Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman slouží na žižkovském obvodním oddělení VB. Navštíví ho tu Žitný a chce, aby objasnil nevyřešený případ jedné rodinné tragédie. Zeman se soukromě pustí do pátrání, na jeho konci je zdárné vyřešení případu. Za to je znovu jmenován náčelníkem pražské kriminálky a Stejskal je odvolán... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dost možná nejlepší, ale rozhodně nejkultovnější případ ze seriálu 30PMZ. Nikdy nezapomenu na onu mrazivou atmosféru při prvním sledování této epizody, když chodí policajti po mrtvé zahradě Brůnových a Zeman se ptá, kdo podřezal stromy... P.S. Brůna nebyl nikdy neklidný, což je nějaký národní blud, rozšířený i zde. Byl divně TICHÝ. P.P.S. Pana Brabce jsem znal osobně, protože měl u nás na vsi přes 40 let chalupu. Skvělý chlapík. Jo a nikdy nebyl ve straně. Tak čest! ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V roce 1969 je už část kontrarevoluce zlikvidována, nicméně major Zeman stále pracuje na obyčejném obvodním oddělení na Žižkově, kde řeší případy výtržnictví, ukradených králíků a podobně. Jednou ho navštíví plukovník Žitný, který byl dosud v ilegalitě, a požádá ho o vyřešení tajemné rodinné tragédie na vesnici blízko Prahy. Místní obyvatelé cítí nejdříve k Zemanovi velkou nedůvěru, jediný přívětivý je k němu místní holič. Od něho se také dozví důležité informace o případu ze vsi. Zeman se pak zúčastní vstupu do násilím otevřené hrobky zesnulé rodiny a v jejich vyhořelém domě objeví bratra zemřelé ženy, který tam hledá zlato. To je pro Zemana další stopa. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvostná, prvotřídní detektivka s trochou propagandy, která ale zůstává ve stínu naprosto fascinujícího, temného případu se zatraceně temnou a opravdu mrazivou atmosférou, a rozhodně ne jenom v závěru. Ze starýho Brůny jsem byl v šoku i já, ta postava je absolutně neuvěřitelná a herecký výkon geniální. Opravdový skvost, ve kterém se najde i kupa humorných momentů. A hlavně je to fakt takové poklidné, Honza Zeman je v nejlepším slova smyslu rozhodně český Columbo. Nebo Poirot. Studna je geniální záležitost a názory, které ji přirovnávají k hororu opravdu nejsou daleko od pravdy. Ponurý strašidelný dům, vesničané, kteří mezi sebou nechtějí cizince... "Nad ní stál otec se sekerou v ruce. Divně se kýval. Zdálo se mi dokonce... že se usmívá...." Psycho. Fakt psycho. Mnohem lepší, než to od Alfreda. 95%. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi jediný díl, kde se nachází nějaké to zrnko chtěného humoru, o který se stará upovídaný holič. Pravda, nejprve začne poměrně trapným vtipem (dejte si místo jarních 100 km 100 piv!), ovšem pak se rozjíždí (tuhle břitvu jsem zdědil po tátovi, měl řeznictví) až po vrcholný moment, kdy se vzteká, že pán, kterého při holení právě pořezal, je pěkná držgrešle, páč mu nedal tuzér. Zeman zde opět prokazuje své až nadpřirozené vyšetřovací schopnosti, kdy vyřeší záhadný případ prostě a jednoduše tím, že se svědka událostí zeptá, jak to vlastně tenkrát bylo. Dále zde projeví svou další, doposud netušenou nadpřirozenou schopnost, a to vlézt v obleku do studny a vylézt ve stejném stavu ven, nezmuchlaný a čistý. Jinak jako pro mnoho komentátorů zde, i pro mě tento díl znamenal v dětství trauma. Poprvé jsem ho viděl u dědy a babi na vesnici ve staré chalupě, kde jsem to neměl rád, bál jsem se tam přespávat. Zhlédnutí tohoto dílu mi rozhodně nepřidalo, chvíli jsem se pak díval na dědu ostražitě, připraven utíkat kdyby něco. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Studna" je absolutne a celkom jednoznačne najlepšia časť z televízneho krimi seriálu "Tridsať prípadov majora Zemna". Po búrlivých udalostiach roku 1968 prichádza degradovaný Zeman do malej obce neďaleko Prahy, aby tam objasnil prípad vraždy, sebevraždy, podpaľačstva a rodinnej tragédie. Má to prvky klasického horroru a tajuplnú detektívnu zápletku. Je z toho cítiť tiesnivú atmosféru hitchckockových filmov. "Studna" je české, socialistické "Psycho". **** ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Během natáčení byl Jaromír Crha po operaci a do uší se mu nesměla dostat voda. Během scény ve studni měl proto v uších tampóny. (Duoscop)
  • Domek Brůnovic rodiny byl postaven v exteriérech studia Barrandov jen pro potřeby natáčení a neexistuje. (sator)
  • Do ikonickej role Brůnu objavil režisér seriálu Jiří Sequens Crhu úplnou náhodou. Všimol si ho pri natáčaní jedného z predchádzajúcich dielov (Pán zo Salzburgu), kedy sa filmoval ovocný trh na jihlavskom námestí. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama