Reklama

Reklama

Elektrický jezdec

  • USA The Electric Horseman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když ujedete na koni za dvacet milionů, lidé si vás určitě všimnou. Robert Redford v hlavní roli amerického filmu, nominovaného na Oscara. Bývalý kovboj a pětinásobný šampion v rodeu Sonny Steele (Robert Redford) je po mnoha zraněních dávno na odpočinku a vydělává si reklamou na cereálie. Jeho úkolem je projíždět na koni v arénách a doporučovat ovesné vločky. On i kůň vystupují pro větší efekt ověšeni žárovkami. Svůj úkol však Sonny plní se stále většími problémy: je totiž věčně na mol opilý. Při velké firemní akci v Las Vegas má Sonny za hlasité hudby vjet na pódium v sedle dostihového koně jménem Vycházející Hvězda. Když Sonny vidí, že kůň je zraněný, nemocný a nadopovaný sedativy a steroidy, poruší smlouvu a před zraky užaslých diváků s ním zmizí v ulicích města. Šéf firmy Hunt Sears (John Saxon) si to samozřejmě nenechá líbit – Vycházející Hvězda je totiž jednou ze ?značek? firmy a má hodnotu dvacet milionů dolarů. A tak se po Sonnym rozjede celostátní pátrání. Jediný, komu se podaří uprchlíka v divočině vypátrat, je zkušená investigativní novinářka Hallie Martinová (Jane Fondaová). Jde jí jen o to, aby získala exkluzivní reportáž. Když však zjistí, že Sonny je férový chlap, který chce koně uzdravit a pustit do volné přírody, začne mladá žena své cíle poněkud přehodnocovat... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (62)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Moje prehodnocovanie trojhviezdičkových neokomentovaných filmov sa Elektrického jazdca nedotklo. Narazilo na päťhviezdičkový systém, v ktorom tri sú málo a štyri veľa. Filmy Sydneyho Pollacka mám rád a aj v tomto som našiel mnoho zaujímavých momentov. Ale aj momentov, kde som mal pocit nedotiahnutého scenára, nevybrúsených dialógov a pri ktorých som dvíhal obočie. Vyložene ma pobúrila policajná naháňačka a nie celkom som bol spokojný s prejavmi oboch predstaviteľov. Ale je možné, že čiastočne za to môže dabing. Koniec dobrý, všetko dobré. Je to film, ktorý sa oplatí vidieť. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, že si režisér neujasnil, co vlastně chce natočit, a tak má film ode všeho něco. Myšlenka je hezká, stejně tak vyznění, ale celé mi to přijde poněkud neuvěřitelně podané, stejně jako postavám moc nevěřím. V podstatě sociální drama a sociální kritika, ale podobných snímků v 70. a 80. letech vzniklo v USA hodně. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jestli existuje nějaký film, který vypovídá ne o tom, jak to ve Spojených státech chodí, ale o tom, jak si Američané myslí, že jejich země vypadá a na jakých hodnotách stojí, pak je to právě Elektrický jezdec. Ten film je americký nejen tím, že jeho hrdinou je kovboj, ale i tím, jak pateticky moralizuje a jak velkou váhu přikládá vlastní iniciativě a individualismu. A v podstatě i tím typicky americkým studiovým koncem. Robert Redford a Jane Fonda jsou velcí herci své doby a svému jménu nezůstávají nic dlužní. Sydney Pollack je zase zavedený režisér, který nedělá zbytečné boty, takže romantické drama o kovbojovi, který se vzbouřil konzumnímu výprodeji svého renomé v pokleslé šou a zachránil trpícího koně, představuje slušnou zábavu, která sice už dnes neoslní, ale je i po letech funkční. Celkový dojem: 65 %. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Romantický country příběh o záchraně velmi ceněného koně před cynickými majitely, kteří na něm vydělávají a to na divadelních prknech, kde se hraje jakási show. Herecký koncert pro Roberta Fedforda a Jane Fonde. Příběh o soucitu a porozumění a hodnotách života. Snímek má v jistém smyslu své kouzlo a dojemnost. Láska ke koni je víc, než láska v sebe sama. Pro reportérku zaručený trhák. Napsáno a zfilmováno je to dobře. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pollack mě opět nezklamal. Začátek mě moc nebavil - sledujeme opilého kovboje, který chlastá, rozvádí se a na zašlou slávu vzpomíná s kamarády, zatímco se ztrapňuje v reklamách na ovesné vločky. Ale ten kovboj se zvedne, když se mu zželí zdrogovaného, poraněného koně a rozhodne se ho ukrást zákeřné korporaci a vrátit ho na svobodu. A stejně tak se zvedne samotný film. Není to žádné umělecké veledílo, jen klasická hezká roadmovie. Na cestu se vydává kromě kovboje i cynická novinářka, která se mění; přičemž Redford a Fondová to táhnou. Nechybí vtipné, hezké i romantické scény, krásná příroda, občas nějaká honička s policajty, Willie Nelson kromě vedlejší role zpívá pěkné písničky a navíc to všechno skončí dobře. Taková pěkně natočená a zahraná americká pohádka, které já mám rád, takže 4*. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Film se natáčel v Nevadě, Utahu a v utažském národním parku Zion. (Terva)
  • Filmový kůň Rising Star  se ve skutečnosti jmenoval Let's merge, v překladu "spojme se" nebo "pojďme se spojit". Jednalo se o pětiletého plnokrevníka, který byl vybrán až po šestiměsíčních talentových zkouškách. Po dokončení filmu koně odkoupil Robert Redford a vlastnil jej ještě 18 let, než kůň zemřel. (Posheidon)
  • Třetí společný snímek Roberta Redforda a Jane Fondové. (Terva)

Reklama

Reklama