Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (255)

Terminus 

všechny recenze uživatele

Za nejpozoruhodnější aspekt tohoto filmu považuji důkladnost, s jakou tvůrci pracovali se schematy žánru. Ač jsou mnohé momenty ryze parodické (fiktivní Dr. Ludwig von Krankheit v úvodních titulcích a mnohé další), jindy film sice vychází z žánrových schemat, avšak jejich použitím dodává filmu jakousi seriózní rovinu (film končí tím, že roztržitý doktor ujíždí do světa se "zlem vzadu na saních"). ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Právě skončily úvodní titulky za zvuků atmosférické a děsivé hudby Christophera Komedy. Ocitáme se kdesi v zasněžené Transylvánii, jejíž krajinu brázdí cinkající saně. Jeden z cestujících se najednou ohlédne a uvidí, jak si to k jejich povozu šine smečka hladových vlků. Hrdina neváhá a rozhodne se je zahnat pomocí deštníku, což se mu nakonec s vypětím všech sil povede. Tahle spíše komediální než hororová scéna výstižně předznamenává průběh celého filmu - i když se ocitáme mezi krvelačnými upíry, pořád je tu místo pro humor v podobě směšně mluvících a oblékajících se domorodců nebo nemehlovitého chování pomocníka hlavního upírobijce. Atmosféra je naprosto pohlcující, navíc Roman Polanski za kamerou i před ní dokazuje, proč že je jedním z nejchválenějších tvůrců své generace - absurdita, černý humor a cit pro správně dávkované napětí. Mlask! ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Podľa poniektorých kultová vec, ale ja som čakal podstatne viac. Hlavne mi chýbal humor. Ten tam síce bol, ale dosť nenápadný, miestami trošku lacný a trápny. Pochváliť treba určite atmosféru i hudbu, ale príbeh samotný je skôr pre deti do 10 rokov. Posledných asi 5 minút vyzerá ako pokračovanie sovietskeho kultu Mrázik a Roman Polanski je určite lepší režisér ako herec. 60%. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tahle upírská persifláž je, myslím, dost přechválená. Má sice své kouzlo, ale mnozí jiní předvedli totéž líp (třebaže později než Polański). Herec v roli hlavního upírobijce navíc nevídaným způsobem přehrává, což, jak známo, komedii zabíjí a Roman Polański je vynikající režisér, ale mizerný herec. Jeho krásná přítelkyně Sharon Tateová v roli upírky byla krátce po natočení tohoto filmu brutálně zavražděna. :-( 60 % ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

U Polanského komického až parodického pohrávání si s upírskými kýči, postupy, tradičními prvky i základy mě nejvíce zaujalo to, že se příběh odehrává v mrazu a na hlubokém sněhu. To vytvářelo velmi příjemné a sympatické prostředí. Velmi mě potěšil Ferdy Mayne v roli místního upíra. Ač Polanského záměrem evidentně nebylo strašit ale spíše bavit, film občas přesto zabředne do napínavé a mrazivé atmosféry (nejednou vycházející z upírských tradic). Je to veselé, je to hravé, je to lahodící oku (nejen kvůli Sharon Tate). Přesto si myslím, že film mohl na tu parodickou notu zahrát trochu více. 3,5* ()

Galerie (161)

Zajímavosti (15)

  • Režisér Polanski nechal v Alpách, kde natáčení probíhalo, najmout velmi mnoho truhlářů na výrobu rakví, které pro film potřeboval. Turisty to natolik zneklidňovalo, že místní hoteliéři museli zveřejnit vývěsky ujišťující hosty, že území nebylo zasaženo nějakou smrtící nákazou. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Roman Polanski psal scénář spolu s Francouzem Gérardem Brachem. Jejich spolupráce na filmu ale nebyla ojedinělá, společně se podíleli již na snímcích Hnus (1965) a Ve slepé uličce (1966). Později pak spolupracovali ještě na filmech Nájemník (1976) a Hořký měsíc (1992). (Terva)
  • Roman Polanski si ve filmu zahrál druhou hlavní komickou postavu. Nenechal se však přesto uvést v úvodních titulcích a postačili mu jen titulky závěrečné. (Terva)

Reklama

Reklama