Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (397)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ach jo, tyhle závažně a realisticky se tvářící dílka. Furt dokola že... Petersen splnil opět všechna očekávání do něj vložená... Ano, vše se to tak může stát, i ty krize partnerské, i ty opičky si občas kýchnou... Hm. Mně to ovšem jako drama nepřipadalo. Americký akčňák v Áčkové produkci s až nepochopitelně hvězdným obsazením. To ano. Proč to vlastně komentuju? Asi proto, že ty herce v hlavních rolích mám fakt rád a trochu to tady nechápu. I když ty honoráře asi byly vynikající. Ale film jen dobrý. Za tři. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak před časem jsem si zopakoval tohle dílko a koukám, že jsem sice jednu hvězdu na hodnocení přidal, ale nějak jsem zapomněl na komentář. Každopádně původní hodnocení bylo přísný. I když se pořád v mých očích jedná o jeden z těch slabších kousků režiséra Petersena, tak řemeslně i emocemi určitě víc funguje na diváka než sračkovní Nákaza. Pravda klišé se tu najde víc než dost je to taková schématická předem odhadnutelná místy naivní žánrovka, ale dá se vidět bez úhony i s přispěním kvalitního původního vhs dabingu.60% ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém hrají 4 špičkové hvězdy. Už to musí být záruka kasovního úspěchu. Jenže film má některé technické novinky, které za nějakou dobu podlehnou stáří a bude po senzaci. Už dnes, po 10 letech jeho projekce, jsou některé momenty k smíchu. Proto jsou. bohužel, některé starší filmy, dnes téměř nekoukatelné. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia filmov tohto typu to vôbec nemajú ľahké. Ak sa pokúsia nakrútiť realistický film o možnej epidémii, bude výsledok depresívny a nepredajný. Preto sa radšej držia hollywoodskej príručky a nakrútia film, akým je tento. Napriek tomu mal Wolfgang Petersen príležitosť nakrútiť vďaka štedrému rozpočtu dobrý "epidemický" film. Využil ju iba na začiatku filmu v Afrike a neskôr pri atmosfére v karanténovej oblasti a pokusoch o útek z nej. Už výber hlavných predstaviteľov nebol šťastný. Dustin Hoffman pôsobí v úlohe akčného hrdinu nedôveryhodne a obsadzovanie Cubu Goodinga do filmov ostáva pre mňa nerozlúštiteľným tajomstvom. Vo vrcholnej scéne mi Hoffman pripomenul príbuzného Miloša Hrmu, ktorý sa snažil zastaviť vysielaním myšlienok nemecké tanky prenikajúce do Prahy a Gooding pokusom o taran sovietskych ljotčikov z II. svetovej. Uvedomujem si existenciu množstva divákov, ktorým neprekážal superfrancuzák na letisku s polomŕtvym milencom, ani inštruktáž o šírení vírusu pri kýchaní v kine a už vôbec nie deravé ochranné odevy. Tí v budúcnosti ochotne zaplatia predražené lieky proti chrípkam operencov, nebudú sa čudovať hromadnému vybíjaniu dobytka pre BSE a v minulosti ochotne zaplatili za ochranu proti Y2K. Protože voto ttady de. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Banální středoproudový thriller s nechtěně komicky tajtrdlíkujícím (přehrávajícím) Hoffmanem a plný tak otřepaných klišé a šablonovitých dialogů, až je to otravné a ani trochu zábavné. Jako polehčující okolnost mu lze přiznat dobu jeho vzniku, ve které podobné filmy frčely, nebo hodně dobré řemeslné zpracování. Vzpomněl jsem si na něj kvůli současné trapné hysterii okolo tzv. "koronaviru", po x letech si ho zopákl a určitě už si ho nikdy znovu nepustím, ztráta času. Ale přítelce se líbil, tak zaokrouhlím nahoru. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • V úvodu filmu je řečeno, že se děj odehrává v Zairu v roce 1967. Země se jmenovala Zair pouze v letech 1971–1997. V roce 1967 se země jmenovala Demokratická republika Kongo, což byl také název, ke kterému se vrátila po roce 1997. (Marek06)
  • Když opice ve zverimexu zareagovala na náraz akvária a vyděsila se hluku, trenér ji pouze pobídl, aby se zasmála, což vyvolalo dojem, že se opice bojí. (Marek06)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama