Reklama

Reklama

Vánoční koleda

(seriál)
  • Velká Británie A Christmas Carol
všechny plakáty
Trailer

Epizody(3)

Obsahy(1)

Zahořklý stařec Ebenezer Skruž opovrhuje vánočními svátky. V průběhu Štědrého večera jej navštíví tři duchové, aby mu ukázali jeho minulost, současnost i budoucnost v tomto originálním pojetí kultovní klasiky Charlese Dickense... Seriál "Vánoční koleda" je originální adaptací kultovní vánoční klasiky Charlese Dickense z dílny Stevena Knighta. Původní film je mrazivou sondou do temných zákoutí duše Ebenezera Skruže. V ponurém moderním pojetí, které se odehrává na sklonku 18. století, se kromě oblíbeného Ebenezera Skruže, Jacoba Marleyho, duchů Vánoc minulých, přítomných a budoucích i rodiny Cratchitovy představuje také řada zcela nových postav. Neotřelé ztvárnění klasické povídky, které nabízí současnou interpretaci nadčasového příběhu, se noří hluboko do nitra bezcitného a chamtivého muže a odhaluje jej v dosud nevídaném světle. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vhodné pro zarputilé milovníky hororů. 1) Vánoční koledu napsal 31letý Charles Dickens na základě vlastních prožitků. Krátce po svém vydání v roce 1843 se povídka stala symbolem anglických vánoc - svátků lásky a rovněž rychle se rozšiřujícího zvyku zdobit vánoční stromeček a obdarovávat se. Po světě vznikly stovky různých divadelních úprav, později filmů hraných i kreslených, němých i zvukových, rozhlasových her, baletu, muzikálů či pantomimy._____ 2) A teď si představte mé zděšení, když jsem místo očekávané dojemné vánoční pohádky byl konfrontován s rozvláčným zimním hororem. Laskavá vánoční atmosféra je pryč._____ 3) Vydřigroš, jak ukazuje i jeho vtipně vytvořené české jméno, je v Dickensově podání především chamtivec a skrblík. Chamtivcem ve filmu zůstal, ale skrblík se někam vypařil. Scrooge se obléká jako gentleman, tedy člověk vyšší třídy, bydlí v pohodlném domě a pracuje v přiměřeně zařízené kanceláři. Lakotné skrblictví nevidět._____ Inteligentní promluvy spolu se sympatickou tváří a zjevně výbornou tělesnou kondicí svěže vyhlížejícího 52letého Guy Pearceho neodpovídají Dickensovu vychrtlému starci spořivě oděnému do dlouhé bílé košile, čepice a rukavic, který se plouží ulicemi a nevraživě až nenávistně reaguje na nastávající svátky._____ Vlastně je mi tenhle Scrooge docela sympatický. Uznávám, že to, co dělá, není košer, zvláště ne ve vztahu k písařově ženě. Ale nemohu si pomoci. Neumím si ho ošklivit ani se ho bát. Je to prostě řízek._____ 4) Rovněž psychoanalyticky objevná cesta Scroogeho do minulosti působí nepřesvědčivě. Jeho přerod přijde jako blesk z nebe. Mám pocit, že není upřímný, že jako inteligentní padouch si prostě jen uvědomuje, že je výhodnější s duchy souhlasit, než se jim protivit._____ 5) S tím souvisí i nedostatečná jakoby předstíraná katarze. Po všech těch hrůzách si přece divák chce užít Scroogeovy přeměny, chce vídět, jak koná dobro - a ono skoro nic. Vnutí se do domácnosti písaře, věnuje jim peníze (pravda, ne málo), ponížená žena se zatváří jako že jo, ale ať si moc nemyslí, a pak už jen jde po ulici a usmívá se na lidi._____ 6) Á propos písařova manželka je černoška?_____ 7) Série má i své klady. Je hezké, jak jsou různé motivy dotaženy do důsledku. Nemalá péče byla věnována vizuálu snímku. 1. díl 1*, 2. díl 2-3*, 3. díl 3-4*._____ 8) Jazykový koutek. Jméno Skruž, které použil, tuším, překladatel Jan Váňa, se mi nelíbí. Buď se držme originálu - tedy Scrooge (správně vyslovovaný skrúdž) nebo použijme půvabný a výstižný český tvar Vydřigroš (bohužel neznám autora). Scrooge, jak anglicky mluvící dobře vědí, znamená přesně to, čím je - tedy lakomec. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Hodne slusne 3 hvezdy, ale vic asi ne. Problem je, ze je to takova sinusoida. Nekdy byla pomerne emotivni, krasna scena na slzy, aby to vzapeti vystridala pul hodina uondane nudy s nekdy opravdu divnymi replikami. Treba ten uplny zaver byl fakt pff. Prvne nevim proc delat stopadesatou verzi neceho, co je v anglosaskem svete tak notoricky zname, ale budiz. Kazdopadne roztahnout tuto kratkou povidku na 3 hodiny je pomerne brutalni rozhodnuti. Kdyz pominu, ze Pearce mi nikdy nebyl moc sympaticky (coz se sem asi hodi), provedli par razantnich dejovych zmen, takze z takoveho toho disneyovskeho Ebenezera, ktery byl vpodstate jen lakomy morous, udelali docela drsneho hajzlika, spojujiciho nejnizsi pudy financni i telesne. Z takoveho cloveka se pak tezko lusknutim prstu stane opravdovy altruista, cili i ten konec, ktery jsem zminil, byl jak cely film. Nejdriv krasny, vzapeti jaksi "meh"... ()

Reklama

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Miluji "A Christmas Carol" a viděl jsem snad všechny verze. U této se mi však několik věcí nelíbilo: 1) Proč tam proboha motali toho Aladina? Trapné! 2) Proč Mary hralá šeredná opice? Já se nedivím, že Ebenezer s ní nechtěl mít sex. A za 3) konec mne zklamal. V jiných verzích koupí toho největšího krocana, spoustu dárků, navštíví synovce, dá obrovské dary sirotčinci, prostě nakupuje, rozhazuje prachy, všichni jsou šťastní a v této verzi prostě ten konec chyběl! Takže nežmouláte mokrý kapesníček, nesvítí Vám očka radostí...Prostě useknutý konec! Dávám 50% ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Povídka není sama o sobě špatná, ale žádné filmové/seriálové uskutečnění se mi doposud nelíbilo. Jediná výjimka je speciál Doctora Who. Ani toto se mi nelíbilo. Ostatním lidem se to určitě líbit bude, však je to skvěle zahrané. Hlavně pak ti tři duchové a sám Ebenizer, zejména Andy Serkis je parádní. Ale mě to nebavilo a považuji to jen jako ztrátu času. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zatímco tradičně je Ebenezer morous a lakomec, v tomhle pojetí je cynik. Série ubírá předloze na magii, kouzlech a roztomile naivní pohádkovosti, zato přidává psychologické prokreslení hlavní postavy i její minulosti, která ji drasticky formovala, či spíše pokřivila. Mění i dost podstatným způsobem děj. Což by nevadilo, Dickens má ve svých románech drastické scény, zde jsou jen dovedeny k větší doslovnosti. Horší je, že Ebenezer trpí hlavně v úvodu potřebou všude hlásat svoji cynickou filozofii, a tak žvaní a žvaní…. Je prostě otravně ukecaný. Také posmrtné trable jeho sedm let mrtvého společníka jsou zbytečně natahované. _____ Kdyby to dostal do ruky někdo, kdo se nebojí používat nůžky a zbytečný balast vystřihl, mohla by vzniknout sice jen dvoudílná série, ale byla by mnohem působivější._____ Černoška mi nijak nevadí, to přece v Anglii 19. století nebylo nic mimořádného. Spíš mě štvala akční sestra a její záchranná mise, které se vůbec nedalo věřit. _____ Některé komentující rozčiluje prý useknutý konec. Podle mě k tomuto Ebenezerovi sedí. On je cynik, a tím i zůstává. Jeho náprava spočívá v tom, že už nechce dál zmnožovat utrpení, nikoliv v tom, že jeho chladné srdce roztaje. Jde na to spíš racionálně. Pokud bude poskytovat milodary, tak zcela podle své matematické obsese – pečlivě rozpočítané, nikoliv s láskou darované. Tenhle Ebenezer totiž na lásku neuvěří nikdy. SHRNUTÍ: Když z Dickense vynecháte romantiku. A ono to přesto pořád funguje. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (1)

  • Herec Rutger Hauer, který si měl původně zahrát roli Ducha budoucích Vánoc, zemřel v době, kdy se seriál natáčel. (TammiLargo)

Reklama

Reklama