Reklama

Reklama

Život na zámku

(seriál)
  • Slovensko Život na zámku
Drama / Rodinný
Česko, (1995–1998), 44 h 35 min (Minutáž: 50–53 min)

Režie:

Jaroslav Hanuš

Scénář:

Jan Míka

Kamera:

Jan Osten

Hrají:

Tomáš Töpfer, Kateřina Macháčková, Kateřina Kaira Hrachovcová, Petr Hradil, Jiřina Jirásková, Pavel Soukup, Jana Synková, Lenka Termerová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(52)

Obsahy(1)

V seriálu se potkáme s početnou rodinou Králových, s babičkou (v neodolatelném podání J. Jiráskové), doktorem Králem (T. Töpfer), jeho ženou, profesorkou gymnázia (K. Macháčková), dcerou Simonou (K. Hrachovcová) a synem Otakarem (P. Rajchert). Hlavní osu seriálu tvoří osudy rodiny žijící v menším českém městě. Budeme sledovat jejich snahu o výměnu bytu, radost nad nečekaným dědictvím i smutek nad ztrátou zámku, získání nové ordinace, problémy se zamilovaným synem, nezdárným studentem, i dcerou, která by se ráda stala novinářkou… (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

kingik 

všechny recenze uživatele

Tvůrci Hanuš s Míkem se pokusili navázat na tradici velkých a úspěšných českých seriálů, které před revolucí patřily k nedílné součásti večerního televizního vysílání. Podařilo se jim to. Divácký ohlas byl značný, i když seriál trpěl po režijní i scenáristické stránce křečovitostí, kterou se nepodařilo úplně odbourat ani v následující řadě. Vsadilo se do té doby na málo prověřené herecké obsazení, kdy se vedle zkušených herců objevili také začátečníci, kteří si nevedli nijak špatně. Příběhová stránka v mnohém připomínala rukopis Jaroslava Dietla, ale rozpracovat postavy tak, jak to uměl on, se nepodařilo s takovým přehledem. Někteří herci je navíc hráli zpočátku docela křečovitě, než se dostali do rytmu rolí, které je provázely po další pětiletku. Osudy rodiny Králů jsou však seriálem, který řadím k tomu lepšímu, co se v naší porevoluční seriálové tvorbě objevilo. A je třeba jej ocenit stále víc, když je to v současnosti přímo seriálová mizérie. 60% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Seriál Život na zámku odrážel tehdejší náladu. Restituovalo se ve velkém. Zpátky do vlastnictví dostávala šlechta zámky, hrady - to ostatně použil jako námět Hynek Bočan v seriál Hotel Herbich. Jaroslav Hanuš a Jan Míka ale seriálové rodině Králových, zde je patrné, jak si pohráli i se slovními hříčkami, přisoudili dědictví. A k tomu spletitou dávku růžných osudů. Některé scénky ze seriálu jsou náhodou docela legendární a humorné. Například když přející bratr K. Macháčkové Václav Vydra křepčil poté, co doktor Král v televizní soutěži vytočil prohru. A celá řada jiných. První série svůj smysl měla a bavila. Přestože i ve druhé sérii najdeme plno zábavných scén, je už děj viditelně natahovaný. Vlastně ani s názvem seriálu už nemá nic společného, protože boj o zámek nám zcela vymizel. Přesto si myslím, že současných 54 % je nejen nezasloužených, ale též málo. Z devadesátých let je to jedna z těch lepších seriálových záležitostí. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Původně mělo být všechno jinak. Marii Královou měla hrát Dagmar Veškrnová a doktora Krále Jiří Bartoška (brrr). Dílů mělo být původně obligátních třináct a název "Život na zámku" byl míněn ironicky (hrdinové žijí v ulici Na Zámku). V průběhu natáčení už ovšem Jan Míka psal další pokračování (ze skutečného zámku, o který museli hrdinové kvůli poklesu sledovanosti zase přijít), a ve výsledku to dělá dvaapadesát dílů. Poslední série, orientovaná zejména na Vydru a Kasanovou, už sice není to pravé ořechové, ale ze sympatií k celku hodnotím pěti. ()

Marrianna 

všechny recenze uživatele

TAk nějak mám pro tenhle seriál slabost. V prvé řadě je koukatelný, v neposlední řadě koncentrace herců mě oblíbených jako Jiřinka Jirásková či Tomáš Topfer...... Kostra celého příběhu je prakticky pitominka, ovšem boční cestičky, které dotvářejí celé prostředí seriálu jsou mnohem zajímavější. TAková dramata jako neposlušný syn, jenž nechce studovat, těhotná dcera-studentka, rozvod jsou vlastně známé spoustě z nás a možná proto, že jsou nám ty obyčejné příběhy tak blízké, je tento seriál celkem oblíben. Rozhodně si nezaslouží srovnávání se současnou českou seriálovou scénou. A Jiřinka jako hlava rodiny, která se snaží o nějakou pospolitost používáním svých zkušeností a moudrostí je krásným příkladem moderní babičky. ()

Simako 

všechny recenze uživatele

Já si pořád nemohu pomoct, ale není to úplně laciný seriál!! Spíš celkem dobře provedený!!Pan Míka to zvládl skvěle!! Za co jsou ty čtyři hvězdičky? Tak hlavně za celek, působí kompaktně, ale hlavně za Topfera a hlavně za vynikající předvedení nejlepšího stomatologa, kterého ztvárnil Svatopluk Skopal, opravdu smekám!!!! Za čtyři'!!! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (29)

  • V seriálu si zahráli i bratři Saša nejml. a Václav Rašilovi. Zatímco starší Saša ztvárnil roli Adama Hrušky, první velkou lásku Simony Králové (Kateřina Hrachovcová), mladší Václav Rašilov ztvárnil v úvodních dílech úlohu studenta gymnázia. (majky19)
  • Hlavní ženskou roli měla původně ztvárnit Dagmar Veškrnová. Ta ale v té době měla roztočené dva seriály, a tak se nakonec tvůrci rozhodli dát roli Marie Králové herečce Kateřině Macháčkové. (Stocki)
  • V 50. části s názvem "Nejasné příznaky" přichází Tonda (Jan Šťastný) domů s kytkou sytě růžových růží. Když pak vběhne do pokoje a hledá Simonu (Kateřina Hrachovcová), má v ruce žlutě pomerančové růže s menšími květy. (hermiona)

Související novinky

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Reklama

Reklama