Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Motorkář Cary Ford se vrací do Kalifornie z Thajska, kam uprchl před zákonem a drogovou mafií. Chce srovnat účty s grázlem, který na něj poslal policii, usadit se a žít v poklidu se svou přítelkyní. Jeho impulzivní chování a problémová povaha tomu však brání a zpráva o jeho návratu se rozšíří rychleji, než by si přál. Dříve, než stihne vše vysvětlit, namočí se do nových problémů a je znovu na útěku. Dealer Henry chce zpátky svoje drogy, a navíc Forda křivě obviní z vraždy bratra šéfa černošského gangu Treye. Proti Fordovi teď stojí nejen Henry, Treyovi motorkáři, ale i FBI. Nezbývá mu nic jiného než utíkat. Po jeho boku jedou nedovolenou rychlostí na motorkách dva přátelé a krásná Shane... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (259)

AGO odpad!

všechny recenze uživatele

Jedno tejto veci odoprieť nemôžem (zámerne sa vyhýbam označeniu ”film”), a to perfektnú gradáciu. Zatial čo pri prvej bike-action hned v titulkoch som sa letmo pousmial a bral to ako zlý vtip, pri finálnej som od smiechu ležal na zemi. Inak, scenár bleee, herci bleee (myslim herecké výkony, nie hlavné bábiky:)). Režisér chcel byť prehnane originálny a tak to dopadlo. Ale dosť bolo negatív, poďme zhrnúť klady..........No hotovo. Čiže je to dosť zlé :) ()

MáŠa 

všechny recenze uživatele

Lehce podprůměrný film, ve kterém měly být rychlé motorky a jízda na nich. Kolem toho se postavilo něco jako příběh o borečkovi, který není zas takový hajzlík, jak si člověk na začátku mohl myslet. Oproti třeba takové sérii Rychle a zběsile, která je spíš o autech, tady jsou triky znatelně méně kvalitní a některé scény jsou až funny, jak moc jsou digitální a měl by tomu člověk snad i věřit nebo co ()

Reklama

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Torque lze sledovat stejně dobře buď jako normální závodní film, nebo jako parodii na závodní filmy, aniž by existoval výrazný předěl mezi oběma způsoby sledování. V důsledku aberantního čtení pak může být zároveň čten jako film antizávodní. Je to způsobeno převážně úzkostlivým podřizováním narativu pravidlům zvoleného žánru. Ani jedna věta z úst hrdinů, ani jediná akce nepůsobí v rámci zvoleného žánru absurdně – a přece absurdně působí celý film – zcela podle známého ecovského paradoxu, který tvrdí, že dva stereotypy nás v díle naštvou, ale stovky klišé dojmou. V rámci české komedie by se tento přístup dal srovnat s prvotní recepcí Fričovy Pytlákovy schovanky, kterou také díky striktnímu dodržování žánrových pravidel narativem mnoho diváků četlo jako klasické melodrama. Takovéto srovnání Pytlákovy schovanky s Torquem by nás nemělo pohoršovat, poněvadž každý, kdo prodělal bezmála hodinový, velezajímavý chat s Josephem Kahnem v rámci pořadu The Filmcast: After Dark - Ep. 98 - The Making of Torque, vícekrát nezapochyboval o jeho sklonu k čtverácké ironii a vážně míněnému záměru zkarikovat „zběsile rychlou“ předlohu, jakkoliv alibisticky takové poznámky post factum zní, kór od tvůrce, který by dle Barthese měl být dávno s pánem. Torque ovšem nejenže těží z napodobení vnější formy a jejího vyprázdněného obsahu, podobně jako Limonádový Joe aneb Koňská opera, ale vidíme u nich u obou i zřetelnou souvislost v souslovích horse opera (koňská opera) a horse power (koňská síla), která nedá žádnému automobilistickému nadšenci spát. Síla a myšlenková potence Torque se totiž skrývá v samotném názvu aneb pod svícnem největší tma - torque neboli točivý moment, slangově krouťák, od něhož je odvislý výkon motoru, naznačuje nutnost brát na zřetel mimo estetických vjemů také vjemy technické a přemýšlet během sledování o rychlosti, otáčkách, zrychlení a energii, tedy o veličinách, které film nikterak nevysvětluje, ale o kterých už asi mnohé víte ze školy, nebo z jiných pramenů: zatímco kupř. u benzínového motoru se výkon zvyšuje plynule, u nitra zažije řidič náhlý „výbuch“ síly, který už ale s růstem otáček neroste tolik, jako u benzínového auta. Důležité jsou rovněž povinné nuance, jako kdo a proč na čem drandí: leader gangu Henry na chopperu (vzhled > výkon), Cary Ford osedlal Aprilliu RSV (výkon > kubatura). Čtyři sta let po Galileovi a Descartovi už prostě patří k dobrému tónu prohodit ve společnosti něco o pumpách, optických přístrojích, nebo technických parametrech motorů a převodovkách. Sečteno, podtrženo, bez elementárních znalostí fyziky projede mnohé z Torque mezi prsty. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Peklo. Tahle motorkářská variace na Rychle a zběsile je neskutečně trapná a zásluhu na tom má vedle rádoby drsného Ice Cubea a zhovadilého scénáře, na který se pří plavbě kanálem nabalilo neúměrné množství klišé, překvapivě i naprosto nezvládnutá akce, které se snaží dodat dynamiku až frenetický střih. Výsledkem je pak za vlasy přitažená slátanina, která diváka ubíjí dialogovou vatou a při samotné akci nedokáže vůbec strhnout, protože je navýsost směšná, lacině "cool", trikově nezvládnutá...a jednoduše nudná. Závěrečný chick-fight na motorkách a následná honička, při které se hrdina vyhýbá kulkám a přitom si to sviští snad nadzvukovou rychlostí, je jedno velké WTF, u kterého jsem si div neukroutil krk. 30% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nepopísateľne stupídne, ale zároveň neskutočne nadupané, plné vizuálnych nápadov, dobre natočené (keby mali viac prachov na tie digitálne efekty, tak napíšem, že dokonale natočené) a hlavne cool. V kine som sa bavil, v telke po rokoch opäť. Pre mňa o triedu zábavnejšie než pokračovania Rýchlo a zbesilo a XXX 2 dohromady. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (4)

  • Motorka Y2K, na které se Ford (Martin Henderson) snaží chytit Henryho (Matt Schulze), skutečně existuje. Je to MTT Superbike, hnaný Rolls-Royce allison 250, který se běžně používá ve vrtulnících. (KucC)
  • O roli Chiny se ucházela Paris Hilton, postavu nakonec ztvárnila Jaime Pressly. (KucC)
  • Cisterna Peterbilt, která se objevuje na začátku filmu a způsobí pád jednoho z jezdců, pochází z filmu Duel (1971). (ondrach)

Související novinky

Z daleké Galaxie skokem do virtuálního světa

Z daleké Galaxie skokem do virtuálního světa

10.01.2008

Hayden Christensen zůstává věrný žánru sci-fi. Brzy jej uvidíme v akčním thrilleru Douga Limana Jumper, v němž ztvárňuje mladíka se schopností v sekundě se přesouvat na velké vzdálenosti bez toho,… (více)

Adaptace Neuromancera v špatných rukou

Adaptace Neuromancera v špatných rukou

21.05.2007

Konec světa je na spadnutí. Všechna proroctví totiž tvrdí, že krátce před armageddonem svět ovládne Zlo. A k tomu už došlo. Jinak by se nemohlo stát, že dlouho očekávanou filmovou adaptaci slavného… (více)

Reklama

Reklama