Reklama

Reklama

Thor: Láska jako hrom

  • USA Thor: Love and Thunder (více)
Trailer 4
USA, 2022, 118 min

Obsahy(1)

Thor (Chris Hemsworth) se nachází na své nejtěžší životní cestě – k nalezení vnitřního míru. Jeho cestu za odpočinkem však přeruší galaktický zabiják Gorr the God Butcher (Christian Bale), který usiluje o zánik bohů. Thor požádá Valkýru (Tessa Thompson), Korga (Taika Waititi) a svou ex-přítelkyni Jane Foster (Natalie Portman), která – k Thorovu překvapení – ovládá mocné kladivo Mjolnir stejně jako mocný Thor. Společně se vydávají na vesmírné dobrodružství, aby odhalili tajemství Gorra a zastavili ho dříve než bude pozdě. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (977)

tron 

všechny recenze uživatele

„Ale švihni si. Za minútu to tu začnem mydliť.“ Ragnarok mnohým nesadol a chápem prečo, ale pre mňa to bola jedna z najlepších marveloviek vôbec. Vravel som si: akým super nečakaným, ale hrozne osviežujúcim smerom sa Waititi a Hemsworth vydali pri „novom“ stvárnení Thora! Želal som si, aby to takto bolo naveky. Nuž, stačil jeden sequel a prajem si návrat k vážnejším koreňom (OK, možno kde-tu okoreneným svojráznym humorom, ale nie až v takej hojnej miere). Väčšina z toho, čo sa mi páčilo na trojke, sa mi na štvorke nepáčilo (Tessa Thompson). Nevraviac o škandále, že starý dobrý Miek má len cameo (!!!). Bale sa snaží, ale má malý priestor, čo je dobre, lebo je nudný. Absurdným paradoxom je, že je napísaný tak, že teoreticky máme dočinenia s jedným z najzaujímavejších záporákov od Iron Mana z r. 2008. Snímka pôsobí ťažkopádne prestrihane. Kozy si nezaslúžili dôstojnejšiu koncovku? Čo tak ukončiť žiarlivý vzťah medzi kladivom a sekerou, keď už s tým začali? Prečo Thor „zrazu“ prichádza s geniálnou superschopnosťou, ktorú chápem, že nemal v prvých troch dieloch, ale nechápem, prečo ju neaplikoval aspoň v rámci štvorky resp. prečo ju aplikoval až na konci. Nebolo by fajn ukázať, ako vznikol Mighty Thor? Premýšľaním sa počas písania scenára fakt zjavne nikto netrápil. Gorr ujde z boja len preto, že naňho útočia dvaja Thorovia + „nejaká“ Valkýra? Tým pádom ak by naňho naskočila stovka bohov naraz, dala by ho dole z desať sekúnd, nie? Postava má rakovinu v poslednom štádiu, je jasné, ako to dopadne a ukáže sa, že používanie istej veci jej stav ešte zhoršuje. Napriek tomu je inou postavou vyzvaná, aby vec nepoužívala, keďže jej zhoršuje zdravotný stav. Ale veď už predtým mala rakovinu vo finálnom štádiu!!! A skutočne si neviem predstaviť, že ak by mi priamo pred očami umieral niekto blízky, že by som počas jeho návštevy v nemocnici prevracal očami a tvrdil, aká je tu nuda. Nevraviac o tom, že smrť nič neznamená a skoro každý, kto zomrie, prežije. Svojím spôsobom, ale prežije. Aký má potom zmysel báť sa o niekoho? Komiks od Jasona Aarona Thor: Zabiják bohů je skvelá a v rámci Thorovho univerza zásadná vec, ale film si z nej okrem samotného Gorra (a aj jeho príbeh je razantne upravený) nevzal nič. Kým v trojke mi to až tak nevadilo, tu už sa musím pripojiť k tým, čo tvrdia, že nie je najlepší nápad miešať smrteľné (doslova) problémy so sitkomom. Pamätám si, ako Waititi s Hemsworthom počas natáčania nechápavo krútili spokojne hlavami s dodatkom, že nerozumejú tomu, ako je možné, že im boli za ťažké peniaze dovolené natočiť také šialenosti. Netušil som, čo majú na mysli. Po pozretí už tuším... a nechápavo krútim hlavou spolu s nimi. Zbožňujem kuriózny WTF humor, ale tu som sa väčšinu vôbec nechytal. Niektoré vtipy boli WTF dokonca tak masívne WTF (animovaný boh, Dwayne), že som to nedával veru už ani ja. Akcie nie je veľa a zachraňuje ju v prvom rade soundtrack. Natalie Portman temer skvelá. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Tátové a jejich dcery ten film budou milovat. Stejně tak kamenní homosexuálové a superhrdinské lesbičky. Taika Waititi bere všechny populární trendy protřepe zamíchá a udělá si z nich srandu. Někdy dobře někdy ještě lépe. Do toho hodí kozly, jejichž audio připomíná nestvůru z Natálčina a Tessina Annihilation, hromadu namyšlených bohů jejichž jednání připomínají naši poslaneckou sněmovnu s vypnutými kamerami. Baleův Gorr je tahounem celého filmu, na začátku vás dojme, uprostřed překvapí a rozesměje, nakonec pak každý táta uznale pokrývá hlavou a setře slzu. Thorové jsou oba fajn a Láska jako hrom nabízí zamilované lince z prvních dvou filmů pěkné uzavření. Hemsworth nabral zatracenou formu posilováním se Strážci galaxie a Portmanka si roli užívá mnohem víc než před tím. Ragnarok byl lepší a více konzistentní, ale tohle je ještě hravější a utrženější ze řetězu. Nechám si líbit pokračování pokud to bude takhle v pohodě... Očekávání jsou nepřítelem výsledku. ()

Reklama

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Marvel ve svých začátcích redefinoval filmový průmysl, kdy kvůli novému typu humoru dnes už každý druhý film křičí permanentně k divákovi "neber mě vážně a bav se". Díky tomu jsme přišly o otravné potoky slz z Raimiho Spider-manů, vnitřně rozervané hrdiny ze stáje DC i nudné originy od Sony, které se snaží divákovi sdělit to, co už jsme viděli před 20 lety. Marvel se na této nové vlně veze už minimálně 10 let a díky kasovním úspěchům stále hledá dno, kam by se prokopal. Naneštěstí tady máme přeborníka v této disciplíně Taika Waititiho, jenž zdatně likviduje cokoliv, co by ještě před pár lety vyžadoval fungující film. Nabízí jakousi sérii komických skečů, které mají diváka ubít do patřičné otupělosti, aby si nevšiml naprosto nesmyslného příběhu. Ze všech skečů u mě vítězí opětovné divadelní představení Sama Neilla, které nám ještě v Ragnaroku filmovým jazykem říkalo, že "asi není v Asgardu něco v pořádku", ale tady plní roli vtipné odbočky, jež je pro film úplně zbytečná a zabere více času, než je zdrávo. Zkrátka ideální kandidát do kategorie vystřižených scén, ale smát se musíme, tak šup tam s tím. Příběh jinak jede podle té nejprimitivnější šablony, která s odstupem času nedává smysl ani v rámci průměru marvelovek. To mi opravdu chcete namluvit, že celé vesmírné božstvo (vykreslené jak jinak než komicky) disponující neuvěřitelnými schopnostmi a zbraněmi se podělá z jednoho zombíka, který neumí téměř nic, jen má meč, jenž dokáže boha zabít, a k tomu armádu bubáků, kterou přeperou i děti? Dvě hvězdičky dávám za to, že na rozdíl od Doctora Strange 2 drží Waititi svůj film pevně v rukou, není to nepodařený nedodělek, ale záměrná lobotomie mozku, kterou řadím mezi nejméně povedené marvelovky. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Po Avengers: Endgame ma už Marvel toľko nebaví, no na starú partu (Strážcovia galaxie, Ant-Man, Doctor Strange, Thor) sa rád pozriem. Spojenie režiséra Waititiho a Thora mi moc nesedelo už pri Ragnaroku, ale (ako zisťujem) tam to bolo ešte celkom vyvážene oproti tomu, čo sme dostali v tomto pokračovaní s podtitulom Love and Thunder. Thor mi najviac sedel v tých prvých filmoch (Thor 1 a 2, Avengers), kedy ešte nehral takého dementa. Taika Waititi očividne dostal voľnu ruku a ten dementizmus rozširuje čoraz viac. Chápem, že humor k marvelovkám patrí, ale tento príbeh je dosť dobrý na to, aby dokázal vymačkať s diváka viac emócii, chytiť ho viac za srdce a zobrať ho na poriadne dobrodružnú a temné jazdu, kde by Bale kraľoval prvú polku filmu, aby sme v závere dostali to pravé orechové ako sa hovorí. Bohužiaľ to ostalo všetko iba na pol ceste. Vtipov a humoru je tu ešte viac ako minule a je hlavne nevhodne použití a tak celé to dramatické vyznenie, ktoré príbeh ponuka ide do kelu, lebo Waititi to spláchne nejakou nevhodnou scénou, ktorá kazí, čo kazí, ničí, celé vyznenie danej scény. Crowe ako Zeus, uvrieskané kozy a hromada ďalšieho je vrchol trápnosti, ktorý sa sem absolútne nehodí, lenže Waititi a všetci okolo neho si to očividne užívali a bavili sa, bohužiaľ všetci okrem divákov, pre ktorých ten film v prvom rade je. Bavil ma príbeh, ktorý mi prišiel dobre vymyslený. Som rád, že sa vrátila aj Jane a Sif po absencii v Ragnaroku. Tak isto Strážcovia potešili. Potešil ma aj Christian Bale v roli hlavného záporka, ktorý mi dosť sadol svojím strašidelným podaním a vzhľadom. Hudobné scénky boli tiež super a moji obľúbenci s Guns N' Roses výborne zapasovali. Mohlo to byť oveľa lepšie, nie mohlo, malo to byt oveľa lepšie. Prial som to sebe aj filmu. Bohužiaľ Waititi dobrý príbeh neokorenil, ale vysypal doňho rovno celé korenie a ešte si tento pokrm dovolil servírovať. Niet sa potom čomu diviť, že to veľa ľudom nechutí, hodnotenie či finančný pokles je zaslúžený a zároveň dôkazom. Dúfam, že ďalšieho Thora už točiť nebude, lebo podám sťažnosť. P.S.: samozrejme nezabúdajte na scény za titulkami. 70% - 3* ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Marvel nikdy nevyhrotil svoj humor tak ako v tomto filme. Thorove vtipy mám síce rád, ale tu prekračujú rozumnú mieru, až začnú byť otravné. Nový Thor je uletený v zlom slova zmysle a čajový záver s deťmi a prehnanou citlivosťou ma utvrdil v tom, že viac ako 3* hviezdy dať nemôžem. I keď úprimne priznávam, niektoré pasáže ma fakt pobavili, no film ako celok nestál za veľa. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (93)

  • Runy vyryté na Mjölniru lze přeložit jako: „Ten, kdo vládne tímto kladivem, poroučí blesku a bouři.“ (NiWi)

Související novinky

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

30.08.2023

Sezóna dlouhých stopáží rozhodně nekončí a už brzy nás po tříhodinovém kolosu jménem Oppenheimer čekají další obsáhlá dramata – Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce (206 minut) a Scottův Napoleon … (více)

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

27.08.2023

Jedním z důvodů, proč se vůbec povedl vznik seriálu Mandalorian, byl tehdejší technologický průlom zvaný StageCraft, jenž byl od té doby použit v řadě dalších filmových i seriálových produkcích. V… (více)

Rychle a zběsile v kinech uspělo

Rychle a zběsile v kinech uspělo

21.05.2023

Ještě pár let nazpátek by podobný titulek byl brán jako naprostá samozřejmost. Jenže po covidových letech a klesajících kvalitách posledních snímků v sérii Rychle a zběsile se přece jen mnozí… (více)

Šéf Disney chce být se Star Wars opatrný

Šéf Disney chce být se Star Wars opatrný

12.03.2023

Jen před několika dny se objevily zprávy, podle nichž jsou filmy Star Wars, jedné z největších franšíz všech dob, víceméně v bodu mrazu. Jediný projekt, co by mohl v dohledné době dorazit, je prý… (více)

Reklama

Reklama