Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (701)

Falko 

všechny recenze uživatele

Moje prve predstavenie s 3D okuliarmi bolo v kine Orange Imax v Bratislave v roku 2002 pri nejakom 50-minutovom filme o dinosauroch. Vtedy som netusil, ze si pockam dalsich 7 rokov, kym si pozriem v poradi druhy film s 3D okuliarmi a zazitok je neporovnatelny. Zemeckis nielenze natocil krasny, temny, pre deti miestami hrozostrasny pribeh, ale s 3D okuliarmi je ten zazitok niekolkonasobne posilneny krasnymi vizualnymi efektami alebo kamerovym lietanim ponad zasnezenymi ulicami s vianocnou atmosferou. Taktiez hudba Alana Silvestriho je krasna, doplnena vianocnymi melodiami a preto sa tento film v buducnosti hodi na kazde Vianoce na televizne obrazovky. Reziser Robert Zemeckis nataca od roku 2004 uz len pocitacom animovane filmy: POLARNY EXPRES (2004) alebo BEOWULF (2007). Som zvedavy, aky bude dalsi jeho film, ale nech uz je akykolvek, urcite si ho rad pozriem. _______ V juli (cervenci) 2011 som si tento animak zopakoval a zazitok je rovnaky, nadalej 100%. _____ Jim Carrey - (Scrooge / Scrooge ako malý chlapec / mladý chlapec / mladý muž / stredne starý muž a hlas duchov) +++ Gary Oldman - (Bob Cratchit / Marley / Tiny Tim - hlas) +++ Colin Firth - (Fred) +++ Robin Wright Penn - (Fan / Kráska) +++ Bob Hoskins - (Pán Fezziwig) +++ Cary Elwes - (Džentlmen / Dick Wilkins / Huslista / Hosť / Obchodník) +++ Daryl Sabara - (Peter Cratchit) +++ Fay Masterson - (Martha Cratchit / Caroline) +++ Produkcia: Robert Zemeckis +++ (Videl v kine 10.11.2009) +++ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslíte to vážne?“ – „Každú penny.“ Snáď každý rok vznikne aspoň jedna adaptácia (film, TV snímka, kreslený kraťas) Dickensovej novely o lakomcovi, ktorého až návšteva „troch duchov Vianoc“ prerobí na ľudomila. Pritom príbeh je tak notoricky známy, že žiadna z nich (ak má byť vernou) logicky nemôže byť lepšia/horšia, ako tá pred ňou. Tie postavy všetci poznáme. Tie zvraty všetci poznáme. To poučenie všetci poznáme. Duo Zemeckis/Carrey sa rozhodlo urobiť to ale predsa len troška inak – náročnou trikovou metódou performance capture. Vznikol ňou Glum v PÁNOVI PRSTEŇOV, ale i Zemeckisove predchádzajúce snímky POLÁRNY EXPRES, ktorý ma bavil a BEOWULF, ktorý ma nebavil. VIANOČNÁ KOLEDA bola bohužiaľ pre mňa rovnako nezáživná, ako on. Nezaujala ma ani vizuálna stránka (ktorá mala byť asi najvýraznejšou zložkou filmu), nieto ešte niečo ostatné, v čele s už až otravne blbnúcim Carreym. Niektoré momenty ale boli celkom fajn (miestami bola atmosféra mierne hororová, čo beriem ako mierne ale nezaujímavé plus) a mám slabosť pre vianočnú atmosféru. Každopádne sa to celé Zemeckisovi nejako rozpadlo v rukách. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Film může za čtyři hvězdičky poděkovat spíše mé vánoční náladě, protože ve skutečnosti jsem zklamána. Daleko víc se mi líbil zde podceněný Polární Expres. Efekty jsou sice nádherné, ale není to nic, co bychom již neviděli, nemá to vyloženě tu krásnou vánoční atmosféru. A chvílemi to byla vážně nuda. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Zemeckis sice už dávno nedělá ve filmovém světě revoluci na počkání, ale tímhle tempem v jeho animované úlitbě najdu nový oblíbený žánr. Zatímco Beowulf se tak moc opájel svou velkolepostí, až zapomněl na diváka, u Ebenezera už to nehrozí. Snad za to může nezastavitelný Jim Carrey, zdokonalená životnost postav nebo uchvacující efekt třetího rozměru, ale tři duchové mi přinesli nečekaně silné vánočně-zimní kouzlo, což se naposledy povedlo snad jen o šest let dříve Lásce nebeské. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších vánočních příběhů, který znám už od raného dětství (jako malý jsem pročítal pěknou kreslenou knížku), dostal několik filmových podob. A tato se povedla náramně, protože mi nádhernou vizuální stránkou připomíná onu kreslenou knížku, kterou jsem četl vždy o Vánocích s očima navrch hlavy, bál jsem se u ní, bulel jsem u ní a poučil se. Postavy jsou parádně zahrané, Silvestri si dal také záležet a celé to má spád a šmrnc. Vánoce se blíží, a tak si zbývá povzdechnout, proč jen každý mrzout na této Zemi nemůže mít svoje vlastní 3 duchy, kteří by mu zase resuscitací nahodili do provozu svědomí, cit i radost...a že by takových potřebných lidí dnes bylo...:) ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Jim Carrey, který hraje starého vetchého Vydřigroše, je o 16 měsíců mladší než Colin Firth, který hraje jeho synovce, statného Freda. (HappySmile)

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama