Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový thriller ze současnosti od režiséra Sametových vrahů je příběhem policisty protikorupčního útvaru Tomáše Krásy, pro kterého není idea právního státu jen frází. Dvoudílný televizní film, který byl inspirován románem Václava Lásky, vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, které nejsou dodnes právně dořešeny a jejichž pozadí je mnoha občanům neznámé. Míra drzosti jejich aktérů je úměrná výši zisku, ve filmu stejně jako ve skutečnosti. Odvážný policista a sebevědomá novinářka mají v rukou silné karty v podobě velmi podezřelé smlouvy a několika fotografií nezvyklé sestavy hráčů golfu kdesi v Jižní Africe. Proti nim ale stojí falešní hráči, rozhodnutí udělat cokoliv pro miliardovou výhru. Sledování a odposlechy jsou jen střípkem v mozaice jejich hráčské strategie. Je to jako v životě, kde není jisté, kdo koho sleduje a proč. Režisér J. Svoboda obsadil do hlavní role svého filmu R. Krajča, který se před časem vzdal filmového herectví a několik let nabídky na role ve filmu nepřijímal. Jeho partnerku v boji s korupcí hraje A. Fixová a v dalších, neméně výrazných a významných rolích se můžeme těšit kupříkladu na O. Vetchého, M. Donutila, T. Töpfera a řadu dalších hereckých osobností. Hlavním kameramanem filmu je V. Smutný. (Česká televize)

(více)

Recenze (146)

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

1. DÍL: V těchto filmech je zvláštní několik věcí, vymyšlené politické strany, vymyšlené korupční nitky, kriminální ESA a hromady kyber nesmyslů a IT vymožeností, které v dnešní době neexistují nebo rozhodně ne tak v hojné míře. Když vidíte po městech všude 4K kamery, každá dispečerka umí sosat IP adresy z obyčejného emailu, velký bratr vidí i to co máte v peněžence na 100m? Svět IT jde dopředu, vše je možné, ale musí se to umět, musí to někdo zaplatit a rozhodně to není všude tak běžné. Jako člověka co v IT dělá léta mě tohle akorát naštve, protože si to pak lidé nezasvěcení myslí. Po 1h, pěkná pohádka. To s těmi mobily je komedie. A ta zásahovka? Celé je to taková "A takhle to je lidi". 2. DÍL: Začátek trochu lepší, ale může mi někdo vysvětlit proč pokaždé, když někam jsou mají s sebou zásahovku, která div nemlátí sekretářky u podezřelé osoby? BIS je něco jako Saruman? Všechno vidí, všude má posluhovače. Ty kamery všude mě neskutečně štvou!!! Krajčo prostě na takové role není. Celé prostě uff. ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Když muž v pozadí říká, že neexistuje muž v pozadí, že je to jen systém, může si být naivně nedůvtipný policajt jistý, že jím je právě on. Je ale otázkou, zda to policajt zjistí a zda to zjistí včas. Bavilo mě to dost a popravdě i párkrát překvapilo (druhý díl - obě události v Technickém muzeu), takže se brzy určitě podívám znovu. ()

Reklama

Mara97 

všechny recenze uživatele

Trochu mne znepokojují okolnosti tohoto televizního filmu, nacházející se, Donutilovským jazykem řečeno, za jevištěm. Vždy, když Česká televize v upoutávkách představovala Vysokou hru, hovořila o režisérovi jako o tvůrci Sametových vrahů. Vždy. Proč prostě naplno neřekne, že Vysokou hru natočil Jiří Svoboda, tj. předseda KSČM v letech 1990-1993? Film je masivní kritikou současné kapitalistické společnosti, kdy divák může velmi snadno nabýt dojmu, že je naprosto zkažená. Politické strany jsou sice smyšlené, ale tvůrci opravdu při tvoření fiktivních názvů kreativní nebyli (Sociální občanská strana jako hlavní zkorumpovaný partaj - jako vážně?). Proto si lze vědomě nebo i často nevědomě uvědomit, že se jedná o velkou kritiku současných politických i společenských struktur. A co proti tomu dělat? Volme nové, ještě nezkažené alternativy (ANO), nebo ty původní, se kterými se nám sice vedlo celkem špatně, ale taková korupce tak přeci nebyla (komunisté, to už jsme konečně u Svobody doma). Film není natočen podle skutečných událostí, je jen volně inspirován (což vždy ve skutečnosti znamená právě opak). Dá se říct, že zkorumpované zakázky a dotace jsou denním chlebem současné politiky (samozřejmě ne v takových řádech korun či eur), ale tady je to trošku přitažené za vlasy, kdy už se pohybujeme mimo mantinely českého prostředí, autoři se spíše s těmi vraždami inspirovali na sousedním Slovensku, kde má mafie a korupce ještě stále své nezastupitelné místo. Ačkoli tato věc mě znepokojuje, jedná se jinak o velmi kvalitní biják, u kterého jsem se bavil. Na rozdíl od Sametových vrahů drží Svoboda dějovou linku, která se dá pochopit a dává smysl, jen je třeba plné divákovy pozornosti, což může být někdy problém. A také je třeba dobré paměti, protože je film rozdělen na dva díly a i dlouhý začátek s review prvního dílu nemusí pomoci. Každopádně kriminálka filmařsky slušná, divák musí u filmu přemýšlet, což nikdy není na škodu. Jen škoda toho politickýho podtextu, jenž může do jisté míry křivit veřejné mínění. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Je tu ještě někdo, kdo by to raději neviděl? Když se podívám na "smyšlený" politický thriller zahraniční produkce, může mě to nadchnout. Ovšem tato česká "fikce" mrazila. A mrazila o hodně víc, když vím, že knihu napsal bývalý dlouholetý policista, který pracoval v několika vyšetřovacích útvarech a řešil významné kauzy. O další pocity se zasloužila i ČT, která tento námět zpracovala velice profesionálně a zároveň poutavě. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Zatím super, přesně tak si tenhle organizovanej bordel představuju. Top scéna:Donutil v parku a ta ochranka, to jsem chcal smíchy, za to musím hvězdu sundat.Druhý díl:Sundavám další hvězdu, tentokrát za Vetchýho, který už nikdy nepřekročí stín Luňáka.Když je jako rozčílený, přehrává tak otřesně, že u nevěřím ani slovo.Čekal jsem, kdy Krajčovi řekne:Ohrozil jsi kariéru mnohých z nás.... ()

Galerie (65)

Zajímavosti (9)

  • Autor předlohy, románu „Advokát“, Václav Láska, od 18 let pracoval v řadách Policie ČR. Začínal jako řadový policista na obvodním oddělení. Později pracoval jako asistent vyšetřovatele a posléze vyšetřovatel na Krajském úřadu vyšetřování se specializací na hospodářskou kriminalitu. V roce 1999 nastoupil na Úřad finanční kriminality a ochrany státu (ÚFKOS), kde vedl vyšetřování související s IPB a s Harvardskými fondy. Po zániku ÚFKOS v roce 2003 opustil řady policie a krátce pracoval v oblasti ekonomického poradenství. Od roku 2004 se věnoval právní praxi v advokátní kanceláři. V roce 2014 úspěšně kandidoval do Senátu PČR. V roce 2020 mu byla vydána nová kniha „Senátor“, která je pokračováním osudů Tomáše Krásy z románu „Advokát“ a opět řeší problémy ve vysokých politických kruzích. (bearmeedek)
  • „Natáčení pro mě bylo zajímavé v tom, že pan režisér Svoboda neustále přicházel se změněným scénářem. Povědomí o postavě, kterou si vymodelujete v hlavě dopředu, tak v přímém přenosu neustále padalo. Moje postava se totiž zničehonic chovala úplně jinak. Bylo to náročné, ale inspirativní. Najednou jsem byla nucena nepřemýšlet o postavě jako celku, ale spíš situačně,“ prohlásila o své roli Anna Fixová. (Duoscop)

Reklama

Reklama