Reklama

Reklama

Království

(seriál)
  • Dánsko Riget (více)
Trailer 2
Drama / Horor / Mysteriózní / Komedie
Dánsko / Francie / Německo / Švédsko, (1994–2022), 14 h 20 min (Minutáž: 60–79 min)

Hrají:

Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Søren Pilmark, Ghita Nørby, Jens Okking, Baard Owe, Peter Mygind, Udo Kier, Holger Perfort, Laura Christensen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(13)

V době, kdy Netflix ještě neexistoval ani jako půjčovna DVD, natočil režisér Lars von Trier televizní sérii Království, odehrávající se v útrobách kodaňského špitálu postaveného na místě, kde kdysi byly jen mokřiny a stará bělidla. Lékaři zde dennodenně zápolí s limity medicíny i vlastními kolegy, Švédové tu proklínají Dány a záhady a hrůzy se zde mísí s nadsázkou a humorem. Televizní série, proslavená svými sépiové tóny a chóry umývačů nádobí, se postupem času stala kultovní a zařadila se mezi nejvýznamnější díla quality TV. (KVIFF.TV)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (243)

tombac 

všechny recenze uživatele

Brilantní a neskutečně ujetý a originální seriál o jedné "hodně zvláštní" nemocnici, kde není vše, jak se zdá, a jejích zajímavých obyvatelích. Ve svém pomyslném žebříčku oblíbených hraných seriálů z dob, kdy jsem ještě koukal na TV, bych ho řadil na první místo před Twin Peaks a první dvě řady Akt-X. Každý díl jsem vyloženě hltal a výborně se u něho bavil. Dvojku mentálně postižených, v kuchyni vtipně glosujících události v nemocnici, jsem si hned zamiloval. Bohužel mi nebylo přáno zhlédnout poslední dvě části, takže doteď nevím, jak to dopadlo s Bratříčkem a tou ráznou babkou, která do všeho strkala prsty. Časem to musím napravit. I bez toho je pro mě tento Trierův TV projekt absolutním kultem. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Úžasně šílená záležitost, u níž člověk místy nechápe, ale ani trochu mu to nevadí. V Království mistra Larse Von Triera je vše dovoleno a ujetosti se v nejmenším meze nekladou. Aspekty jako "Bratříček" stěží snesou papír, pokud ho chcete brát vážně. Právě jedině u podobného projektu si divák uvědomí, o kolik je skandinávská škola napřed. Nerad to srovnávám, ale v obligátní péči domácí provenience by většina detailů vyzněla šíleně trapně, načež by nastal pokorný návrat blíž bezpečné realitě (čest výjimkám, co se o obměnu zaběhnutého aspoň pokoušejí). A dánský seriál, kde je titulní postavou geniálně šílený švédský doktor Helmer (Danskjävlar!), co nesnáší vše související s Dánskem, zase vypovídá o nadhledu lidí. Nebo přinejmenším o jejich smyslu pro humor... S Královstvím to je místy složité, člověk se baví jako u nenáročné zábavy, i když nejednou padne záběr, kde zkrátka stojí za to zpozornět. Stejně tak dialogy jiskří inteligentní hlavou (sebestředný Trier v titulcích cituje i Kierkegaarda) a nastává otázka, jestli to přece jen nebrat více vážně. Mám pocit, že chytrý Trier pochopil, kvůli čemu divák Riget zapíná a ve druhé sérii těžil zjevně ironickou nadsázkou. Tím si mě získal ještě víc, oproti poněkud vážně se branému Twin Peaks, které bude při téhle dánské smršti asi každého evokovat. Jediná škoda, že jsme skončily uprostřed. Fanoušci můžou spřádat teorie, hádat, věštit... a to je asi tak všechno. ()

Reklama

berusche 

všechny recenze uživatele

Tak všichni víme, nebo to alespoň tušíme, pokud Triera trochu známe, že tohle je slabý odvar. Po letech strávených v jeho společnosti jsem se rozhodla rozšířit portfolio viděných snímků a vrátila se ke staršímu dílu, Království. A mělo by být hned od začátku jasno, že tohle je Trier na začátku, ještě před tím než začal podnikat ty své hluboko se zarývající experimenty. Dále, nemohu se ztotožnit s názory, že jde horor, teror nebo že je to divné, nejsou tak zcela výstižné. Vlastně si myslím, že to je tak trochu blbost. Království je svým způsobem komediální seriál (a můžem všichni v komentářích hrdinně opakovat to, co o něm říká sám Trier), který svými připravenými situacemi rozvíjí hlavní linii příběhu, která ale ve své podstatě není zas tak důležitá. Důležité je, že tohle byl začátek, kde Trier zjistil, že se dá dělat hodně muziky za málo peněz. Moc mě baví ty nedokonalosti kamery, prostředí a efekty. Stejně tak ty dvě myčky byly geniální tah, neb díky tomu nabral příběh ještě trochu větší grády. Pak že nemají slaboduší větší pochopení pro paranormální jevy. (A bacha prej na složitost děje, mohlo by vám něco uniknout ,a o Twin Peaks si stejně myslím, že je to s*ačka). ()

annihilation 

všechny recenze uživatele

Něco takového může mít na svědomí jen Lars von Trier. Žánry, jakými jsou drama, horor, mysteriózní a komedie, jde velmi těžko smíchat tak, aby dávaly smysl. V tomto případě se to povedlo ještě lépe, než bylo možné. Vzniklo děsivé dílo, které se místy prezentuje jako parodie na sebe sama. Nevíte jestli se smát, bát nebo jen tupě zírat s otevřenou pusou. Co takhle jako místo dění zvolit nemocnici? Nemocnice je nechutným místem sama o sobě, tak proč jí nedodat další temnou stránku v podobě děsivé minulosti, které se promítá do přítomnosti? A to nejlepší na tom je, že nejděsivější jsou celou dobu vlastně lidi. Charaktery jsou spíše bezcharakterní a propletenost jejich osudů je až kouzelná. Na širokém poli stupidních seriálů, které vůbec nevyvíjí, ale spíš jsou loutkou, která jde s dobou, jde o naprosto skvělý počin, který je srovnatelný jedině s Lynchovo Twin Peaks - je to nevšední podívaná silně tažená rukou zkušeného scénáristy a režiséra, který to nemá v hlavně v pořádku a umí to využít ve svůj prospěch. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně zábavné ironické až cynické dílo z nemocničního prostředí a s dávkou mystiky. Každá osoba směřuje za svým cílem, ale ironií osudu se výsledek jejich snažení zvrhává. Švédský doktor Stig Helmer (dobrý Ernst-Hugo Järegård) nenávidí zemi svého působiště, Dánsko, snaží se zamést stopy svého profesního selhání, aby se nakonec přiklonil k haitskému woodoo. Stará okultistka Sigrid Drusse (Kirsten Rolffes) pátrá po duchu malé Mary Krüger (Annevig Schelde Ebbe), aby jí dopřála klidu, ale zaříkávání se nepovede. Bodrý ředitel oddělení Einar Moesgaard (Holger Juul Hansen) se snaží vylepšit své oddělení a komunikaci s pacienty. Návštěva z ministerstva však nevychází z údivu ze všech podivných aktivit. Doktor Jørgen Krogshøj (Søren Pilmark) sbírá materiály pochybení na všechny v nemocnici, aby je v patřičném okamžiku mohl použít ve svůj prospěch vydíráním. Děsí ho jeho nová láska, doktorka Judith Petersen (Birgitte Raaberg), která otěhotní se zlým duchem, aby se mohl zhmotnit do současného světa. Doktorka Rigmor Mortensen (Ghita Nørby) se snaží usadit a spolužít se Stigem, ale její ženská hrdost je pokořena. Zřízenec Bulder Harly Drusse (Jens Okking) pomáhá své matce při hledání ducha. Doktor Palle Bondo (Baard Owe) si při snaze o získání zhoubného hematomu, nechává voperovat nakažená játra, aby mu nakonec zůstala. Morten 'Mogge' Moesgaard (Peter Mygind), ředitelův syn a medik, se snaží dostat do postele vedoucí doktorku spánkové laboratoře Camillu (Solbjørg Højfeldt), která se nakonec nechává vyprovokovat jeho mokrým snem. A do toho zasahuje tajemná elitářská sekta doktorů Lóže. Neuzavřený konec se škodolibostí postihuje všechny zúčastněné. Příjemné, hravé, a trochu morbidní. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (12)

  • Věže, které doktor Helmer (Ernst-Hugo Järegård) pozoruje dalekohledem ze střechy nemocnice, patří ke švédské jaderné elektrárně v Barsebäcku. V roce 2005 byla natrvalo odstavena z provozu. (skudiblik)
  • Herci, kteří se v seriálu objevili jako umývači nádobí, nedokázali své dialogy řádně vyslovovat, a tak museli být předabováni. (HellFire)

Související novinky

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

20.12.2022

Streamovací platformu KVIFF.TV nemohli fanoušci filmu v uplynulém roce přehlédnout. Jako jediná přinesla do České republiky poslední počin režisérské legendy Larse von Triera – třetí sérii Království… (více)

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

09.08.2022

Ačkoli bývá někdy označován za provokatéra a kontroverzní osobnost, šestašedesátiletý dánský režisér Lars von Trier (Melancholie, Antikrist) dodnes patří mezi jedny z nejunikátnějších hlasů moderního… (více)

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

21.12.2020

Mysteriózní seriál Království od Larse von Triera (Antikrist) se v roce 2022 dočká třetí řady. Kultovní hit z let 1994 a 1997 vyprávěl znepokojivý příběh dvou neurochirurgů z Kodaně a už původně byl… (více)

Reklama

Reklama