Reklama

Reklama

Království

(seriál)
  • Dánsko Riget (více)
Trailer 1
Drama / Horor / Mysteriózní / Komedie
Dánsko / Francie / Německo / Švédsko, (1994–2022), 14 h 20 min (Minutáž: 60–79 min)

Hrají:

Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Søren Pilmark, Ghita Nørby, Jens Okking, Baard Owe, Peter Mygind, Udo Kier, Holger Perfort, Laura Christensen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(13)

V době, kdy Netflix ještě neexistoval ani jako půjčovna DVD, natočil režisér Lars von Trier televizní sérii Království, odehrávající se v útrobách kodaňského špitálu postaveného na místě, kde kdysi byly jen mokřiny a stará bělidla. Lékaři zde dennodenně zápolí s limity medicíny i vlastními kolegy, Švédové tu proklínají Dány a záhady a hrůzy se zde mísí s nadsázkou a humorem. Televizní série, proslavená svými sépiové tóny a chóry umývačů nádobí, se postupem času stala kultovní a zařadila se mezi nejvýznamnější díla quality TV. (KVIFF.TV)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (243)

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Jsem milovníkem bizarností. Když je ale někdo psychicky narušená osoba, jako v tomto případě pan Trier, není těžké podobné věci tvořit. Ale kdyby jste byli v pořádku, vytvořte si něco podobného. Proto jen 4 hvězdičky, protože jak už jsem zaobaleně řekl, když jste magor, tvořit úchylárny jde vellice lehce. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dánové mají očividně zajímavé tvůrce a já mám také pocit, že "Twin Peaks" otevřelo cestu zajímavým seriálům. "Království" je jedním z těch divnějších, ale díky tomu, jakou má atmosféru a jak jsou zde šílené postavy, to prostě má něco do sebe. Některé scény nezapomenete, mezi nimi i úvodní znělku nebo finální porod. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Nebyl jsem plně kompatibilní s Twin Peaksem, takže logicky nejsem ani s jeho pozdějším napodobitelem, tudíž můj komentář neberte příliš vážně! Království na mě prostě nezabírá - není to horor, protože vývoj atmosféry pravidelně přerušuje absurdní počínání si postav, nebo nějaký sebeparodický dialog, o horror se možná pokouší posledních pár sekund každého dílu, jenže strach z možné dohry v naší mysli je spolehlivě zabit klišé dovětkem samotného režiséra... Že by komedie? Možná tak nechtěná díky tomu, jak Království nefunguje - nedává smysl, není tam rozumný děj, ale přitom nevybízí k zamyšlení, ani nepohlcuje svou "nesmyslností", jak to umí David Lynch. Celý ten rádoby duchovní přesah nemůžu zkousnout, to je tak stupidní ("promiň, ale mám důvod se domnívat, že jsi strašidlo") a nepodložené... Trier má pravdu v tom, že hodně záleží na divácké představivosti, dokážu si představit, že lidé, co se snaží, tomu podlehnou, bohužel já dokázal oceňit akorát slušnou řemeslnou stránku a relativně propracované charaktery... 4/10 ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Riget je nejlepší psycho seriál, co jsem kdy viděl! Od naprosto dokonalých úvodních titulků a monumentální znělky, přes zvláštně znějící dánštinu/švédštinu, herecké výkony a vtipy po zápletku. Herci jsou naprosto skvělí, především pak postavy jako šílený Švéd doktor Helmer, který nesnáší Dány a Dánsko (Dansk jevlar!), sympatický podivín Krogshøj a studentík Mogge, a ačkoliv je tento seriál občas nepříjemný na pohled (detailní záběry na vrtání lebky) tak obsahuje i vysoké množství vtipů, takže se budete bát a smát zároveň. Naprosto dokonalá kombinace. První serie dokonce přináší i poměrně uspokojivý konec, na rozdíl od druhé:( Naprosto jednoznačně doporučuji, tohle si zamilujete. PS: nemůžu pochopit, jakýho KRETÉNA napadlo, že si Američani natočej remake Kingdom Hospital..fakt šílenství.. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Málokterý seriál si zaslouží označení psycho tak moc jako Riget. 1)  K dílu mám ambivalentní vztah. Na jedné straně mě seriál chvilkami silně bavil - morbidní humor mi vyhovoval a mile absurdní situace jsem si vychutnával. Na druhé straně jsem se vždy musel nutit k tomu, abych další díl zhlédl. Do té pochmurné atmosféry se mi prostě znovu a znovu chtělo stále méně a méně. Druhá řada skončila tak napůl. Několik týdnů mi trvalo, než jsem se odhodlal ke sledování řady třetí. Jakmile se ukázaly známé tvůrčí postupy a současně bylo zřejmé, že se vlastně nic nevyřešilo, jen jsme o pár desítek let dál, koukli jsme doma s partnerem na sebe a shodli se, že nás toto zábavné a současně depresivní prostředí nadále nezajímá. Seriál jsem smazal z paměti s ulehčením, že mi "povinnost" sledovat další díly odpadla._____ 2)  Svůj pocit bych vyjádřil jednou až pěti hvězdičkami, jak kdy. Většinou nejzajímavější to bylo někde uprostřed dílu. Co vidím, mě baví a jsem i trochu napnutý, s čím zase tvůrce přijde. Pak relativně dlouhá epizoda skončí (slušel by jim kratší čas) a já si oddechnu, že je to za mnou. Teď se ale musím přimět k tomu, zhlédnout další díl._____ 3)  Nepřehledný, místy hodně zmatečný, zcela nepředvídatelný seriál nabízí chvilkami nahuštěný děj, který je prokládán nudnými pasážemi._____ 4)  38letý scenárista a režisér Lars von Trier si střílí z nemocičního prostředí, z Dánů i Švédů, z duchařských historek, ze seriálů a vlastně i z diváků._____ 5)  Zaujal mě 66letý Švéd Ernst-Hugo Järegård (primář Stig Helmer ze Švédska) a docela pěkný 31letý Peter Mygind (ředitelův syn Mogge). Věk protagonistů uvádím k roku vzniku první řady - 1994._____ 6)  Ingen levende ved det endnu, men portene til riget er begyndt at åbne sig. Nikdo živý to zatím neví, ale brána do království se začala otevírat. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (12)

  • Pro německy mluvící trh byl Riget přeložen jako Hospital der Geister - The Kingdom, doslovný překlad by totiž byl Das Reich (Říše). Z celkem logického důvodu nemohl být tento název použit. (TomikZlesa)
  • Údajne sa plánovala i tretia séria seriálu, plány však narušila predčasná smrť niektorých hlavných hercov. (misterz)

Související novinky

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

20.12.2022

Streamovací platformu KVIFF.TV nemohli fanoušci filmu v uplynulém roce přehlédnout. Jako jediná přinesla do České republiky poslední počin režisérské legendy Larse von Triera – třetí sérii Království… (více)

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

09.08.2022

Ačkoli bývá někdy označován za provokatéra a kontroverzní osobnost, šestašedesátiletý dánský režisér Lars von Trier (Melancholie, Antikrist) dodnes patří mezi jedny z nejunikátnějších hlasů moderního… (více)

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

21.12.2020

Mysteriózní seriál Království od Larse von Triera (Antikrist) se v roce 2022 dočká třetí řady. Kultovní hit z let 1994 a 1997 vyprávěl znepokojivý příběh dvou neurochirurgů z Kodaně a už původně byl… (více)

Reklama

Reklama