Reklama

Reklama

Zpřítomnělí

(seriál)
Trailer 2
Norsko, (2019–2022), 9 h 12 min (Minutáž: 45–51 min)

Režie:

Jens Lien

Hrají:

Nicolai Cleve Broch, Krista Kosonen, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Veslemøy Mørkrid, Eili Harboe, Stig Henrik Hoff (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

V oceánu se nevysvětlitelně začnou objevovat lidé z minulosti. O pár let později se detektiv Lars Haaland spojí s Alfhildr Enginnsdottirovou, první policistkou vikingského původu, aby společně vyřešili případ vraždy v Oslu. (HBO Europe)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (96)

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Norská novinka od HBO, která opět ukazuje "regionální" tvůrce do lepšího světla. Přicházejí s krimi konceptem ve sci-fi kabátě, který je docela originální. Celé nás to přivádí do současné doby, ale úplně z jiného pohledu historie. Jenže hlavním problémem v podstatě, že ten koncept minulosti a sci-fi prvků toho řekne v celku dost málo a zasáhne do příběhu velmi málo. Což je škoda, protože tím to dělá ze seriálu jen další kýčovitou krimi podívanou. Proto je docela škoda, že druhá série by obecně byla zbytečná, jenže ona se tak nějak načala sama a aby se vůbec ukázalo, že seriál nepromarnil svůj potenciál, a že vlastně něco nového přinesl bude muset tu druhou sérii nabídnout. Což je ohromná škoda, protože normálně by nebylo druhé série potřeba, ale když oni si na ní udělají umělý cliffhanger a ona první nepřinesla nic přelomového, tak se tím seriál chytil do vlastní pasti. Druhá série tedy buď odhalí génia tvůrců a nebo to, že celý seriál byl úplně o ničem. 2. série: Seriál, který už před lety přišel nečekaně i se nyní stejně tiše vrací. A přitom severská originalita skýtá něco vysoce zajímavého, promyšleného a nového. I když mi občas vadí, to že nějaké linky z první série jsou nevyřešené a jede se spíše někam jinam, tak i to má říz a je to promyšlené. Zajímavé. Těším se na další série a více mě sere, že půlku z druhé zapomenu dříve než se toto začne natáčet. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je fuck pecka!!!...No, ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása...Nápad je tak jednoduchý, až je vlastně geniální...Akorát na něj dodneška žádný scénárista nepřišel...Logicky se každý člověk, který se zpřítomní ve své vlastní zemi, ale z jiného století, stává okamžitě cizincem...Chce se mi říci spolu se starými latiníky : QED... Doufám v další sérii...Tohle se musí dotáhnout do konce... Za mě 95% ()

Reklama

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí pěti dílů musím konstatovat, že nápad je to vskutku netřelý, nicméně jako celek dost nuda- Jistě pár zajímavých scén se našlo, zvláště dobré jsou ty kulturní rozdíly a z toho plynoucí zmatky. Jinak se jedná o všední kriminální počin, který se táhne jak hodina před obědem. Hlavní hrdina je vcelku sympatický jouda, jeho partnerka nesympatická kobyla. Představa, že do naší přelidněné doby se cpou další, mne osobně dost děsí. Uvidím co poslední díl a jak dopadne druhá záletka s červí dírou, či co to je. Zatím 55%. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi zajímavý a originální nápad. To klobouk dolů, takhle se s tím tématem popasovat. Seriál se trefil přímo do černého. Pěkně nastavili zrcadlo migrační krizi a okořenili ji kriminální zápletkou. Norové jsou prostě někde jinde. A já jim to žeru i s navijákem jako losos Čechům. Tohle bych si chtěla přečíst jako knihu. Hodně mě to bavilo. Jdu samozřejmě do druhé řady, protože vrátka této zůstala otevřená. ()

Ledkodlaq 

všechny recenze uživatele

Zpřipitomnělí mě úvodem opravdu zaujali, než jsem zjistil, že tomu nejzajímavějšímu se nebudou v seriálu vůbec věnovat. Tím myslím onu sci-fi/fantasy stránku přechodu v čase. Jenže ona to je jen berlička a pak se jede jen na sociální bázi začleňování "časových migrantů" do nové doby a náznakem detektivky. Jasně, téma imigrantů je aktuální a asi je i potřeba poukazovat na rozdíly mezi kulturami a jak těžce se takový migrant bude začleňovat do nové společnosti, jenže já se těšil na nový a zajímavý sci-fi/fantasy seroš, ten jsem bohužel nedostal. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (5)

  • Ve 2. minutě je vidět, jak kočár začne brzdit smykem zadní nápravy, přestože nikdo na kozlíku po celý záběr netočí klikou brzdy a na konci záběru je vidět, že kočárová brzda ani nemá brzdové špalky. (mikulin)
  • Finská herečka Krista Kosonen (Alfhildr Enginnsdottir) vůbec neumí norsky. Starou norštinu, kterou její postava mluví, se naučila jen kvůli roli. (Milan25)
  • V čase 18:01 je na tiskové konferenci na stole mikrofon České televize. (stani)

Reklama

Reklama