Reklama

Reklama

Epizody(4)

Na neurochirurgickém oddělení prestižní dánské nemocnice jménem Království stále panuje zmatek. Spiritiska Singrid Drusse má plné ruce práce s vymítáním ďábla, švédský doktor Helmer má plné zuby Dánů a veškerých nespravedlivých obvinění a patolog Bondo má plná játra vzácného nádoru, který si nechal dobrovolně voperovat kvůli výzkumu. Studenti medicíny se mezitím více než studiem zabývají svým milostným životem a hazardem se sanitkami a Juditin čerstvě narozený chlapeček narůstá do znepokojivých rozměrů. Nezbývá nic jiného, než se připravit na vše, a to v dobrém i ve zlém. (KVIFF.TV)

(více)

Recenze (100)

S.Dedalus 

všechny recenze uživatele

možná o ždibíček horší než první série především otevřená duchařina a vyvolávání satana řadím do šedého průměru nestrašidelných hororů ale i přesto jako celek je i druhá série vynikajícím počinem který mě chytl a nepustil vše co fungovalo dřív funuje i tady tedy roztřepaná kamera jednotné barevné ladění skvělí herci a především dechberoucí atmosféra ()

zdenny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvodem bych chtěl odkázat na svůj komentář ke "Království" (1994) a k tomuto pokračování dodávám: Protože jsem prvním čtyřem dílům dal jen čtyři hvězdy, zde je to za plný počet. A to hlavně z toho důvodu, že seriál si nejen uchoval svůj vysoký standart, ve svém ději a příběhu nás ještě víc zařezává do sedaček a zalévá nás pocitem lítosti, že další pokračování už není. A velice se tomu divím, protože hlavní příběh (jako i příběhy podružné) není ukončen tak, jak bych si to podle pravidel seriálu představoval. Jenže narozdíl od Davida Lynche a jeho "Městečka Twin Peaks", já v tomto u Larse von Triera cítím mistrovství. U Davida Lynche jsem měl pocit spíš nedostatku nápadu a smyslu pro citlivé uzavření. Samozřejmě, že je mi líto, že se se svým oblíbeným personálem už nesetkám, ale v mém srdci budou žít všichni zúčastnění navždy. Dokonce jsem si velmi oblíbil pasáže s pomývači nádobí, které představují mentálně zaostalí dívka s chlapcem. Jejich rozhovory byly víceméně o ničem, ale měly ten závoj mystiky a tajemství. Navíc v jejich podání se mi dánština líbila ještě víc. Víc sekali konce slov a byli i tvrdší. Za jednu z nejlepších scén považuji tu, ve které honil v archivu Krogshøj Helmera jedoucího na vozíčku. Ale vůbec všechny scény s Helmerem byly úžasné. Aby si jej divák ještě víc vychutnal, je originální zvuk nutností. Neboť "danishe jevlare" zní v jeho podání fenomenálněji než "dánská pakáž" jakéhokoliv dabéra. V seriálu bylo velice sympatické, že se vždy na konci epizody při závěrečných titulcích objevil Lars von Trier a zpětně uplynulý díl okomentoval. Jeho "v dobrém i ve zlém" bylo naprosto úchvatné. A já mu nejen za to z celého srdce nesmírně děkuji. ()

Reklama

Rover 

všechny recenze uživatele

Zamiloval jsem se do Triera, zamiloval jsem se do Järegarda, do Rolffes; a nemá to nic společného s tím, do koho jsem zamilovaný :-) Riget mi přijde jako vrchol, který je nemožné překonat, jako cíl, kam všichni nesměle směřují, ale nikdy ho nemohou dosáhnout. Neznám jiný film/seriál, kde už přítomnost některých postav ve mě vyvolávala výbuchy smíchu. Věčná škoda, že projekt nebyl pro smrt hlavních představitelů dokončen a seriál tak skončil jaksi v plném proudu. Výtečné je i "řemeslné" zpracování Rigetu, kde se Trier představuje jako neskutečný perfekcionista až pedant. Což však nese své ovoce v podobě zážitku, na který se nezapomíná a který funguje i poněkolikáté. HUDBA Joachim Holbek - úvodní song je velmi působivý, mísí v sobě dramatické a komediální prvky. Ostatně jako hudba v celém seriálu - hraje si s klišé a rozvíjí je ad absurdum, čímž vzniká parodie na soundtrack, což je skvělé :-) ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

....NA JINAK PEVNÉ MODERNÍ BUDOVĚ SE VŠAK ZAČÍNAJÍ OBJEVOVAT ZNÁMKY ÚNAVY... ŽÁDNÁ Z ŽIVÝCH BYTOSTÍ O TOM ZATÍM NEVÍ, ALE BRÁNA DO KRÁLOVSTVÍ SE ZAČÍNÁ ZNOVU OTEVÍRAT!...... /// Nejsem si jistej, co všechno bylo a nebylo myšleno vážně. Všechno se rozpadá, nikdo si toho nevšímá, přicházejí morbidity a neortodoxní filmařské představy, které znechutí hodně lidí. Všechno nabírá šílený směr, nikomu nic nepřipadá divný, jen Stig furt pičuje na Dány. Ovšem kolísavost zajímavosti děje nemůže vynahradit ani fakt, že v celý nemocnici má nejvíc rozumu zrůda, která se nedávno narodila a domů jde někdo (konečně) až v posledním díle - aspoň to teda tvrdí (ale je to retard). Nevadí? Ani to, že ZLÝ SE BUDOU SMÁT A DOBŘÍ PLAKAT? Já vím....Lars von Trier. Takže: POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ viz DOVĚTEK... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Na slovo BELZEBUB odpovídám GRAND DUC (a taky Lucifer, Empereur, Satanachia...). 2.) Jsem Švéd s velmi vyvinutým smysl pro nenávist (Dánska). 3.) Chtěl bych ze svýho šéfa udělat zombíka po haiťansku. 4.) Neplave mi to. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá řada nabízí trošičku jiné zápletky, a to lepší. Atmosféra je poněkud hutnější, přibylo mysteriózních a znepokojujících scén a velmi úspěšně se zde vše mísí s příjemným humorem, který vůbec nekazí dojem. Velkým štěstím jsou tu dobří a zajímaví herci. Riget vyústilo ve více než originální počin tentokrát z Dánska a já jsem převelice smutná, že se třetí série nekoná. V posledním díle napětí akorát stoupá a graduje a k žalostnému překvapení zbyl po tomto seriálu jen dokořán otevřený konec, který bohužel asi už nikdy nepředvede svoje velkolepé finále. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama