vznikal postupně, po jednotlivých, samostatných dílech. První ucelená série byla spjatá s rodinkou malého kluka Emila (rodiče hráli S. Budínová a J. Sovák). S příchodem J. Wericha se seriál soustředil kolem malé holčičky Claudie (V. Helcelová) a jejího dědečka (J. Werich), kteří za pomoci pana Tau zažijí mnohá dobrodružství na svých cestách (čeští diváci ovšem tyto díly mohli v televizi zhlédnout až po roce 1989). V další sérii se mužíček s kouzelnou buřinkou dostane do nové rodiny Urbanových (J. Bohdalová a V. Menšík), kterým připomíná strýčka Alfonse (O. Šimánek), i tady pomáhá dětem svými roztomilými kousky. V poslední sérii se pan Tau dokonce ocitne na křídle letadla a způsobí řadu problémů letovému inspektorovi (V. Brodský). A hlavně ovšem přinese opět spoustu radosti dětem. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele triatlet k tomuto seriálu (10)

Pan Tau naděluje (1971) (S01E02) 

Pan Tau svým dobrodiním způsobuje zmatky v rodině školáka Emila. Díky kouzelné buřince dokáže všechno napravit. Hlas kapra namluvila Jiřina Bohdalová. ()

Hledá se pan Tau (1972) (S02E06) 

Přiznám se, že mám raději dějovější třetí sérii Pan Tau se vrací, v níž vystupuje Pan Tau jako dvojník Alfonse v rodině Urbanových. Ale z hlediska filmařského jsou rané tauovské příběhy plné poetiky. V příběhu Hledá se Pan Tau určitě upoutá pohled Žolíka na novinový stánek, kde mezi světovým tiskem vyniká Rudé právo s titulkem na hlavní straně "HLEDÁ SE PAN TAU". Mistrovsky využito mistrovství Miloše Koleckého, který si střihl i blues obchodníka ze Ztrát a nálezů. ()

Pan Tau se vrací (1975) (S03E01) 

Pilotní díl 3. řady. Pan Tau pilotuje svůj stoj a přistává na komínu vilky rodiny Urbanových v Praze. Takže otec má místo nudlí s mákem nudle s popelem. Místo slavnostní tabule u příležitoti svátku Alfonse (světoběžník, který si je s panem Tau podobný) jsou topinky. Vtipnou roli hraje František Peterka (soused). ()

Pan Tau a Robinson (1975) (S03E02) 

Díky ostrovní tematice převládá ještě poetické líčení nad dějem. Na scéně se poprvé objevují koza a rosnička. A vtipné je seznámení pan Tau s Alfonsem, i když zatím jen prostřednictvím zrcadla. ()

Pan Tau jde do práce (1975) (S03E06) 

Motiv dvojnictví pana Tau a Alfonse je opravdu výborný. Příběh si zachovává poetiku i komiku (mizející párky) a nevadí, že děj se posunuje dopředu pomaleji. Alfons: ""Ta buřinka je sice fajn, ale lidi nevyčaruje." A pracující pan Tau - podobně "úspěšný" jako král Hyacint v Arabele:-) ()

Pan Tau a pět hrušek a tři jablka (1975) (S03E07) 

Celou sérii s Urbanovými v úvodu shrnuje Karel Höger předchozí děj. V tomto dílu zaujme "němohra" v divadle - snaha pana Tau usadit pozdě příchozí (Raul Schránil a Nelly Gaierová) vrcholí skoro požárem. Podstatnou část pak tvoří dokonalé zmatení psychiatra - doktora Kaliny (Josef Somr). ()

Pan Tau a černý deštník (1975) (S03E08) 

"Celá naše rodina má fluidum," dí Alfonsův bratr (Vladimír Menšík). Sám sleduje nejen Alfonsovu meteorologickou předpověď, ale i jeho jazykové schopnosti. Škoda, že bratrovi nevěřil, když Alfons předpověděl, že v 15.32 bude pršet, tak bude pršet... Budoucnost není v počítačích, ale v rosničce Julince. ()

Pan Tau a Aladinova lampa (1975) (S03E11) 

"Tatínek je v květáku." Vladímír Menšík uměl tatínkovské role v českých seriálech (Arabela, Létající Čestmír) dokonale. ()

Pan Tau a zlatý kufr (1975) (S03E12) 

"Pověsíme ho (figurku pana Tau/Alfonze) vedle Rumcajse." Při cestě na povedenou třítýdenní dovolenou Urbanovi několikrát krouží kolem cedule Petrov a Vladimír Menšík zmiňuje i své rodné Ivančice. "Jen jeďte, já vás doběhnu... ... teda doplavu." ()

Pan Tau odchází (1975) (S03E13) 

Marie Rosůlková v roli znalkyně seriálu Pan Tau a zakomponování turistů do příběhu a jejich využití pro rekapitulaci předchozího děje, to je možné jen v pohádce. Obdivuhodné, co všechno autoři dostali do poslední půlhodiny (využití ztracené buřinky na ostrově - při prvním zhlédnutí jsem před lety chtěl volat požárníky:-) ()

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama