Reklama

Reklama

Pohádkový příběh vyprávějící o zradě vzešlé s chamtivosti, ale také kouzelné vyprávění o hrdinství, lásce a magii. Král je zrazen a zabit stejně jako jeho žena. Syn je však zachráněn a vyrůstá jako chudák. Jednoho dne v jeho dospělosti dostane šanci vzít si své dědictví zpět. V pozadí je však ještě někdo... čaroděj. (Coube)

Recenze (34)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $39,103,425Tržby Celosvetovo $-║ Tak toto malo premiéru len pár mesiacov pred Barbarom Conanom, v strašne veľa veciach sa dajú tieto fantasy porovnať, vrátane komerčného ohlasu v USA, až na to že tento Meč a čarodejník je len prevažne povrchný zlepenec nevýraznosti, kde dohromady nič nefunguje, postavy absolutne nevýrazné, súboje sú prevažne len také pästné obhadzovačky namiesto nejakých poriadnych súbojov na meče, otrasné kulisy, kde sa odohráva prevažná časť deju a k tomu skoro stále tmavý obraz, kde máte vôbec rozpoznať o akú postavu sa zas jedná, príbeh je podaní doslova do stratena, príde mi to fakt na rýchlo upečená planá konkurencia pre Conana. /40%/ ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nenáročné akčné fantasy, ktoré dokáže zaujať po celú stopáž filmu. Miestami temné fantasy, čo mu len prispieva. Efekty a hlavne masky boli celkom pôsobivé. Sem-tam to odľahčujú humorné a pikatnejšie scény s polonahými teenkami. Spracovanie trochu pokrivkáva a záver mohol byť sčasti iný, ale na utorňajšie popoludnie film viac ako ujde. Hodnotenie: 65% ()

Reklama

blackJag 

všechny recenze uživatele

První kousek nepoučitelného béčkaře (na začátek) a žumpáka (později) Alberta Pyuna je levnou fantasy skládačkou, která bere všude možně (vztahy vám připomenou HVĚZDNÉ VÁLKY, mystika EXCALIBUR, názvosloví Tolkienův svět, hrdina Conana), ale až na nostalgicky rukodělný punc nenabízí nic moc v nádavku. Jednoduchý děj se křečovitě vyhýbá masovějším scénám a explicitnímu násilí (na dvě výjimky - vyrvané srdce a rozťatou hlavu), dialogy a herecké výkony jsou na hranici ochotnických norem a souboje postrádají cokoliv, co by se dalo nazvat choreografií. Diváka může pobavit tříhrotý meč (krajní hroty navíc s vystřelovací funkcí) a třeba scénka v harému, kdo se ale nebude na film dívat v značně nostalgické optice, spokojen nebude. V mém případě sehrál pro film plusovou výhodu ještě pěkně vyvedený plakát a příjemně hrdinsky zkomponovaný hudební doprovod. II Scénář: Tom Karnowski, John V. Stuckmeyer, Albert Pyun. Hudba: David Whitaker. 55% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

5/10 The Sword and the Sorcerer nie je ani rozprávka pre deti, ani exploatačná zbesilosť ako od Cormana či Talianov. Zároveň nenadväzuje na Conana, ale skôr na klasické príbehy o rytieroch a princeznách. Nič prevratné, ale má to fajn masky, obstojnú atmosféru, pár skvelých wtf momentov (strieľajúci trojitý meč), na Pyuna je to prekvapivo solídne nakrútené a je tu aj trochu násilia a nahoty, suma summarum v osemdesiatych rokoch sa točili aj horšie fantasy. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Snímok má v názve MEČ A ČARODEJ. Tých mečov je tam habadej, ale toho čarovania veľmi nie. A aj preto film neporovnávam s BARBAROM CONANOM. Toto je skôr kombinácia EXCALIBURU a ROBINA HOODA. A keďže sme na prelome 70. a 80. rokov, v dobe rozkvetu moderného popcornového filmu, tak napr. taká hudba nám to občas pripomenie tým, ako vykráda Williamsove fanfáry z HVIEZDNYCH VOJEN, či DOBYVATEĽOV STRATENEJ ARCHY. Medzi úžasným, temným 10 minútovým rozjazdom a záverečným finále, kde sa dočkáme aj výborného ´´vyzliekania´´ z kože, je prázdnota, nič čo by stálo za reč. A je to veľká škoda, pretože snímok sa neberie veľmi vážne a tým pádom sa tu mohlo toho kľudne natrepať ešte oveľa, oveľa viac. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Rozprávačom vo filme mal byť pôvodne Oliver Reed, producentov však svojim výkonom nijako nenadchol, a tak ho nahradil Simon MacCorkindale. (beso74)
  • Počas natáčania filmu došlo k tragickej udalosti. Kaskadér Jack Tyree zahynul po tom, čo spadol z útesu mimo zabezpečeného miesta dopadu. (beso74)
  • Zábery z exteriéru hradu predstavujúceho pevnosť Cromwella boli natočené na hrade Eilean Donan Castle na malom ostrove pri mestečku Dornie v Škótsku. (beso74)

Související novinky

Zemřel režisér Albert Pyun

Zemřel režisér Albert Pyun

27.11.2022

Z amerického Las Vegas přichází smutné zprávy pro fanoušky sci-fi a akčních filmů. V sobotu totiž po dlouhé nemoci ve věku devětašedesáti let zemřel americký režisér, scenárista a producent Albert… (více)

Reklama

Reklama