Reklama

Reklama

V 90. roce byl Bronx oficiálně vyhlášen za vysoce riskantní území a poté podroben vojenské operaci, která ho měla zachránit. Po dlouho trvajících klanových válkách došlo k podepsání smlouvy o spolupráci, avšak jednoho rána zdánlivý klid čtvrti nečekaně přeruší zvuky několika výstřelů... (IMAGO Video)

Recenze (18)

choze odpad!

všechny recenze uživatele

Ultralevná odpověď na Carpenterův ÚTĚK Z NEW YORKU od Castellariho, který ve stejném roce stihl ještě madmaxovský rip-off, 2019: NOVÍ BARBAŘI. Oproti ÚTĚKU je tu vše převráceno - Manhattan nahradil Bronx na druhé straně řeky, ztroskotavšího prezidenta holka, která se do Bronxu přichází schovat (a stane se milenkou vůdce místního gangu - což paradoxně předjímá pozdější ÚTĚK Z L. A.) a hrdinou je vůdce jednoho z bronxských gangů, zatímco borec, co jde holku zachránit je záporák. Taky to upomene na Hillovy WARRIORS (sympatický gang se probojovává přes jiné gangy). V Encyklopedii fantastického filmu sice píšou, že jde o jednu z kvalitnějších napodobenin, ale opak je pravdou - scénář ani akční scény nestojí za řeč, žádná nahota se nekoná, hrozně se to vleče, prostě céčková nuda zabalená do pěkných malovaných coverů. A Fred Williamson, oblíbenec italských šrotařů, se jen mihne na začátku a trochu víc ke slovu se dostane až na konci. Taky nepřehlédnete, že v několika záběrech z pěkně zpustošeného Bronxu, který má být odříznut od zbytku města, je vidět v pozadí proudící městská doprava, protože nebyly prachy na uzavření Bronxu kvůli natáčení. Castellari natočil o dva roky později pokračování FUGA DEL BRONX aka ESCAPE FROM THE BRONX aka BRONX WARRIORS II. Distribuce u nás: Imago (film je na VHS brutálně ořezanej, takže se připravte na spoustu usekaných xichtů). ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Pomadmaxovská postapo béčka tehdejší doby si hodně zakládala na stylu. Nebylo v nich důležité, kde jste bydleli a čím jste se živili. Hlavní bylo, že jste měli ten nejstylovější oblek, makeup nebo účes a tu nejhustší káru. Bojovníci z Bronxu sice výjimečně nekopírují Mad Maxe, ale spíše Hillovy Válečníky a Carpenterův Útěk z New Yorku, nicméně dávají usilovně najevo, že mají styl, už od úvodních titulků, které si libují ve fetišistických detailech kérek, kožených rukavic, cvočků a chráničů. Gangy ovládající postapokalyptický Bronx roku 1990 (v 80. letech šlo o budoucnost) se od sebe pochopitelně liší stylem oblékání a specifickými dopravními prostředky (od motorkářů vystrojených jak zákazníci Modré ústřice, přes bruslaře po jeskynní mutanty) a také používanými zbraněmi a způsoby boje (členové jednoho gangu při rvačkách například stepují). Bojovníci z Bronxu působí tak trochu jako výstřední muzikál bez zpěvu, v němž se postavy před kamerou neustále seskupují do směsných, předem nacvičených formací a póz. I pouhý příjezd na setkání dvou gangů tu musí proběhnout ve velkém stylu. V jedné takové úžasné absurdní scéně sledujeme několik minut záběry motorkářů seřazujících se postupně do tvaru W (evidentně odkaz na Hillovy Warriors). Kamera pečlivě snímá detaily obličejů, vestiček a motorek i těch nejméně důležitých komparzistů (když se vám je podaří nabrat z řad reálných Hells Angels, tak je musíte na plátně řádně prodat). Do toho dramaticky bubnuje živá kapela, která náhodou byla na místě natáčení a režisérovi přišlo cool ji zapojit do děje. Členové gangu si dlouze vyměňují pohledy, bubnování dramaticky vrcholí, ale scéna prakticky žádné vyvrcholení nemá. Motorkáři si akorát vymění pár slov a pak se zase v poklidu rozejdou. A přesně takový je celý film. O ničem, ale má to styl! Děj je nesmírně imbecilní a nesmyslný, ale po formální stránce je to svým způsobem fascinující podívaná. Castellari tu opět předvedl, jak umí skvěle pracovat s širokoúhlou kamerou. A reálné lokace tehdejšího Bronxu vypadají přesvědčivě zpustle (byť ne vyloženě postapokalypticky). Až člověka zamrazí, jak to tam v 80. letech vypadalo. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Jeden by neveril, čo všetko nájdu Taliani v Bronxe. Motorkárov, korčuliarov, kamioňáka, autíčkarov aj zopár magorov v kanáloch. K tomu neskutočné dobové účesy, obtiahnuté kožené oblečky (vybíjané čelenky!) a disko (?) hudba. Občas som fakt nevedel, nakoľko to režisér myslí vážne - niektoré scény vyzerajú ako z tanečného muzikálu... Jeden z mála filmov, kde motorkársky gang je ten dobrý... Vzhľadom na dobu vzniku dávm tri hviezdy... Aj vzhľadom na úvodnú cool "predstavovaciu scénu s bubeníkom... ()

Wez 

všechny recenze uživatele

myslím,že hodně nedoceněný C-čko-nevím,kde zdejší recenzenti vzali nějakou postapokalypsu,nebo že je to kopírka ůtěku z NY,když ve filmu o tom není ani slovo???Milionářská dcerka a dědička zbrojní firmy manhattan corporation,která má v den svých 18 narozenin celé zbrojní impérium zdědit jej chce(nejspíš z humanitárních důvodů) zrušit,ale něco tuší,tak radši dobrovolně uteče do gangy ovládaného Bronxu-její nenapapaní náměstci ji totiž z těchto důvodů chtějí pomoci policejního zabijáka Hammera a jeho noshledů zlikvidovat,aby nedotáhla svůj záměr do konce.On ten Bronx v 80 letech k té nadvládě gangů skutečně neměl daleko a ve filmu je to i pěkně vidět-celá čtvrť rozsekaná na sračky-exteriéry se opravdu hodně povedli a dost se mi líbila i různorodost gangů-od motorkářů,přes gang Tigers libujících si v luxusu až po Scarangers-zdivočelých lidí...Je to dost ukecanej film,nicméně myslím,že hodně originální-a taky se mi líbilo,že nenažraní kapitalisti tahající z pozadí za nitky jsou tu vykreslení jako pěkní zmrdi a policie jako loutky plnící jen jejich rozkazy-jako vlastně v realitě-zkrátka není to žádný veledílo,ale kopírkou něčeho bych to určitě nenazýval,za zhlédnutí to rozhodně stojí,ale musí tomu člověk rozumět,nevím,jestli jsou někde na netu aspoň český titulky(já to viděl v 80 letech na VHS z rychlodabingem) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dlho som vedel, ze jestvuje sovietska odpoved na Ramba s menom Odinocnoje Plavanije, a ze Orson Welles hral v horore Malpertuis som tiez dlho nevedel. Teraz som sa vsak az dozvedel, ze jestvuje ultradementna talianska odpoved na film Utek z New Yorku s Kurtom Russellom a Donaldom Pleasencom. Par slov k filmu : hrozne kulisy, priserne dialogy, Mark Gregory nepredviedol dohromady nic a nema drsnactvom na Russella. 20 % ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama