Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Milá a príjemná rozprávka. Miestami poetická, inokedy zdravo poučná. Aj farby majú svoj lesk, aj umelo namontované kulisy majú svoje čaro i jednoduché, zrozumiteľné posolstvá sú ako tak úprimné. Je však cítiť umelosť, ktorou sa dotváral scenár a prítomnosť cenzorov. Priznajme si... v minulom režime mali takto zostavované rozprávky, dokázajúc druhým dychom masovo masírovať mozgy, výsostný monopol. Navyše, po čase začala súvzťažne prichádzať aj nuda. Je len dobré, že to netrvalo dlhšie. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Jémine, docela jsem zapomněl, jak podivný je tohle kousek. Anticharismatický padesátník Pešek nepochopitelně obsazený do role mladého muzikanta, záběry natahované daleko za hranici trapnosti, upocená, přímo lepkavá legrace, nepokrytě obscénní symbolika jitrnic a obušků, docela milá ústřední melodie vydřeněná do totálního omrzení v neadekvátních, těžkopádných instrumentacích, morálně sporné ponaučení (chudák si svou dobrotou vyslouží přístup k neomezeným zdrojům, jen se nejdřív musí naučit nebýt zas tak velký dobrák – a co z toho plyne pro reálný život, kde neomezené zdroje jaksi nejsou k mání a hlavní problém nespočívá ani tak v dělení hodnot, jako v jejich vytváření?)… Ale zas je tam kouzelný dadadědek v potrhlých variacích na ladovské kostýmy, na svou dobu obdivuhodně animovaný titulní hrdina (zvláštní, jak se dialogové postsynchrony někde rozcházejí klidně o vteřinu, ale údery obušku sedí na hudbu jak u Disneyho) a nefalšovaně dojemná scéna „živitel se znemožňuje před svými dětmi“… Dobrá, tak za lepších 50 %. ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele

Neviditelná jitrnice a bláznivě polétající obušek:) To se určitě vybaví každému, kdo si vzpomene na tento film. Dokonale vykreslené dobro a zlo. Krásná pohádka, která pohladí po duši. Viděl jsem ji několikrát a chci ji vidět znovu. Ještě že ji mám na VHS! Herecké výkony prostě skvělé. Nejenom pana Peška, ale i ostatních herců, včetně pana hostinského v podání herce Beyvla. Dovoluji si tvrdit, že "animačnost" obušku byla lepší, než některé animace "věcí" v dnešní době. Takže Pixare, koukni na to:) Hodnotím jasnými pěti hvězdami. Tento snímek považuji za klenot z našich luhů a hájů!!! ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Ta dobrota Peška opravdu nejde překonat, nikdo ho nepřekoná co se týče pohádkových dobráků! Takový dobrák, optimista každým coulem a on ho ten Beyvl tak zklame, no, řekněte, kolik dětí má na kahánku. Dobrý dědeček a jeho pejsánek jsou také skvělé pohádkové bytosti. Erbenovi opět tleskám a tato pohádka si u mne vysloužila druhé místo v žebříčku pohádek. Já, s písničkou jdu jako ptáček.... ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Pohádka s pěkným, no teď si nemohu vzpomenout na to slovo, tak tedy řeknu poselstvím. Příběh nám říká, že ten kdo krade, tak na něj jednou taky dojde. Tudíž nemáme krást. A také pokud budeme mít dobré srdce, tak budeme odměněni. Stopáž 70 minut je také velice vhodná, ovšem já ani tak nedokázal udržet celou dobu pozornost. Já už jsem pak přeskakoval pasáže, kdy tam pořád vyzpěvoval, jak je na světě krásně. To je možná tak v pohádce. Ale jinak to bylo celkem hezké. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Když dostane muzikant (Ladislav Pešek) „jitrnici, jakou svět neviděl“, lze si všimnout v pravém rohu mikrofonu. (Beo.wulf)
  • Ve Sněžném došlo i k jedné velké nepříjemnosti. Filmový osel byl uvázaný v kůlně, v jejíž blízkosti byl ustájený pár koní. A to bylo špatně. Osla totiž jednou v noci přemohly choutky, utrhl se a běžel ke kobylce. Druhý kůň se kvůli tomu splašil, a když se vzepjal, napíchl se na železnou tyč. Utrpěl natolik vážné zranění, že musel být druhý den utracen. (ČSFD)
  • Film natočený na motivy pohádky Karla Jaromíra Erbena Kouzelné dary. (contrastic)

Reklama

Reklama