Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři nerozluční kamarádi Tomáš, Jožka a tulák Hubert žijí v poklidném městečku Levín počátkem století. Tomáš žije u energické tety Apoleny a strýce Václava, kterým pořádně koření život. Jemu zase dělá naschvály bratranec Štěpán, žalobník a zlomyslný kluk. Po pozdním příchodu a následném trestu před celou třídou se Tomáš rozhodne získat odměnu pro nejlepšího žáka. Začne od spolužáků za různé protislužby dostávat pochvalné lístečky, ale pořád jich má málo. Za pomoci Huberta vniknou s Jožkou do ředitelny, kde se zásobí lístečky. Na školní slavnosti ale kluci svým vítězstvím vzbudí poprask a jsou ředitelem a učitelem Lopatou a zamčeni v kabinetě, než se rozhodne, co s nimi bude dál. Hubert jim však pomůže ven a všichni se rozhodnou pro útěk na místní hrad Pokštejn. Cestou hodí své šaty do řeky, aby vzbudili zdání, že se utopili. Druhý den je v městečku poprask utopili se tři kluci a navíc někdo vyloupil místní záložnu! Kluci na hradě najdou poklad ale jak to, že jsou v něm současné peníze? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (391)

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný film pre pánov, ktorí chcú byť aspoň na zlomok dňa opäť kluci. Režisérka natočila zdanlivo obyčajný príbeh doslova roztopašnými očami dieťaťa. Príbeh nemá vskutku žiadnu poriadnu zápletku, ale tento milý, prostý a nepredstieraný námet si ju vlastne ani nežiada. Jednoduchý náhľad do bezstarostného života detí, plného ideálov, jednoduchých myšlienok a hlavne flegmatického a nevľúdneho postoja voči škole, či naopak čulého a roztopašného postoja voči lotrovinám a šibalstvám rozličného druhu. Neraz som sa počas filmu vracal aj ja do čias svojich detských huncútstiev. Ku koncu dochádza dokonca aj k nečakanému zdramatizovaniu, ktorú si však tento univerzálny príbeh ani tak veľmi nežiadal. Celkovo ale mohol byť natočený aj energickejšie, pútavosť mal rozbehnutú na výbornú. 80%. ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

Patrně nejopravdovější film o lumpárnách z dětství, asi na stejné úrovni jako Bylo nás pět. Učitel Josefa Somra, pan řídící Petra nárožného a Petr Jiřího Lábuse jsou nepřekonatelní, stejně jako tetičky a maminky v podání Ivy Janžurové a Zdeny Hadrbolcové. Trošku mi však vadí upištěnost Tomáše a lehce televizní dojem snímku... ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Neodpustím si "standardní" postesk, že ač jsem to jako dítě miloval, dnes mi to zase tak skvělé nepřipadá. Ale to je asi normální. Jako dítě jsem rozhodně neřešil takové věci jako otázku, kde dětičky sebrali tu podivnou bicyklo-drezínu a jak je možné, že je někdo nechal prohánět se na ní po trati, proč nemá ten roztomilý altánek v parku střechu, proč jsou ty štětky, jimiž pánové natírají plot, prakticky suché, proč jsou (stejně jako v řadě jiných českých filmů) rozjeté postsynchrony a vůbec řadu jiných zjevných nedotažeností, polovičatostí a chyb... Herecké výkony jsou velmi slušné a především Petr Nárožný hraje téměř skvostně. Také Lábusova role je velmi půvabná. Suma sumárum, nedopadl ten v podstatě bláznivý pokus s přenesením amerického příběhu z okolí řeky Mississippi do českých reálií jakési vesničky na Litoměřicku tak zle a především děti si při jeho sledování budou užívat asi ještě hodně dlouho, mohl ovšem být ještě o dost lepší. Zdánlivě přece stačilo velmi málo. Být důslednější a neříkat si, že když je to pro děti, tak na detailech přece tolik nezáleží... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Krásný film o dětství a eskapádách party přátel z dávných dob. Snímek vyniká kromě hereckých výkonů malých kluků a ostatních tváří "zavedených" jmen také především uvolněnou atmosférou, přirozeností, příjemným, "českým" humorem a citem pro opravdovou filmařinu i poetiku. Tedy všemi faktory, které se spolu pohromadě v dnešní tvorbě nachází již zcela výjimečně. Filmy pro děti a mládež z dávných, minulých let mají téměř vždy nezaměnitelnou atmosféru tehdejší doby a čím jsou starší, tím větší dopad mají často na diváky stižené nostalgií:) Když se dívám na ta léta, kdy děcka běhala od rána do večera po venku, lozily po stromech, vyváděly všemožné lumpárny a nějaké to odřené koleno, zašpiněné tričko, či občasné potyčky s kamarády je vůbec nemohly rozhodit, dostane mě vždy melancholie, když vidím, jak silný kontrast to je v porovnání s dětmi, které vyrůstají v dnešní době. Tehdy to pro ně byla všechno zábava, nebyli zlí, nenávistní, bezohlední, ani znudění. Zato v dnešní době je těchto vlastností všude až příliš. Neměli technické vymoženosti, mobily, ani internet. Stačila jim příroda, přátelství, kolo a chleba s máslem:) Místy mi Páni kluci připomínali Stůj při mě. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Oblíbený film mého dětství, který klidně mohu zkouknout i jako dospělá, zasmát se a dobře pobavit, jakkoliv veškeré scény intimně znám už dlouhá léta. "Páni kluci" prostě nezestárli, stále oslovují rozdílné generace a navrací do dobrodružných let dětství i jedince těsně před skokem do rakve. Třebas už ten twainovský příběh několikerým opakováním ztratil kousek svého kouzla, nemohu jít pod 5*, takové filmy už se prostě netočí. 95% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (28)

  • Ve scéně, kdy Petr (Jiří Lábus) prochází ulicí se svým cestovním šlapacím brusem, je na zdi po jeho levé ruce možné spatřit socialistickou elektrickou rozvodnou skříň a elektroinstalační lištu s přívodním kabelem. (ultrainferna)
  • Parní lokomotiva 310.134 "Vlkava" je jedním ze dvou dochovaných exemplářů této řady a nachází se ve sbírkách Technického muzea v Brně. Druhá identická stojí jako pomník před nádražím v Prostějově. Záběr, kde jede proti drezíně, byl později znovu použit ve filmu Rozpuštěný a vypuštěný (1984), kde je pouze zrcadlově obrácen. (Stejšn)
  • Ve scéně, kdy děti hrají divadlo, Blanka (Magda Reifová) shodí nohama koberec ze schodů, ale o záběr později je koberec zpátky na svém místě. (SONY_)

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama