Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (234)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jo, mít tak dneska Václava Vorlíčka a Miloše Macourka. Kde bychom v současnosti mohli být, kdybychom měli někoho, kdo by se nebál sci-fi a fantasy? Dnes se takové žánry u nás nedělají nebo sporadicky. Přitom nutno říct, že Létající Čestmír je v první řadě vynikající komedie, ve které excelují Vladimír Menšík, Petr Nárožný a Iva Janžurová. Jinak je to ale zajímavý nápad, kámen bůhví odkud, květiny s vůní schopností. Ti dva hned několikrát dokázali vymyslet něco originálního. Začali Arabelou, po Čestmírovi přišel Křeček v noční košili, M. M. si střihl ještě Bambinot. Pravdou je, že tohle byl poslední seriál těch dvou, který byl tak dobrý ačkoli nápady sršeli dál. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Seriál nesoucí se v duchu: pojďme si udělat prdel z vážné sci-fi a udělejme to pro děti. Tam sci-fi a fantasy patří! Nakonec ale přeci jen vzniklo komediální dílko, které se o svou nesmrtelnost postaralo a to právě díky, komunisty zatracovanému, sci-fi prvku. Bylo to takové světlo na konci tunelu komunistické éry v Československu. Bohužel to ale ještě stihli sprznit pesničkou od Michala Davida. Nárožný a jeho idiotská seriálová famílije byli opravdu skvělí a uličnický Čestmír vlastně také. ()

Reklama

Jurkodak1 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu a televizní produkci to má skvělou výpravu a speciální efekty, ale prostě se nedokážu přenést přes to, jak moc je Čestmír otravný a to, že se všechny postavy chovají absolutně nelogicky. Pořád intrikují, neřeknou nic na rovinu, vzájemně se nesnáší, chovají se k sobě hnusně a obyvatelé celého městečka se dokáží nechat ovlivnit a změnit z hodiny na hodinu názor na některého ze svých sousedů asi podobně, jako průměrný volič SPD. A rodina Blechova je banda asi nejodpornějších záporáků, které jsme kdy v naší kinematografii a televizní tvorbě měli. Což by se ovšem dalo brát jako kompliment Nárožnému, Janžurové a Kalovi. Celou dobu sledování seriálu jsem měl chuť si čuchnout k té kytce síly a tuto famílii vyházet z toho okna, ze kterého jejich synátor vyhodil Čestmíra vydávajícího se za chudáka svého otce. ()

hribisko 

všechny recenze uživatele

"Večeře! Večeře! Kde máš to jídlo?! A kde je to jídlo?! Už je to tady, večeře! Dyť je to prázdný, tys nám to sněd! Já mám hlad, dejte mi něco k jídlu! Já chci večeřet, dejte mi něco k jídlu, honem! Já mám hlad, já chci večeři!" Jó, Oskárek, ten už "jako školák neinklinoval k ničemu. Byl to široko daleko největší ignorant a lempl." ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Z tohoto dílka na mne vane nostalgická a vlmi příjemná atmosféra již téměř zapomenutého dětství, nesmírně se těším, až budu moci Čestmíra sledovat se svým potomkem....Vůbec mi nevadí titulní píseň M. Davida, protože on k té době patřil (něco jiného je jeho současné vystupování). Létající Čestmír je rozhodně jeden z nejlepších dětských seriálů české provenience... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • Park a v něm strom, na němž bydlí dočasně seriálová rodina, se nacházejí u zámku Štiřín. Filmování probíhalo také na Mělníku. (rakovnik)
  • Ústavom pre zdokonalenie človeka bol v skutočnosti Inštitút postgraduálneho vzdelávania v zdravotníctve. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama