Reklama

Reklama

Útěk

Trailer

Obsahy(1)

Steve McQueen vede soukromou válku proti zkorumpovaným policistům... Doc McCoy prožívá v nudě a ve vzpomínkách na svou krásnou ženu Carol čtyři roky v texaské věznici za ozbrojené přepadení. Při  návštěvě požádá manželku, aby šla za byznysmenem Benyonem a řekla mu, že dostane-li ho ven, je ochoten pro něj pracovat. McCoyovi je trest zkrácen. Po propuštění ale musí službu vlivnému a bezcharakternímu byznysmenovi oplatit. Protože se skrýt finanční machinace svého bratra, přikáže McCoyovi, aby vykradl jeho banku. Při akci McCoyovi pomáhá nejen jeho manželka, ale i dva Benyonovi muži banku. Ukáže se však, že je Benyon podvedl, a proto nenachází jiné řešení, než prchat s manželkou a s penězi před gangstery... Kriminální thriller se Stevem McQueenem a Ali MacGrawovou (známou především z Love Story z roku 1970, kde si zahrála po boku Ryana O´Neala) v hlavních rolích patří k nejlepším filmům klasika akčních žánrů Sama Peckinpaha a na přesvědčivosti mu neubral ani čas. Vedle brilantní režie na tom mají lví podíl herecké výkony obou protagonistů. Ali MacGrawová se nedlouho po natáčení tohoto filmu za McQueena provdala. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po Divoké bandě pravděpodobně druhý nejlepší Peckinpah. Svým způsobem je tohle na poměry toho co předváděl známý režisérský ožrala v minulosti velmi normální snímek. Steve McQueen zde střílí stejně často jako v našich milovaných 80tkách Sly/Arnold. Je pravděpodobné, že mimo westerny byl tohle nejakčnější snímek své doby. 80% ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já vím, že jsi hodnej chlapeček a vrátíš se k mamince. Protože když to neuděláš, zlomím ti ručičku." Nemám příliš v oblibě gangstery, kteří vyhrožují chlapečkům se stříkacími pistolkami, fackují ženy a neumí pořádně střílet z pistole, ale tady jsem prostě Doktorovi McCoyovi fandit musel. Asi proto, že on s manželkou jsou jediní dva sympaťáci v tomto syrovým thrilleru, kterej mě dost bavil. Jejich Útěk jsem si prostě užil, poučil jsem se o fintě se schránkou na nádraží, zanadával jsem si na fiflenu toužící po dobrodružství a hlavně jsem se naučil nakupovat brokovnici před očekávanou policejní kontrolou. A taky jsem zažil patrně nejlepší přestřelku v hotelu. Tý může konkurovat snad jen ta z Nabitý zbraně 1. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Autem, vlakem, pěšky, popelářským vozem (ale ne v jeho kabině)... To byl panečku útěk. Chybělo jen letadlo, loď a bicykl, aby byl výčet dopravních prostředků kompletní. Ve filmu najdeme všechny základní poznávací znaky Sama Peckinpaha - skvělé úvodní titulky, zpomalené záběry kdečeho, westernovost, s ní spojené přestřelky a hotelové finále, postavy, které nejsou tak úplně kladné, ženy, s nimiž scénář nezachází zrovna v rukavičkách, je tu i Slim Pickens... Nemůžu přesně říct, co Útěku chybělo, ale pocit dokonalosti jako z jiných mistrových filmů jsem z něj napoprvé neměl.__P.S. Chvílemi nadmíru podivná, ale ve výsledku dobrá hudba Quincyho Jonese. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

s peckinpahom sa vaznejsie zoznamujem az pri tomto filme. jeho zrucnost by sa len tazko popierala, duplom, ked herecku posadku vedie skvely mcqueen. navyse aj napriek pomerne casto vyuzivanej zapletke filmu: vylup banku - pokus sa utiect, je prave tato ta na ktoru clovek len tak lahko nezabudne. mrzi ma, ze ten mcqueen nestihol natocit viac podobnych kuskov. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (25)

  • Ali MacGraw před natáčením neuměla řídit a nikdy v ruce nedržela střelnou zbraň. Prošla výcvikem a zatímco řízení si zamilovala, tak zbraním na chuť nepřišla. (DaViD´82)
  • Film byl nezvykle takřka celý natočen chronologicky. (DaViD´82)
  • Úvodní scény z texaské věznice byly natáčeny mezi skutečnými trestanci za plného provozu. Rovněž posudková komise projednávající podmínečné propuštění postavy Doca byla složena ze skutečných členů. (DaViD´82)

Související novinky

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Reklama

Reklama