Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Od naší specialistky na dětské filmy můj jednoznačně ten nejoblíbenější. Krásný rodinný film, jediný, ve kterém se režisérce povedlo skloubit svět dětský s tím dospělým a dodat mu mnohem větší přirozenost a opravdovost. Nechybí napětí, humor, tajemno a ta pohádková atmosféra zasněžených Krkonoš s prvními průkopníky na létajících dřevech je neopakovatelná. Zdejší nízké hodnocení je pro mě trochu záhadou. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Pohádka patří do období kdy se v našich krajích tvořili nádherné a smysluplné filmy. Snímek hezkým způsobem ukazuje jak se u nás rozvíjel lyžařský sport, dále pak vidíme jak se žilo v našich dnes největších horách. Jak to vypadalo s pašováním levného zboží ze Slezka a jak celníci sváděli s pašeráky nekonečný boj. A do toho je zamíchán mysteriózní prvek strážce hor Krakonoše. Vše je pečlivě sestaveno a vybroušeno kvalitními dialogy. Herci jako Heřmánek, Havelka či Zahájský spolehlivě plní svou úlohu, umí pobavit a jsou uvěřitelní. A do toho všeho všudypřítomné děti. Jejich povyk, smích, výskot a křik. Zasněžené hory a přesvědčivé reálie. Dnes jsem se přesvědčil, že tento film mě dokázal pobavit i po tolika letech co vzniknul. Co více si přát. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spolu s Pány kluky nejlepší film režisérky Plívové - Šimkové, který je v kontextu její tvorby netradičně zasazený do minulosti přelomu 19. a 20. století. Poeticky laděný snímek o minulosti kraje, kde režisérka vyrůstala, je primárně určený dětem a tomu odpovídá i volba filmové řeči a struktura vyprávění. Klukovská dobrodružství, hry a radovánky v konfrontaci s někdy ne zcela pochopitelným světem dospělých se proplétá s pověstí o vládci hor - Krakonošovi. Celkový dojem: 75 %. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nudná oslava vládce hor. Tenhle film jede v jedné linii, ze které v podstatě neuhne. Dětští ani dospělí herci nic nekazí, do toho hraje perfektní hudba Petra Hapky, ale aby mě děj nějak strhl, to se nestalo. A to se ve filmu hodně lyžuje, zasněžené hory působí až pohádkově a dobrou práci odvedli i kostyméři. Když bych si měl vybrat z celé škály českých filmů, které bych si pustil o svátcích, tenhle bych přehlédnul anebo spolehlivě vynechal. 40% ()

cskomando 

všechny recenze uživatele

Nic nedokáže zpříjemnit Vánoční svátky jako tato pohádka, každým rokem mnou ale i tisíce lidma sledována, snad nikdy neztratí svojí krásu tohoto filmu, která se ukrývá v Krkonošských horách. Kam se hrabou dnešní moderní české filmy s těma moderníma ,,borcema' např. Jiří mádl... to je ubohost doslova a do písmene. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Po smrti Lohniského se štáb rozdělil na dva tábory, jeden chtěl v natáčení pokračovat a druhý z důvodu piety navrhoval natáčení ukončit. Nakonec zvítězil názor film dokončit, protože bylo natočeno dost materiálu a profinancováno hodně peněz. (Hans.)
  • Celou dobu se ve filmu říká ski, prkna, nebo dřeva. Slovo lyže zazní pouze jednou, když Matěj (Jan Kreidl) prosí sošku Krakonoše o další lyže. (Standey)
  • Hercům dělalo velký problém sjíždět kopce na dřevěných lyžích. Proto použili klasické sjezdovky a oblepili je dřevěnou tapetou. V těch nejnáročnějších scénách je potom nahradili členové horské služby. (Hans.)

Reklama

Reklama