Reklama

Reklama

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství

  • USA Doctor Strange in the Multiverse of Madness (více)
Trailer 1

Ve snímku Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství filmový svět studia Marvel otvírá brány do paralelních světů a dává do nich nahlédnout jako nikdy předtím. Vydejte se do neznáma s Doctorem Strangem, který za pomoci starých známých a nových spojenců vstupuje do šílených a nebezpečných paralelních světů mnohovesmíru, aby se utkal se záhadným soupeřem. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (837)

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Vpravdě groteskní snaha. Nemohu točit pornografický film a zároveň zcela tabuizovat sexualitu, stejně jako nemohu točit horor a ignorovat vlastní smrtelnost. Smrt je obsáhle a významně zastoupena v našem nevědomí, a právě sledování hororových snímků nám dává možnost postavit se strachu ze smrti, plně si jej uvědomit, a tím ho i překonat. U marvelovských filmů však hororovou hrůzu již z principu pocítit nemůžeme, jelikož jsou primárně určené dětem, a možná i proto smrt důsledně popírají a vyhýbají se jí. Zdejší protagonisté mají zakázáno zemřít, a když už tato situace výjimečně nastane, tak v následujícím díle nastoupí na jejich místo dvojník z paralelní dimenze. Scott Derrickson zavčasu rozpoznal, že se jedná o sebevražednou misi a z projektu urychleně vycouval, Sam Raimi už takto důvtipný nebyl a celá hororová sterilita tak padá na jeho hlavu. Obdobně kriticky lze pohlížet i na scénář. Samotný koncept multiverza není ve snímku uspokojivě rozpracován a de facto slouží pouze jako živná půda pro jednotlivá camea. Co se vizuální stránky týče, tak méně mnohdy znamená více. Za tímto pestrobarevným ohňostrojem je totiž skryta neschopnost vystavět koherentní příběh a pracovat s emocemi. Jakožto zdejší hororový expert tudíž musím snímek Doctor Strange in the Multiverse of Madness ohodnotit odpadem. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Marvel záměrně co nejvíc parodovaný, zato k Evil Dead sérii se přiznává velká láska. A ke Scarlet Witch se konečně chovají jako k sociopatické svini jakou vždycky byla. Sice nový sidekick Doctora je tu úplně zbytečná postava, jen chodící MacGuffin, příběh celkově není moc zajímavý, a digibordel je nudně otravný, ale i tak, na poměry Marvelu dost fajn a zábavnější film než jednička. Rozhodně to nejlepší co v současné MCU fázi vzniklo. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tak tomu říkám comicsový film! Přesně v duchu psychedelických surrealistických příběhů s Doctorem Strangem z comicsových sešitů. No jasně, většina by se dala nazvat oním pejorativním digibordel, ale to já rád. A jakýpak záhadný soupeř. To není žádný spoiler, když napíšu, že poměrně brzy se ukáže, kdo jím je. Nakrknutá Wanda je nebezpečná, ale rozzuřená Scarlet Witch je ztělesnění apokalypsy! Není divu, že mrtvých je nepočítaně! A do toho démoni, strážci svatyně a duše zemřelých hříšníků. A navrch nebezpečné grimoáry - Darkhold (jakási obdoba Necronomiconu) a jeho protiklad Vishanti. Nemluvě o tom, co čeká některé superhrdiny v paralelním vesmíru... A přitom vše se děje jen proto, že Wanda chce naplnit svůj bolestný sen. Za mě fajn. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Jak byla jednička osobitá ve vykreslení toho, co svět Doctora Strange obnáší, dvojka na podobné laskominy v podstatě rezignuje. Až na vzácné momenty je to nečekaně zaměnitelná marvelovka (celý úvodní souboj v chrámu je hrozná zívačka), která kdyby neměla Raimiho na režijní stoličce, tak nemá vůbec nic. Jestli je chvílemi tahle generická epizoda MCU něčím zajímavá, je to Raimiho filmařským rukopisem (divoké kamerové nájezdy, hororové ladění scén). Vinou slabého scénáře, který se v konceptu alternativních vesmírů dokope akorát k "jinde se za jídlo neplatí", to ale nestačí na víc než na průměrný díl nekonečného komiksového seriálu. 50 % ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Príjemná crazy jazda s rukopisom Sama Raimiho. Trochu hororové, jemne temné a na pomery Marvelu aj drsné a krvavé. Viaceré scény s Wandou mi ale prišli nadbytočné a i keď mám Elizabeth Olsen rád, neviem sa rozhodnúť, ako vnímať jej postavu záporáčky. Miestami som ju žral, no v niektorých polohách (hlavne materinských) na mňa nepôsobila autenticky. Celkovo som ale spokojný a som rád, že to filmári s alternatívnymi realitami na môj vkus príliš neprekombinovali. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (139)

  • Ve filmu se objevuje socha Xeny ze seriálu Xena (od r. 1995). Jedná se o poctu a o odkaz na dlouholetou spolupráci s kolegy režiséra Sama Raimiho. (NinadeL)
  • Elizabeth Olsen se svěřila v rozhovoru pro Harper's Bazaar, že na filmu si nejvíce užila posun ve Wandině osobnosti, především v nabytí sebevědomí. Poprvé má Wanda jasno v tom, co chce a nemá potřeba se za to omlouvat. (Kubaaa97)

Související novinky

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

30.08.2023

Sezóna dlouhých stopáží rozhodně nekončí a už brzy nás po tříhodinovém kolosu jménem Oppenheimer čekají další obsáhlá dramata – Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce (206 minut) a Scottův Napoleon … (více)

Reklama

Reklama