Reklama

Reklama

Šmoulové

(seriál)
  • USA The Smurfs (více)
Animovaný / Rodinný / Fantasy
USA / Belgie, (1981–1989), 90 h 10 min (Minutáž: 12–23 min)

Tvůrci:

Peyo

Předloha:

Peyo (komiks)

Hrají:

Don Messick, Danny Goldman, Lucille Bliss, Frank Welker, Michael Bell, June Foray, Hamilton Camp, William Callaway, Alan Oppenheimer, Alan Young (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(9) / Epizody(256)

Veselé příběhy malých, ale modrou barvou nápadných skřítků - šmoulů. Šmoulové si žijí svým bezstarostným životem, který jim věčně kazí zlý černokněžník Gargamel a jeho kocour Azrael, kteří jsou posedlí touhou pochytat všechny šmouly a sníst je... (wader)

Recenze (319)

eFOXsize 

všechny recenze uživatele

Šmoulové byly fenomén. Takový, že se staly módní ikonou, která se bude pravidelně vracet pro nové generace. To už něco vypovídá ne? A v každé generaci má neskutečný úspěch. Já jsem je milovala po vizuální i poslechové stránce. První kazety do walkmana jsem měla se šmoulama. A na dětských párty se pouštěly šmoulí písničky. A všechno bylo šmoulové. A jediné, co mě dokázalo u dětské lékařky v čekárně udržet, byly zdi polepené šmouly! Celá mánie díky seriálu... Jasných 5! ()

xpaja 

všechny recenze uživatele

Už jako dítě sem šmouly moc nemusel a teď už vůbec ne. Už tenkrát mi totiž vadily ty přísně černobílé a rozškatulkované charaktery. Jeden je chytrej, druhej linej, třetí silnej a další silně promiskuitní. Jinak si nedovedu představit jak by se množili, kdyby to o šmoulince neplatilo (i když tenkrát sem nad tím takhle neuvažoval). Přesto hodnocení z nostalgie třošku zvednu, v té době tu totiž nic o mnoho lepšího nebylo. ---== 50% ==--- ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jak jsem stará, tak když to stihnu, tak sleduji na Tv Barrandov ANIMÁČEK. Minulý týden jsem zažila kulturní šok. Stejně jako většina CSFD populace jsem řešila, jak se Šmoulové množí, když Šmoulinka je jen jedna (Saschetka je malá, navíc v těch "původních" příbězích, pokud si pamatuji, nebyla.) A považte. Jakýsi zlý skřet měl přinést trolovi tři kouzelné předměty, nebo přimět ke svatbě nevinnou plavovlasou pannu a hádejte, koho si vyhlídl? Tak a teď už lautr vůbec netuším, jak se vlastně ty modré potvory množily. ()

Mo. 

všechny recenze uživatele

Jak vysvětluje Donnie Darko: "Šmoulinku nevytvořil Táta Šmoula. Nevznikla proto, že ostatní šmoulové byli už moc nadržený. Šmoulinka byla původně Gargamelův zlý špeh, poslaný do šmoulí vesnice s úmyslem jí zničit, ale nepřekonatelná krása a dobrota šmoulího života ji transformovala na jejich stranu. Šmoulové jsou asexuální - pod těma svejma bílejma kalhotkama ani nemají žádný reprodukční orgány. Což je přesně to, co je na jejich existenci tak nelogický: Jakej asi tak může bejt smysl života, když nemáte péro?" ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Banda (až do modra) špatně prokrvených toxikomanů vylézá ze svých lysohlávek, aby ztrpčovala existenci poctivého plátce daní, trpitele v téměř důchodovém věku, Gargamela. Chcete-li mít doma pěkného spratka, tak mu to pouštějte. Nejsilnějším morálním aspektem seriálu je důraz na Gargičovu válku, kterou musel pojmout svépomocí, neboť jsou místní policejní složky evidentně neschopny překazit výtržníkům jejich rejdy. Jediný šmoul, který ve mě vzbudil zdání sympatií, je onen starší jedinec v červených tepláčkách. Z naprosto neznámých důvodů mi totiž něčím připomíná Ivana Jirouse. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (42)

  • Šmoulové spatřili světlo světa v roce 1958 jako komiks, který nakreslil Pierre "Peyo" Culliford pro belgický časopis Spirou. (HappySmile)
  • Šmoulí vesnici se občas říká i „Šmoulice“. (LindaKola)

Související novinky

CGI Šmolkovia

CGI Šmolkovia

20.07.2005

Malí modrí škriatkovia s nápadnými bielými čiapkami zabávajú deti aj dospelých už od roku 1958, kedy začal Beligčan "Peyo" Culliford uverejnovať svoje krátke komixové stripy. Na popularite Šmolkov má… (více)

Reklama

Reklama