Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (332)

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Taková pěkná pohádka a má jen 75%. Podle mě jedna z nejlepších v těch 40, 50 a 60 letech. Beyvl hodně dobrej, ale Pešek. To bylo opravdu famózní. Z něho ta energie sršela určitě na míle daleko. Věřil jsem mu všechno. Především tu je ho radost a prožití každého okamžiku. Samozřejmě nechyběla povedená písnička "Já z písničkou jdu jako ptáček ..", kterou si rád prozpěvuju. Jednoznačně plný počet. 95% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Dvě dobré scény, mlácení hostinského kouzelným obuškem a ta s imaginární jitrnicí, (ne)dělají dobrou pohádku. Pešek s Beyvlem mírně přehrávali, ale to by nebylo to nejhorší. S touhle klasikou se tak úplně nebavím. O dobré pohádce mám poněkud jiné představy, ale netřeba být zlý na klasiku české kinematografie. 60% ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkná pohádka. Příjemný pan Pešek a k tomu zlý hostinský pan Beyvl (jeho výraz u neviditelné jitrnice je naprosto super :-)). No, ten animovaný obušek mě tolik nebere, ale zase je tu roztomilý psík kouzelného staříčka a také neuvěřitelný optimismus, který z pohádky sálá (podpořen notoricky známou písničkou). ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Když se vysloví jméno Ladislav Pešek, tak si vždycky vybavím tuto skvělou pohádku s velice dobře udělanými triky. Akorát jsem nikdy neměl rád, jak Pešek namlsal svý děti, že budou mít spoustu jídla z jeho ubrousku a na co si vzpomenou a pak nebylo nic. Toho hostinského bych za to zmydlil ještě dvakrát tolik. A scéna s neviditelnou jitrnicí je taky dokonalá! ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Ta dobrota Peška opravdu nejde překonat, nikdo ho nepřekoná co se týče pohádkových dobráků! Takový dobrák, optimista každým coulem a on ho ten Beyvl tak zklame, no, řekněte, kolik dětí má na kahánku. Dobrý dědeček a jeho pejsánek jsou také skvělé pohádkové bytosti. Erbenovi opět tleskám a tato pohádka si u mne vysloužila druhé místo v žebříčku pohádek. Já, s písničkou jdu jako ptáček.... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Film natočený na motivy pohádky Karla Jaromíra Erbena Kouzelné dary. (contrastic)
  • Chleba „u jitrnice, jakou svět neviděl“, v jednotlivých záběrech mění svojí velikost a tvar. (Beo.wulf)
  • Píseň, kterou zpívá Ladislav Pešek v hospodě, je básnička od F. L. Čelakovského - Pocestný. (Hromino)

Reklama

Reklama