Reklama

Reklama

Tisíc pět set dolarů – to je odměna, již může získat taneční pár, který nejdéle zůstane na tanečním parketu, pořádaném v prostředí velkolepého zábavního pavilónu nedaleko mořské pláže. „Taneční maratón“ je senzací pro diváky, pro zúčastněné na parketu pak příležitostí zadarmo se najíst, s vidinou odměny v případě vítězství navíc. Stačí jen vyplnit přihlášku a podstoupit běžnou lékařskou prohlídku. Není divu, že do soutěže se hlásí i náhodní účastníci. Také ústřední dvojici Glorii a Roberta spojila náhoda tanečního reje. V tragickém příběhu, natočeném podle románu Horace McCoye se nehraje jen o peníze, ale doslova o všechno… Děj slavného filmu, který natočil režisér Sydney Pollack (Tři dny Kondora, Jeremiah Johnson, Vzpomínky na Afriku), se odehrává v roce 1932, v době Velké hospodářské krize. Příběh, stejně jako literární předloha, byl pojat jako hořké podobenství o absurdní existenciální situaci moderního člověka. Film – mimo jiných – získal Oscara (za vedlejší herecký výkon) pro Giga Younga v roli konferenciéra. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Pollackův film hezky bez pozlátka a nehezky naturalisticky o životě. Divák přikován do sedadla, sleduje proměnu ,,obyčejných" lidí na ploužící se trosky na pokraji zhroucení (až smrti). O to je horší, že to podstupují dobrovolně, jen pro vidinu velké peněžité výhry...Jak příběh pomalu směřuje k strhujícímu tragickému závěru, uvědomuji si, že sleduji jeden z přelomových amerických snímků (kritika společnosti je tu všudypřítomná). A Jane Fonda zde září, tak jako později už málokdy. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Hospodářská krize donutila chudé lidi, aby se zůčastnili tanečního maratonu, který je stál všechny síly a důstojnost. Vidina pravidelného jídla a slibovaná částka za vítězství byly velice lákavé. Amerika umí být opravdu hodně krutá. No, hlavně, že jsou Američani na sebe tolik hrdí. To se mají opravdu čím chlubit. Neuvěřitelný film a neuvěřitelný Sidney Pollack. Já jsem věděla, že Jane Fondová je skvělá herečka, ale že umí být až takhle exceletní, to jsem netušila. ()

Reklama

snob 

všechny recenze uživatele

Když si chce člověk odpočinout od fujtajblu moderní kinematografie, je nejlepší sáhnout do starších amerických filmů. Točilo se umění, ne jen popcornem zasypané plkání o ničem. Film Koně se také střílejí boří veškeré iluze, které člověk mohl růžovým proplouváním vlastním životem nabýt. Nádherný film. Vskutku nádherný. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, svým způsobem dystopický námět převedl Sydney Pollack s až znepokojivou nezúčastněností. Svět venku v podstatě neexistuje, vše rámuje pouze prostředí nelidské soutěže, které samo ztělesňuje kritizovanou náturu společnosti - unavení lidé plahočící se za stereotypními povinnostmi, trpící hlady v krizí zmítané době a sloužící nabubřelé a senzacechtivé buržoazní elitě. Hůře uchopitelný než většina tehdejších hollywoodských produkcí, směřuje film k jednostranné depresi a neposkytuje žádná vodítka, která by mohla strnulého diváka duševně osvobodit. Škoda jen, že přes všechny filmařské klady tak činí stále až příliš uhlazeně a nepřekvapivě - místy tomu zkrátka schází silnější autorství a citelnější dílčí konflikty, které by svět s vnitřně rozkládanými osobnostmi průběžně lépe vyhrotily. Vyznění je však velmi silné a lví podíl má také Jane Fonda, která už přesvědčivěji možná nikdy nezahrála. Silný film do nepohody. 85% ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Díky, díky, díky ČT, že tenhle skvost odvysílala! Dokonce ve 20.00 (8.6.2010)!. Film jsem viděla kdysi dááávno, pak jsem četla i knížku, obojí je perfektní. Sydney Pollack ve své nejlepší formě!Když jsem film viděla poprvé, čučela jsem s otevřenou pusou, jak strhující může být film odehrávající se vlastně jen v tanečním sále a přilehlých místnostech. Tehdy mi také bylo málo let a život jsem měla před sebou a nějakou alegorii jsem možná jen mlhavě tušila. Stačily mi to zoufalství a ponížení a hon (dál bych spoilovala). Včera, při vidění asi tak po 30 letech, jsem zase čučela, jak ohromující podobenství se Pollackovi na tak malém prostoru podařilo bravurně zobrazit. Dál bych asi spoilovala, tak radši skončím.Ještě dodám, že všechny herecké výkony byly na Oskara, samozřejmě v čele s Jane Fondou. Tady snad všem dokázala, že není jen hezká panenka....Dodatek podruhé po přečtení komentářů: ano, ano, přirovnání s dnešními reality show je skoro přesné, akorát, že dneska to nikdo nedělá z hladu a zoufalství, ale z blbosti, exhibicionismu a úplně jiné touhy po penězích! ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Režisér Sydney Pollack dal herečke Jane Fonda volnú ruku pri nakladaní s jej postavou. Zo začiatku úlohu odmietla, prehováral ju aj partner Roger Vadim, ktorý mal knižnú predlohu v obľube. (classic)
  • Sydney Pollack vzal do ruky kameru, nasadil si brusle a natočil záběry všech párů uhánějících dokola v 10ti minutovém limitu. (HellFire)

Reklama

Reklama