Reklama

Reklama

Hvězdná brána - Série 1

(série)
USA / Kanada, (1997–1998), 16 h 16 min (Minutáž: 44–96 min)

Kamera:

Peter F. Woeste

Hrají:

Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don S. Davis, Jay Acovone, Kevin McNulty, Teryl Rothery, Peter Williams (více)
(další profese)

Epizody(21)

Zajímavosti (38)

Hvězdná brána (1997) (seriál)

  • Účinnost jaffské zbroje v seriálu postupně klesala, zatímco v první epizodě (Děti bohů, 1997) dokázala odolat dlouhé salvě z útočné pušky (byť v tom případě šlo o zbroj elitního osobního strážce), v pozdějších sériích byla proražena například obyčejným šípem. (vojtaruzek)

Hvězdná brána - Děti bohů (1997) (epizoda) (S01E01)

  • Vaitiare Hirshon (Sha're) souhlasila, že se v jedné ze scén obnaží, ačkoliv se domnívala, že ji kamera bude zabírat pouze od pasu nahoru. Když po ní producenti později požadovali, aby podepsala souhlas s tím, že se objeví v záběru zcela nahá od paty až k hlavě, Hirshon souhlasila pouze pod podmínkou, že záběr potrvá pár vteřin. Celá scéna byla do pilotní epizody přidána pro to, aby ke sledování přilákala více diváků. (HellFire)

Hvězdná brána - Nepřítel uvnitř (1997) (epizoda) (S01E02)

  • Jelikož byl seriál tehdy ještě v plenkách, pravidlo spojení goualda s člověkem bylo jiné než v pozdějších epizodách – zde naplno ovládl mysl hostitele, aniž by byl symbiont přítomen v těle. A také, v pozdějších dílech, pokud byl pokus o odstranění nebo se goauld cítil jinak ohrožen, vypustil ze svého těla toxickou látku a usmrtil i hostitele. (Guilemot)

Hvězdná brána - Nepřítel uvnitř (1997) (epizoda) (S01E02)

  • V epizodě zazní, že Iris se nachází 3 mikrony před horizontem událostí hvězdné brány. Pro představu, tloušťka lidského vlasu je asi 40 mikronů. (HellFire)

Hvězdná brána - Singularita (1997) (epizoda) (S01E14)

  • Jedná se o první epizodu Hvězdné brány, ve které se objevila goa'uldská loď třídy Ha'tak, byť pouze jako záběr na monitoru. (vojtaruzek)

Hvězdná brána - Paralelní svět (1998) (epizoda) (S01E19)

  • V českém dabingu je chyba. Ve scéně, kde Catherine (Elizabeth Hoffman) navštíví Daniela (Michael Shanks) v cele, jí Daniel řekne o Ernestovi Littlefieldovi jako o „muži, kterého si vzala v roce 1945“. Nicméně v originále řekl: „The man you were supposed to marry in 45',“ tedy „muž, kterého jste si měla vzít v roce 1945“. Ernest totiž krátce předtím zmizel (viz. epizoda Tantalova muka, 1997) a vzít se tedy nemohli. (vojtaruzek)

Hvězdná brána - Politika (1998) (epizoda) (S01E20)

  • Při zasedání se senátorem řekne Daniel (Michael Shanks), že se obávají toho, že Goa'uldi zaútočí pomocí vesmírných lodí. Senátor odpoví, že pak budou mít co dělat s letectvem Spojených států. Na to Daniel odpoví: „Pravda, prostě jim nasadíme do počítače na mateřské lodi virus.“ Jedná se o narážku na film Den nezávislosti (1996), kde se snaží k zastavení mimozemské invaze nakazit počítač mateřské lodi počítačovým virem. (venca)

Hvězdná brána - V sevření hada (1998) (epizoda) (S01E21)

  • Když Teal'c (Christopher Judge) přirovná goa'uldské komunikační zařízení k televizi, zeptá se v původním znění O'Neill (Richard Dean Anderson), jestli mají i Showtime, tedy televizi, pod kterou seriál vznikl. V českém dabingu se zeptá: „Budou vysílat show?“ – pravděpodobně kvůli překladatelskému nepochopení původní ideje hlášky. (vojtaruzek)

Reklama

Reklama