Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záhada, skládanka, vzrušující pocit nejistoty a tápání, labyrint klamných stop, stejně jako hold americkému černému filmu a detektivnímu příběhu natočenému v stylu retro. To všechno nabízí slavný americký film, jehož děj se odehrává v Los Angeles v roce 1937. Soukromý detektiv Gittes, vyšetřující obvykle manželské nevěry, se ujímá komplikovaného případu, který slibuje cosi nezvyklého – a také se postupně mění v případ vraždy. Gittes jde za rozřešením velmi tvrdohlavě, přes varování slovní i fyzická... Detektivní thriller byl natočen v roce 1974 a dodnes představuje mimořádnou ukázku perfektního filmového řemesla, na níž se podílejí všechny složky: od scénáře Roberta Townea (který byl oceněný Oscarem) přes kameru Johna A. Alonsea a herecké výkony Jacka Nicholsona, Faye Dunawayové a Johna Hustona, až po strhující režii Romana Polanského (Nůž ve vodě, Hnus, Ples upírů, Tess, Rosemary má děťátko, Pianista). (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (47)

  • Podle časopisu Empire byl k Čínské čtvrti napsán nejlepší scénář všech dob. (bohhous22)
  • Noah Cross (John Huston) byl zařazen Americkou filmovou institucí v žebříčku nejzápornějších postav amerického filmu na 16. příčku. (TheDude)
  • V roce 2008 byl snímek zařazen na 2. pozici v Top 10 Americké filmové instituce v kategorii mysteriózní. (TheDude)
  • Robert Towne napsal scénář Čínské čtvrti speciálně pro svého přítele Jacka Nicholsona (J.J. Gittes) a získal pro film jediného Oscara v roce, v němž cenám Akademie dominoval Kmotr II (1974). (Petrus1)
  • V roce 1991 byl snímek zařazen do Národního filmového registru kongresové knihovny USA. (Terva)
  • Scenárista Robert Towne čerpal inspiraci pro "vodní skandál" ze skutečné události, která se odehrála mezi roky 1900 a vrcholila roku 1906, kdy v období katastrofálního sucha, během něhož bylo kupříkladu zakázáno mýt auta, kropit trávníky a i záchody se směly splachovat jen párkrát za den, bylo vypouštěno do oceánu tisíce galonů pitné vody denně. To vše jen proto, aby občané dali souhlas s emisí obligací a mohl se tak vybudovat nový akvadukt. Tato kauza vešla ve známost jako "znásilnění Owensova údolí". (Nach)
  • C.O. Erickson, výkonný producent filmu, si zahrál bankéře v holičství, který se začne hádat s Jakem (Jack Nicholson). (HellFire)
  • Scenárista Robert Towne původně dostal nabídku na 125 tisíc amerických dolarů za sepsání scénáře pro film Velký Gatsby (1974). Cítil však, že by nedosáhl úrovně předlohy F. Scotta Fitzgeralda, přijal proto nabídku na 25 tisíc dolarů za napsání vlastního příběhu. (HellFire)
  • Jack Nicholson nosil ve filmu košile s vyšitým "Jake Gittes", aby se do postavy lépe dostal. (Kulmon)
  • Původní scénář měl přes 300 stran. (Kulmon)
  • Samotné natáčení se zvrhlo v nekonečnou sérii vzteklých výbuchů. Roman Polanski předváděl ďábelské puntičkářství a sám se do role Jakea Gittese projektoval natolik, že se členové štábu záhy mezi sebou začali sázet, kdy režisér začne nutit Jacka Nicholsona mluvit s polským přízvukem. (Siriuss)
  • Roman Polanski měl v určité fázi psaní scénáře potřebu dostat nějak příběh na chvíli do skutečné čínské čtvrti, a když se nápad nepodařilo ihned zpracovat, jeho posedlost postupně otrávila všechny ostatní. Scénograf Richard Sylbert na to odvětil, zdali by nestačilo, kdyby si Gittes (Jack Nicholson) v pár záběrech prostě objednal čínské jídlo. (Siriuss)
  • Roman Polanski zakázal kameramanovi používat změkčující filtr a v záběrech strkal objektiv Faye Dunaway (Evelyn Mulwray) co nejblíže k obličeji. Přitom velmi dobře věděl, jakou úzkostí herečka trpí ohledně dokonalosti svého nalíčení, které mezi jednotlivými záběry kompletně obnovovala. (Siriuss)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

17.02.2022

Chystaný komiksový snímek The Batman režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic) s Robertem Pattinsonem (Maják) a Zoe Kravitz (Sedmilhářky) v hlavních rolích se na internetu v posledních týdnech… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

19.11.2019

Kdybyste to ještě náhodou nevěděli, Hollywoodu už dávno není nic svaté. Pokračování Jumanji? Jasně. Reboot Sám doma? Proč ne! Nejnovější oznámení tak vlastně nemá koho překvapit. David Fincher a… (více)

Reklama

Reklama